Internetowa działalność Książula od lat spotyka się z pozytywnymi opiniami. Odwiedzającemu polskie lokale gastronomiczne youtuberowi wielokrotnie udawało się uratować podupadające biznesy i sprawić, że ich właściciele mogli z powodzeniem prowadzić swoją działalność. Jak się jednak okazuje, nie wszyscy restauratorzy są zadowoleni z pomocy infulencera.
W tym miejscach miłośnicy gastronomii byliby usatysfakcjonowani. Według rankingu kulinarnych perełek na szczycie znalazły się miasta tj. Tokio, Paryż i Nowy Jork. Ku zdziwieniu turystów wysoko uplasowała się także Valletta, stolica Malty. Co czeka na przyjezdnych na miejscu?
Stolica Wielkopolski dołączyła do miast, które są opisane w przewodniku Michelin rekomendującym najlepsze restauracje na świecie. W prestiżowym gronie znalazł się m.in. lokal poznańskiego szefa kuchni Michała Kutera. Jak zaczęła się jego kulinarna kariera? Kto zaszczepił w nim miłość do gotowania? Zapytał go o to dobrze znany widzom Dzień Dobry TVN Sebastian Olma.
Łosoś to jedna z najbardziej popularnych ryb, która przez lata cieszyła podniebienia smakoszy z całego świata. Jego delikatny smak, a także łatwy dostęp uczynił go niemalże ikoną wielu rybnych tawern. Jednak, w ostatnim czasie ryba ta znika z restauracyjnych kart, dlaczego?
W tracie wakacji szczególnie często spożywamy posiłki w restauracjach. Podczas płacenia rachunku pojawiają się dylematy: co z napiwkiem, jaką kwotę powinniśmy dać? Wszelkie wątpliwości ten temat rozwiał w Dzień Dobry Wakacje Norbert Adamski, ekspert rynku turystycznego.
Paragony grozy za posiłki skutecznie mogą zepsuć nam urlop. Podpowiadamy, jak oszczędzać na jedzeniu w czasie wakacji. Najważniejsze decyzje dotyczą tego, czy wybrać nocleg z jedzeniem czy bez, gotować samemu czy stołować się w restauracjach oraz jak przeżyć wakacje z dziećmi, które cały czas kuszone są na deptakach lodami, goframi i kolorowymi deserami.
Czy fast foody na stacjach benzynowych zastąpiły przydrożne restauracje? Gdzie stołują się kierowcy, którzy w trasie spędzają większość swojego czasu? Reporterzy programu Uwaga! TVN postanowili sprawdzić, co można zjeść, kiedy nie chce się zbaczać z drogi.
Urząd Ochrony Konkurencji i konsumentów wziął pod lupę restauracje w miejscowościach turystycznych oraz punkty gastronomiczne na stacjach paliw i dworcach. Wyniki kontroli są zatrważające. Małgorzata Cieloch, rzeczniczka prasowa UOKiK, goszcząc w Dzień Dobry TVN wyjaśniała, jak jesteśmy oszukiwani i jak możemy się przed tym bronić.
Uciekający przed wojną obywatele Ukrainy w Polsce znaleźli bezpieczne schronienie. Tak duży napływ uchodźców powoduje wzrost popytu na żywność, co widać w wynikach sprzedaży. Większe obroty zanotowały sklepy spożywcze, specjaliści prognozują zmiany także w innych gałęziach handlu i usług.
Premier i minister zdrowia ogłosili plan luzowania obostrzeń na wakacje 2021. Ważne zmiany dotyczą przede wszystkim limitu miejsc w hotelach. Jest grupa osób, której ograniczenia nie będą obowiązywały.
Luzowanie obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa obowiązuje od północy z piątku na sobotę 15 maja 2021 r. Decyzją rządu czynne mogą być ogródki restauracyjne. Więcej osób może podróżować publicznym transportem zbiorowym. Ponadto nie trzeba już nosić maseczek na zewnątrz. Sprawdź szczegóły nowego rozporządzenia.
Zgodnie z harmonogramem luzowania obostrzeń już 15 maja ogródki restauracyjne będą mogły się otworzyć. Nie wszystkie lokale gastronomiczne dysponują taką przestrzenią. Co z restauracjami wewnątrz centrów handlowych? Trwają przygotowania, żeby "wyprowadzić" je na zewnątrz. Prawdopodobne, że miejsca do konsumpcji będą zorganizowane na parkingach, np. na ostatnim piętrze.