Zobacz, jakie nietypowe prośby przyszło spełniać obsłudze.
Dlaczego smaki z tej lodziarni cieszą się taką popularnością?
Do 3 października br. przedsiębiorcy mogą składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach takich jak hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura. Działanie jest realizowane przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości w ramach inwestycji finansowanej z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO). Z dniem 1 sierpnia br. o wsparcie mogą ubiegać się również firmy, które wykażą spadek obrotów w latach 2020–2021 wynoszący co najmniej 20%, a nie 30% – jak dotychczas. To niejedyne ułatwienie w obecnym naborze, sprawdź pozostałe!
Komu w Polsce przyznano już gwiazdkę, a kto może dopiero ją otrzymać?
"Stwierdzono różnego rodzaju nieprawidłowości".
"Moja historia nie jest odosobniona".
25-latek z Celestynowa (powiat otwocki) nachodził i zastraszał pracownikom jednego z tamtejszych lokali gastronomicznych. Mężczyzna chciał w ten sposób wymusić darmowe kebaby. Grożą mu trzy lata więzienia.
Czy Magda Gessler uratuje gruzińską restaurację "Sakartvelo"?
Pasażerowie PKP Intercity korzystający z oferty wagonu restauracyjnego WARS mogli zauważyć, że ich ulubione danie kosztuje więcej. Nie ma to jednak związku z podwyżką cen produktów. Stoi za tym dodatkowa opłata.
Auguste Escoffier był wybitnym mistrzem i reformatorem francuskiej kuchni. Mikołay Rey odwiedził dom rodzinny gastronoma, a także nauczył się przygotowywać jedno z jego niezwykle trudnych dań. Jak sobie poradził?
Luzowanie obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa obowiązuje od północy z piątku na sobotę 15 maja 2021 r. Decyzją rządu czynne mogą być ogródki restauracyjne. Więcej osób może podróżować publicznym transportem zbiorowym. Ponadto nie trzeba już nosić maseczek na zewnątrz. Sprawdź szczegóły nowego rozporządzenia.
Pandemia to ciężki czas dla przedsiębiorców. O trudnościach związanych z ograniczeniem biznesu i sposobach na przetrwanie rozmawialiśmy z dziennikarzem biznesowym TVN24 BiS Mateuszem Walczakiem oraz byłym piłkarzem ręcznym, restauratorem Karolem Bieleckim.
Branża gastronomiczna, rozrywkowa i fitness oraz sprzedaż detaliczna mocno ucierpiały na obostrzeniach związanych z pandemią koronawirusa. Na ich wsparcie w kryzysie rząd zamierza przeznaczyć 1,8 mld zł. Przedsiębiorcy z tych branż mogą liczyć m.in. na zwolnienie z ZUS-u i świadczenia postojowe za listopad.
Jakiś czas temu media zelektryzowała informacja, że Lara Gessler jest w ciąży. Tuż przed wybuchem pandemii przyszła mama postanowiła spędzić ten wyjątkowy czas na Mazurach. W programie opowiedziała o tym, jak w obecnej sytuacji przygotowuje się na narodziny dziecka oraz, jak kwarantanna odbiła się na jej karierze gastronomicznej.
Już po raz dziewiąty dwunastu szefów kuchni wraz ze swoimi zespołami stanęło w szranki najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w Polsce. O zasadach i przebiegu tej edycji Wine&Food Noble Night powiedzieli w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i tegoroczny zwycięzca konkursu Łukasz Budzik.
Jedna ze słupskich szkół zaprosiła restauratorkę Magdę Gessler do współpracy. Jak przebiegło ich pierwsze spotkanie? Czy Magdzie zasmakowało to, co zaserwowali jej podopieczni? Jak będą wyglądały lekcje z Magdą Gessler?
Justyna Adamczyk jest redaktor naczelną polskiej edycji jednego z międzynarodowych przewodników gastronomicznych i szefową grupy tajemniczych inspektorów oceniających restauracje. Jakie doświadczenie trzeba posiadać by zostać inspektorem kulinarnym, czy można się tego nauczyć? Jakie są największe zalety i grzechy polskiej gastronomii i jakie jest najlepsze danie jakie jadła pani Justyna?
Państwo Bednarscy od pięciu lat prowadzą bar, który usytuowany jest... w lesie. Dlaczego to miejsce jest tak wyjątkowe? Co serwują swoim gościom Bednarscy? Dlaczego menu oparli na kuchni rosyjskiej? Czy taki biznes płaca się im? Czym Michał i Swietłana Bednarscy przyciągają do leśnego baru klientów? Na co przeznaczają dużą część swojego zarobku?
Michel Moran, juror w programie "MasterChef", w gastronomii pracuje od 32 lat. O gotowaniu marzył już w wieku 8 lat. Wtedy spalił danie, które przygotował, ale na szczęście nie zrezygnował z marzeń i został wybitnym kucharzem i szefem kuchni. Jak znosi to, że w Polsce do restauracji chodzi się od święta, a we Francji na co dzień? Jak ocenia kulinarny gust Polaków? Co wedłg jurora "MasterChef" lubią Polacy i jaki mają smak?
Krytyk kulinarny Maciej Nowak odwiedził Uniwersytet Gastronomii i Turystyki na Tajwanie. O takiej, niezwyklej szkole gastronomicznej możemy w Polsce tylko pomarzyć. W pokojach gościnnych tej uczelni zatrzymywali się nawet prezydenci. Studenci zdobywają w niej przede wszystkim wiedzę praktyczną, a uczą się w niecodziennych salach. Zobaczcie jak one wyglądają! Dlaczego polskie uczelnie tak nie wyglądają?