Które ryby jeść nad polskim morzem?
Nadmorskie smażalnie kuszą wieloma gatunkami ryb. Dlatego warto wiedzieć, które pozycje w menu zasługują na naszą uwagę.
- Wybierajmy te ryby, które żyją krótko, czyli dorsza czy flądrę, która dodatkowo jest rybą niskodenną, więc jest w mniejszym stopniu narażona na przenikanie dużych ilości substancji toksycznych do mięsa. Inne ryby, które warto jeść, to śledź czy makrela - powiedziała dla portalu parenting.pl dietetyk, Agnieszka Piskała-Topczewska.
- Można bez obaw jeść sardynki, choć wiem, że niektórzy mają do nich awersję, bo to małe rybki, serwowane w całości, wraz z oczami i kręgosłupem - dodała.
- Dorsz jest bogatym źródłem witaminy B12, D3 oraz fosforu. Obfituje także w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają pracę serca, obniżają ciśnienie krwii i cholesterolu, a także działają przeciwnowotworowo. Do tego ma biały miąższ i łagodny smak.
- Flądra jest pełna witamin z grupy B i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, do tego charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, a to działa dobrze na układ sercowo-naczyniowy.
- Śledź jest raczej tłustą rybą, jednak mimo to nie jest wysoce kaloryczny. Jest bogatym źródłem żelaza, cynku, jodu oraz witamin A, B12, D i E.
- Makrela to ryba nie tylko pełna kwasów omega-3 - ma także dużą zawartość selenu. Jedząc ją wspieramy naszą odporność i pracę tarczycy.
A z jakich ryb lepiej zrezygnować?
Popularną i dosyć tanią rybą jest panga, która według ekspertów nie może się poszczycić pozytywnym działaniem na nasz organizm. Jej największym minusem jest fakt, że nie występuje naturalnie w przyrodzie i zazwyczaj jest hodowana w wietnamskich basenach. Dodatkowo najczęściej faszerowana jest hormonami wzrostu, tak, aby jej wielkość była optymalna.
Kolejne ryby, na które warto uważać to łosoś i tilapia.
Łosoś, w szczególności ten który nie jest dziki, ani północnoatlantycki, może pochodzić z hodowli, w których (podobnie jak w przypadku pangi) stosuje się hormony wzrostu. Natomiast tilapia nie jest polecana dzieciom i kobietom w ciąży.
- Ryby te mogą zawierać duże ilości niekorzystnych dla człowieka związków, m.in. dioksyny i rakotwórczą rtęć. Tilapia spożywana raz na jakiś czas nie zaszkodzi - ostrzegła ekspertka ds. żywienia, Emilia Kołodziejska.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Wysyłasz dziecko na kolonię lub obóz? Prawnik radzi, co warto sprawdzić przed wyjazdem
- Hakerzy atakują w wakacje. "Pułapek jest dużo"
- Jak zadbać o bezpieczeństwo podczas wakacyjnego wyjazdu?
Autor: Anna Gondecka
Źródło: parenting.pl
Źródło zdjęcia głównego: Antonio Hugo Photo/GettyImages