restauracje

    restauracje

    Luzowanie obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa obowiązuje od północy z piątku na sobotę 15 maja 2021 r. Decyzją rządu czynne mogą być ogródki restauracyjne. Więcej osób może podróżować publicznym transportem zbiorowym. Ponadto nie trzeba już nosić maseczek na zewnątrz. Sprawdź szczegóły nowego rozporządzenia.

    Zgodnie z harmonogramem luzowania obostrzeń już 15 maja ogródki restauracyjne będą mogły się otworzyć. Nie wszystkie lokale gastronomiczne dysponują taką przestrzenią. Co z restauracjami wewnątrz centrów handlowych? Trwają przygotowania, żeby "wyprowadzić" je na zewnątrz. Prawdopodobne, że miejsca do konsumpcji będą zorganizowane na parkingach, np. na ostatnim piętrze.

    Przedłużający się lockdown i znikoma pomoc państwa pogłębiają kryzys w branży gastronomicznej i hotelarskiej. Właściciele wielu restauracji i pensjonatów nie mogą zarabiać, a wciąż ponoszą wysokie koszty utrzymania swoich biznesów. Część z nich, zmuszona sytuacją, wyprzedaje elementy wyposażenia swoich lokali. Na ile starczy im pieniędzy, które na tym zarobią? I czy ktoś będzie chciał kupić tak specyficzny sprzęt?

    Restauracje w Polsce od marca nie działają w standardowy sposób. Z powodu pandemii koronawirusa mogą wydawać posiłki tylko na wynos. Restrykcje zostały przedłużone co najmniej do 31 stycznia. Wielu zdesperowanych właścicieli ma już dość obostrzeń związanych z lockdownem i zapowiada otwarcie lokali. Sprawę skomentowała Magda Gessler, restauratorka prowadząca program "Kuchenne Rewolucje".

    Restauracje z powodu pandemii koronawirusa mogą wydawać posiłki jedynie na wynos. Restrykcje dla branży gastronomicznej, podobnie jak dla hoteli, siłowni, galerii handlowych i kin, zostały przedłużone co najmniej do 31 stycznia. Kiedy ponownie będziemy mogli zjeść coś w lokalu? Scenariusze odmrażania gospodarki przedstawiła wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk.

    Według danych Inspekcji Handlowej, na 160 skontrolowanych lokali gastronomicznych, w 80 proc. wykryto nieprawidłowości. Gdzie zatem jeść, by się nie struć? Na czym oszukują nas restauratorzy? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN socjolog, podróżniczkę i blogerkę Natalię Sitarską. Jak nasz gość ocenia jedzenie w polskich kurortach?

    "Kuchenne rewolucje" - program, w którym restauratorka Magda Gessler przeprowadza metamorfozy lokali gastronomicznych - od lat cieszy się sympatią widzów. Właśnie minęło 8 lat od emisji pierwszego odcinka show. Jak wspomina je Magda Gessler? W jaki sposób program wpłynął na jej życie? Restauratorkę gościliśmy w Dzień Dobry TVN. Obok niej na kanapie usiedli: restaurator z Ustki Adam Wasylew i restauratorka z Wisły Barbara Wojciechowska. Jak wspominają spotkanie z Magdą Gessler? Jak potoczyły się losy ich restauracji po programie?

    To niewiarygodne, że już po raz siedemnasty Magda Gessler i jej ekipa - jak mówi Marcin Prokop - napadnie na polskie restauracje, by restauratorom żyło się lepiej, a klientom jadło lepiej. Już dziś o 21:30 rusza nowy sezon "Kuchennych rewolucji". Do studia Dzień Dobry TVN, prosto z Kanady, przybyła Magda Gessler. Czego możemy spodziewać się w nowych odcinkach programu? - Tym razem będzie jeszcze śmieszniej i jeszcze bardziej tajemniczo, i bardzo smacznie - mówiła w Dzień Dobry TVN Magda Gessler. - Ja jestem absolutnie miłosną, zakochaną w moich bohaterach osobą. Czasami na początku kogoś nie znoszę, ponieważ sam sobie robi krzywdę - mówiła w Dzień Dobry TVN Magda Gessler. Czy coś ją jeszcze zaskakuje po tylu sezonach "Kuchennych rewolucji"?

    „Poziomki 2016/2017. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce” to najnowsze wydanie przewodnika kulinarno-hotelarskiego Magdy Gessler. Jakimi kryteriami kieruje się restauratorka podczas tworzenia tego poradnika i jakie perełki możemy znaleźć na jego stronach? Jak myślicie, gdzie właśnie wybiera się Magda Gessler? :)

    „Kuchenne Rewolucje” to hit od wielu lat, dlatego nikogo nie powinno dziwić, że już w najbliższy czwartek rozpocznie się jego trzynasty sezon. W Dzień Dobry TVN gościliśmy prowadzącą program Magdę Gessler. Powiedziała, jaka będzie nowa odsłona Kuchennych Rewolucji, jakie błędy popełniają polscy restauratorzy i co ją nakręca.

    Gość Dzień Dobry Wakacje najbardziej znana polska restauratorka Magda Gessler właśnie wydała przewodnik po 151 najlepszych restauracjach i hotelach. Dlaczego wyróżniła akurat 151 obiektów? Który hotel w Polsce ma najlepszą kuchnię? Jakie błędy popełniają polskie restauracje? Zapytaliśmy ją również o plotki na jej temat, które krążą w internecie. Czy będzie prowadzącą hiszpańskiej edycji Piekielnego Hotelu? Czy rzeczywiście zamierza projektować ubrania?

    Justyna Adamczyk jest redaktor naczelną polskiej edycji jednego z międzynarodowych przewodników gastronomicznych i szefową grupy tajemniczych inspektorów oceniających restauracje. Jakie doświadczenie trzeba posiadać by zostać inspektorem kulinarnym, czy można się tego nauczyć? Jakie są największe zalety i grzechy polskiej gastronomii i jakie jest najlepsze danie jakie jadła pani Justyna?

    Ruszyła 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizują w nim restauracje z całej Polski. Kolejnym punktem w tej kulinarnej podróży był Poznań oraz nadmorskie kurorty. Czy zaserwowano im same ryby? Co zaskoczyło ich w tamtejszych karatach menu? Które przygotowane przez szefów kuchni potrawy zasmakowały Edycie i Mikołajowi najbardziej?

    Ruszyła 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizuje w nim dwanaście restauracji z całego kraju. Organizatorka Edyta Brykała i kucharz Mikołaj Rey odwiedzili kolejne miejsca. Czy szefowie kuchni zaskoczyli naszych smakoszy swoją kreatywnością? Co w zasmakowało im najbardziej?

    To już 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizuje w nim dwanaście zespołów pod wodzą szefów kuchni, reprezentujących dwanaście restauracji z całego kraju. Do tej pory goście Dzień Dobry TVN: organizatorka Edyta Brykała i Mikołaj Rey odwiedzili trzy. Jak wyglądają poszczególne etapy konkursu? Kim są "tajemniczy klienci"? Kto ocenia restauracje, które weszły do finałowej dwunastki?

    Co się stało z restauracjami, które rewolucjonizowała Magda Gessler? Jak działają? Czy zgodnie z kierunkiem wyznaczonym przez Panią Magdę, czy może wrócili do swoich przyzwyczajeń? Restauratorka wysłała do nich swojego ulubieńca Charlesa Daigneault. Czy właściciele restauracji byli uprzedzani o jego wizycie?

    Charczy jak świnia i nawet wygląda jak świnia... skrzyżowana z nietoperzem - przynajmniej tak twierdzi Filip Chajzer. Ale jest to pies - i to wyjątkowy - bo salonowy buldog francuski. Dziennikarz Dzień Dobry TVN wybrał się na zlot buldogów francuskich, by przyjrzeć się z bliska charczącym psom i ich właścicielom. Dla kogo są buldogi francuskie i czy to psy towarzyskie?

    Wiele się mówi o tym, że w dobie mediów społecznościowych ludzie zamykają się w domach i kontaktują się z innymi głównie przez internet. Jak się jednak okazuje, coraz więcej osób rezygnuje ze "świata on-line" i zaczyna spędzać czas poza domem, w "realu". O przyczynę tej zmiany zapytaliśmy gości Dzień Dobry Wakacje: antropologa kultury Roberta Zydla i przedstawiciela Groupon Polska Piotra Haładusa.

    W Dzień Dobry TVN gościliśmy restauratorkę Magdę Gessler i Danutę Białaś, bohaterkę jednego z odcinków "Kuchenne rewolucje". Panie opowiedziały z jakimi trudnościami restauracja Danuty musiała się mierzyć przed wizytą Magdy Gessler i co znana restauratorka musiała tam zmienić.

    Cyk, cyk, cyk - dźwięk migawki aparatu rozlega się już niemal wszędzie - nawet w restauracjach. Ludzie robią zdjęcia wszystkiemu, co jest na stole, a potem wstawiają na swoje profile w mediach społecznościowych. Przeszkadza to nie tylko gościom siedzących przy innych stolikach, ale zaczęło to już drażnić szefów kuchni. Głośno wyraził swoją dezaprobatę sławny szef kuchni Alexandre Gauthier. Michel Moran i blogerka kulinarna Karina Snuszka dyskutowali w Dzień Dobry TVN o popularnych „selfie z jedzeniem” i powodach irytacji szefów kuchni. Do jakich wniosków doszli?

    Ostatni odcinek programu "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler wzbudził wiele emocji wśród widzów. Dziennikarz Dzień Dobry TVN spotkał się w Jastrowie z bohaterami programu: Szymonem Szultką oraz Zdzisławem Ryszkiewiczem. Jakie wrażenia odnieśli po wizycie Magdy Gessler? Czy jej rewolucje sprawiły, że restauracja zaczęła sprawnie działać?

    Tym razem w Krakowie, w Warszawie oraz Łodzi, krytyk kulinarny Maciej Nowak szukał najlepszej restauracji w naszym kraju. W każdej z nich kosztował wołowinę. Jak smakowała?

    Co zrobić, by wyjście z małym dzieckiem do restauracji było przyjemne zarówno dla rodziców, dzieci jak i gości restauracji? Czy postulat wprowadzenia stref wolnych od dzieci to dyskryminacja? By o tym porozmawiać, zaprosiliśmy do studia Dzień Dobry TVN Małgorzatę Rozenek, Perfekcyjną Panią Domu, producenta muzycznego Stanisława Trzcińskiego, restauratorkę Agnieszkę Kręglicką oraz psycholog Anną Kędzierską.