Jak wygląda praca kelnera?
Jedną z pierwszych czynności, której uczy się początkujący kelner czy kelnerka, jest prawidłowe ułożenie sztućców.
- Jest jedna technika, jest jedna szkoła - podkreślił Michał Chabior. Kelnerka, która przygotowywała nakrycie dla prowadzących Dzień Dobry TVN, podała im talerze do zupy z podtalerzami.
- Jest to rzadkość w restauracjach, gdzie się podaje podtalerze. Jest w tej chwili trend bez podtalerzy. Natomiast podtalerze są bezpieczną formą podania. Na przykład teraz, gdyby w momencie podawania coś chciało się wylać z tego talerza, wszystko ląduje na podtalerzu, a nie na kolana pięknej sukienki - tłumaczył prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.
Rodzaje serwisów
Warto dodać, że wyróżnia się kilka rodzajów serwisów. Jednym z nich jest serwis francuski.
- To jest serwis przygotowany przez kuchnię na półmiskach i kelner wychodzi z tym półmiskiem pełnym jedzenia, [...] i dopiero z tego półmiska serwuje na talerz - wyjaśniła Ewa Kalbarz, kelnerka, menager sali. Wyróżnia się również serwis niemiecki. - Kuchnia już szykuje wyporcjowane dania - dodała. Trzecim rodzajem serwisu jest serwis angielski. Polega on na tym, że na oczach gościa filetuje się rybę lub tranżeruje ("rozbiera") mięso.
Co powinien wiedzieć kelner?
Każdy kelner powinien doskonale znać kartę dań i wszystko to, co znajduje się menu.
- Jest to podstawa. Od gramatury, po nazwy, pełny skład, recepturę dania, co jest bardzo potrzebne do tzw. sugestywnej sprzedaży. Jest to potrzebne do polecenia i zachęcenia gościa do wybrania danego dania - zaznaczył Michał Chabior.
Weronika Frymarska jest zdania, że kelner powinien nie tylko znać menu, ale także wiedzieć, z czym połączyć dane danie i jaki alkohol będzie do niego najlepiej pasował.
- Żeby pobudzić jeszcze bardziej te aromaty i smak. Myślę, że test panel daje kelnerom możliwość wyrobienia własnego zdania i wtedy łatwiej dostosować to do każdego rodzaju gości - stwierdziła magister gastronomii.
Michał Chabior wyjaśnił, że kelnerzy znacznie różnią się od innych usługodawców. - My nie mamy w swojej branży klientów, tylko mamy gości - podsumował nasz gość.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak zmienił się zawód kelnera? Kiedyś "była duma z tej pracy"
- Kawa biała bez mleka, sałatka z krewetkami bez krewetek. Jakie zachcianki mają klienci restauracji?
- W które niedziele w 2025 roku będzie można zrobić zakupy?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News