Kolejny region w Polsce z szansą na gwiazdkę Michelin. Komu są przyznawane?

Kolejny region w Polsce z szansą na gwiazdkę Michelin. Komu są przyznawane?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kolejny region w Polsce może mieć gwiazdkę Michelin
Kolejny region w Polsce może mieć gwiazdkę Michelin
Zdjęcia, które można by zjeść
Zdjęcia, które można by zjeść
Rozkoszny o pracy przy "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny o pracy przy "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny spotkał ją na planie programu "Masterchef Nastolatki". Jest dla niego największa inspiracją
Rozkoszny spotkał ją na planie programu "Masterchef Nastolatki". Jest dla niego największa inspiracją
Rozkoszny gastropatriota
Rozkoszny gastropatriota
Rozkoszne gotowanie
Rozkoszne gotowanie
Rozkoszny dołącza do obsady "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny dołącza do obsady "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszne konfitowanie
Rozkoszne konfitowanie
Gwiazdka Michelin to wyróżnienie oznaczające, że dany lokal oferuje kuchnię wysokiej jakości. Co roku przygotowywany jest, zestawiający odznaczone restauracje przewodnik, z którego korzystają pasjonaci najlepszych smaków z całego świata. Komu w Polsce przyznano już gwiazdkę, a kto może dopiero ją otrzymać?

Restauracje z gwiazdką Michelin

Przewodnik Michelin istnieje od 1900 roku. Jak zdobyć gwiazdkę?

- Nie ma książki, która mówi, jak zdobyć gwiazdki Michelin. Jeśli pracujesz z dbałością o doskonałość, jesteś bardzo precyzyjny w tym, co robisz, masz trochę kreatywności, prezentacji, smaków i rozumiesz gastronomię, to stopniowo osiągasz poziom, który Michelin uznaje za odpowiedni, by przyznać gwiazdkę - powiedział w Dzień Dobry szef kuchni restauracji z gwiazdką Michelin, Andrea Camastra.

Uczta w gwiazdkowej restauracji

Które polskie restauracje dostąpiły już tego zaszczytu? - W Polsce mamy w tej chwili dwie gwiazdki - (dostała je - przyp. red.) Bottiglieria 1881 w Krakowie. Po jednej gwiazdce ma Muga w Poznaniu i Nuta w Warszawie - tłumaczył wicedyrektor w Polskiej Organizacji Turystycznej, Jacek Janowski.

- Najwyższe wyróżnienie to są trzy gwiazdki Michelin. W Polsce nie ma jeszcze żadna restauracja tego typu wyróżnienia. Proces polega na tym, że Michelin wybiera miasta, które bierze pod uwagę. Takim głównym kryterium to oczywiście jest jakość produktów, z których przygotowywane są dania, technika gotowania tych dań, jak również bierze się pod uwagę osobowość szefa kuchni - dodał.

Jak tłumaczył kucharz Mikołaj Rej, w gwiazdkowych restauracjach można jeść oczywiście pojedyncze danie, ale najczęściej chodzi się na kolację degustacyjną. - Często są bardzo wyszlifowane. Może to być jedno jajko przepiórcze z małym dodatkiem, ale to wystarczy, żeby już człowiek dotknął dosłownie nieba gastronomicznego przez ten jeden mały kęs - zaznaczył w Dzień Dobry TVN.

- Po raz pierwszy Michelin odwiedza Trójmiasto i sądzę, że tam możemy się spodziewać jakiejś niespodzianki - dodał kucharz.

Zobacz więcej w naszym materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości