Auguste Escoffier był mistrzem kuchni francuskiej. "Przeniósł doświadczenie wojskowe do współczesnych restauracji"

Auguste Escoffier – cesarz kucharzy z Lazurowego Wybrzeża
Źródło: Dzień Dobry TVN
Auguste Escoffier – cesarz kucharzy z Lazurowego Wybrzeża
Auguste Escoffier – cesarz kucharzy z Lazurowego Wybrzeża
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Auguste Escoffier był wybitnym mistrzem i reformatorem francuskiej kuchni. Mikołay Rey odwiedził dom rodzinny gastronoma, a także nauczył się przygotowywać jedno z jego niezwykle trudnych dań. Jak sobie poradził?

Auguste Escoffier - historia kucharza

Auguste Escoffier w dzieciństwie chciał być rzeźbiarzem, jednak jego ojciec wysłał go do Nicei do szkoły gastronomicznej. To właśnie wtedy zaczęła się jego gastronomiczna przygoda.

- Escoffier następnie przyjechał do Paryża, pracował w restauracji Moulin Rouge. Tam stołowało się dużo znanych osób. W 1870 roku podczas wojny prusko-francuskiej trafił do niewoli. Po tej przygodzie wojennej, przeniósł doświadczenie wojskowe z kuchni polowej do współczesnych restauracji. To była kompletna rewolucja. Każdy pracownik kuchni od tej pory ma swoje zadanie do wykonania. Jak w brygadzie wojskowej. Jedna osoba zajmuje się rybą, a inna sosami. Ten system istnieje teraz we wszystkich najlepszych restauracjach świata - powiedział Richard Duvauchelle, dyrektor muzeum z Villeneuve-Loubet.

Dania mistrza w nowej odsłonie

Christian Morriset jest szefem kuchni w restauracji Le Figuier de Saint Esprit. Należy też do stowarzyszenia uczniów Auguste'a Escoffier, których zadaniem jest kultywowanie filozofii i organizacji pracy słynnego mistrza. Morriset pokazał Mikołajowi Reyowi jedno ze słynnych dań wybitnego gastronoma.

- Zrobiłem jego przepis, ale ponieważ ma on już 70 lat, to zrobiłem go po swojemu. To jajo w sosie z czerwonego wina, z borowikami, z kremem z parmezanu, z wędzonym boczkiem i pieprzem syczuańskim - powiedział szef Christian.

Mikołaj musiał sprawdzić swoje umiejętności w kuchni i przygotować właśnie tę potrawę. Jak sobie poradził? Jego kulinarne popisy można zobaczyć w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!