Restauracje i bary będą miały nowy obowiązek. Co to oznacza dla klientów?

Restauracje i bary będą miały nowy obowiązek. Dzięki nim klient będzie miał możliwość podjęcia świadomej decyzji
Restauracje i bary będą miały nowy obowiązek. Dzięki nim klient będzie miał możliwość podjęcia świadomej decyzji
Źródło: Westend61/Getty Images
Wkrótce restauracje i bary będą miały nowy obowiązek. Dotyczy on informowania o zawartości alkoholu w napojach. W ten sposób klient będzie mógł dokonać świadomego wyboru. Kiedy przepis wejdzie w życie?

Prawo

Martyna Aftyka, dziennikarka Uwagi! TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Znanemu profesorowi ukradziono tożsamość
Znanemu profesorowi ukradziono tożsamość
Zmiany w prawie pracy
Zmiany w prawie pracy
Nadchodzą zmiany w Kodeksie Pracy
Nadchodzą zmiany w Kodeksie Pracy
Zmiany w Kodeksie Pracy już od sierpnia
Zmiany w Kodeksie Pracy już od sierpnia
„Śnieżne mandaty” – sprawdź, o czym musisz pamiętać
„Śnieżne mandaty” – sprawdź, o czym musisz pamiętać
Wyższe mandaty i nowy taryfikator punktów karnych
Wyższe mandaty i nowy taryfikator punktów karnych
Mandat za opalanie topless
Mandat za opalanie topless

Nowy obowiązek restauracji i barów

W poniedziałek 19.02. w Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Nowe prawo wejdzie w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia.

- Dzięki temu konsument będzie mógł dokonać świadomego wyboru spośród napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2 proc. objętościowych np. w restauracji, pubie - wyjaśniono w ocenie skutków regulacji dołączonej do projektu.

Brak informacji na ten temat, w opinii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, utrudnia wybory konsumentowi, który coraz częściej przykłada wagę do zdrowego stylu życia i diety.

Obowiązek podawania zawartości alkoholu w napojach

Nakaz obejmie napoje alkoholowe jak piwa i wina. Drinki i koktajle zostały jednak wykluczone ze względu na trudności z określeniem dokładniej zawartości alkoholu w napoju.

- Poszczególne lokale (bary, restauracje) mają określone receptury dla tego typu napojów alkoholowych oferowanych konsumentom, na podstawie których można wyliczyć końcową zawartość alkoholu w danym drinku. Jednak takie teoretyczne wyliczenie nie oznacza, że dany drink czy koktajl będzie mieć dokładnie taką zawartość alkoholu. Wynika to np. z różnych proporcji zastosowanych składników i użytej ilości lodu na życzenie konsumenta finalnego zgodnie z jego preferencjami -argumentowano w ocenie skutków regulacji.

Pozostałe regulacje

Rozporządzenie zniesie obowiązek podawania informacji o wykazie składników dla napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2 proc. objętościowych oferowanych do sprzedaży zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania, konsumentowi finalnemu, a także "w przypadku pakowania takich napojów w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta finalnego lub ich pakowania do bezzwłocznej sprzedaży".

Nowe przepisy precyzją również, kiedy może zostać użyte określenie "nalewka". Ma to na celu nie tylko lepsze poinformowanie konsumenta, ale również ochronę renomy wyrobów tradycyjnie wytwarzanych w Polsce na bazie alkoholu.

Więcej przeczytasz na TVN24

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości