Auguste Escoffier - historia kucharza
Auguste Escoffier w dzieciństwie chciał być rzeźbiarzem, jednak jego ojciec wysłał go do Nicei do szkoły gastronomicznej. To właśnie wtedy zaczęła się jego gastronomiczna przygoda.
- Escoffier następnie przyjechał do Paryża, pracował w restauracji Moulin Rouge. Tam stołowało się dużo znanych osób. W 1870 roku podczas wojny prusko-francuskiej trafił do niewoli. Po tej przygodzie wojennej, przeniósł doświadczenie wojskowe z kuchni polowej do współczesnych restauracji. To była kompletna rewolucja. Każdy pracownik kuchni od tej pory ma swoje zadanie do wykonania. Jak w brygadzie wojskowej. Jedna osoba zajmuje się rybą, a inna sosami. Ten system istnieje teraz we wszystkich najlepszych restauracjach świata - powiedział Richard Duvauchelle, dyrektor muzeum z Villeneuve-Loubet.
Dania mistrza w nowej odsłonie
Christian Morriset jest szefem kuchni w restauracji Le Figuier de Saint Esprit. Należy też do stowarzyszenia uczniów Auguste'a Escoffier, których zadaniem jest kultywowanie filozofii i organizacji pracy słynnego mistrza. Morriset pokazał Mikołajowi Reyowi jedno ze słynnych dań wybitnego gastronoma.
- Zrobiłem jego przepis, ale ponieważ ma on już 70 lat, to zrobiłem go po swojemu. To jajo w sosie z czerwonego wina, z borowikami, z kremem z parmezanu, z wędzonym boczkiem i pieprzem syczuańskim - powiedział szef Christian.
Mikołaj musiał sprawdzić swoje umiejętności w kuchni i przygotować właśnie tę potrawę. Jak sobie poradził? Jego kulinarne popisy można zobaczyć w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
- Uczestnicy "Hotelu Paradise" zaręczyli się w Dzień Dobry TVN. "Chcę spędzić z tobą resztę swojego życia"
- "Kogel Mogel" wraca do kin. "Czwarta część przypomina jedynkę"
- Anita i Adrian ze "Ślubu od pierwszego wejrzenia" razem przywitali nowy rok. "Pięknie się na was patrzy"
Autor: Justyna Piąsta
Reporter: Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN