Restauracje z gwiazdką Michelin
Przewodnik Michelin istnieje od 1900 roku. Jak zdobyć gwiazdkę?
- Nie ma książki, która mówi, jak zdobyć gwiazdki Michelin. Jeśli pracujesz z dbałością o doskonałość, jesteś bardzo precyzyjny w tym, co robisz, masz trochę kreatywności, prezentacji, smaków i rozumiesz gastronomię, to stopniowo osiągasz poziom, który Michelin uznaje za odpowiedni, by przyznać gwiazdkę - powiedział w Dzień Dobry szef kuchni restauracji z gwiazdką Michelin, Andrea Camastra.
Uczta w gwiazdkowej restauracji
Które polskie restauracje dostąpiły już tego zaszczytu? - W Polsce mamy w tej chwili dwie gwiazdki - (dostała je - przyp. red.) Bottiglieria 1881 w Krakowie. Po jednej gwiazdce ma Muga w Poznaniu i Nuta w Warszawie - tłumaczył wicedyrektor w Polskiej Organizacji Turystycznej, Jacek Janowski.
- Najwyższe wyróżnienie to są trzy gwiazdki Michelin. W Polsce nie ma jeszcze żadna restauracja tego typu wyróżnienia. Proces polega na tym, że Michelin wybiera miasta, które bierze pod uwagę. Takim głównym kryterium to oczywiście jest jakość produktów, z których przygotowywane są dania, technika gotowania tych dań, jak również bierze się pod uwagę osobowość szefa kuchni - dodał.
Jak tłumaczył kucharz Mikołaj Rej, w gwiazdkowych restauracjach można jeść oczywiście pojedyncze danie, ale najczęściej chodzi się na kolację degustacyjną. - Często są bardzo wyszlifowane. Może to być jedno jajko przepiórcze z małym dodatkiem, ale to wystarczy, żeby już człowiek dotknął dosłownie nieba gastronomicznego przez ten jeden mały kęs - zaznaczył w Dzień Dobry TVN.
- Po raz pierwszy Michelin odwiedza Trójmiasto i sądzę, że tam możemy się spodziewać jakiejś niespodzianki - dodał kucharz.
Zobacz więcej w naszym materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Dania na każdą kieszeń z przepisów Kasi Bukowskiej. Z jej pomysłami najesz się do syta za 20 złoty
- Dobry i tani obiad Katarzyny Bosackiej - mus z wątróbki z jabłkiem
- Proste, szybkie, tanie dania wg Oli Juszczkiewicz
Autor: Aleksandra Matczuk
Reporter: Magda Nabiałczyk