Czy łosoś zniknie z restauracji? Kucharze mają ważny powód

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zdrowe jedzenie, zdrowy mózg
Zdrowe jedzenie, zdrowy mózg
Ekoskóra z naszych polskich jabłek
Ekoskóra z naszych polskich jabłek
Orze, jak może – dla dobra środowiska
Orze, jak może – dla dobra środowiska
Najpierw natura, potem matura!
Najpierw natura, potem matura!
Jak zmiany klimatu wpływają na Polskę?
Jak zmiany klimatu wpływają na Polskę?
Walczy o klimat i przyszłość młodych ludzi
Walczy o klimat i przyszłość młodych ludzi
Łosoś to jedna z najbardziej popularnych ryb, która przez lata cieszyła podniebienia smakoszy z całego świata. Jego delikatny smak, a także łatwy dostęp uczynił go niemalże ikoną wielu rybnych tawern. Jednak, w ostatnim czasie ryba ta znika z restauracyjnych kart, dlaczego?

Restauracje rezygnują z serwowania łososia

Przez ostatnie dekady mięso łososia stało się bardzo popularne, szczególnie w Wielkiej Brytanii.

Według "Guardian" ryba ta kiedyś była prawdziwym rarytasem, jednak z czasem stała się wszechobecna. - Od kanapek na przyjęciach po wesela, wędzony na Boże Narodzenie lub po prostu upieczony w folii, łosoś jest wszędzie - napisali.

W Wielkiej Brytanii łosoś hodowlany jest uważany za ważny produkt eksportowy, jednak w ostatnim czasie ten popularny "kurczak morski" coraz częściej znika z restauracyjnych menu.

Dlaczego szefowie kuchni rezygnują z serwowania łosia?

Podstawowymi czynnikami, które wpływają na rezygnację z podawania łososia są aspekty związane z ochroną środowiska. Według "Guardian" coraz więcej restauracji obawia się faszerowania ryby antybiotykami. Dodatkowo zwierzęta te karmione są dużymi ilościami mniejszych ryb, które mogłyby być spożywane przez ludzi.

Popularny restaurator Lloyd Morse zaznaczył, że jakość mięsa hodowlanego drastycznie spada. - Uważam, że jest to bardzo kiepski produkt - powiedział, wskazując, że zrezygnował z łososia hodowlanego również przez wzgląd na spadającą liczbę dzikich łososi.

- Nie chodzi o łososia, ale o jego produkcję. Jest popularny, jeśli umieścisz go w menu, sprzeda się. Zdecydowałem się na usunięcie łososia z menu, kiedy dowiedziała się o antybiotykach stosowanych na farmach - stwierdziła Chantelle Nicholson, właścicielka restauracji Apricity w Londynie.

Matt Palmer z organizacji charytatywnej WildFish zachęca restauratorów do dołączenia do kampanii na rzecz rezygnacji z serwowania łososia. - Drastycznym spadek populacji łososia atlantyckiego w Wielkiej Brytanii od lat 70. ubiegłego wieku wynika z przemysłowego handlu - podkreślił.

Zobacz więcej na TVN24.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Źródło: tvn24

Źródło zdjęcia głównego: Royalty-free/GettyImages

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana