Lokal przed rewolucją Magdy Gessler
"Gorąca Kiełbasiarnia" to dziś tętniące życiem, znane w Łodzi miejsce. Jednak zanim Magda Gessler dotarła w 2013 r. na łódzkie Bałuty, sytuacja wyglądała zgoła inaczej. W miejscu dzisiejszej "Gorącej Kiełbasiarni" funkcjonował podupadający bar "Imperium smaku", jednak zarówno oferowane dania, jak i opłakany stan lokalu sprawiały, że potencjalni klienci omijali go szerokim łukiem.
Najbardziej znana restauratorka w Polsce pomogła właścicielowi tego przybytku, panu Mateuszowi, zapewniając nowy, piękny wystrój baru. Przede wszystkim jednak zmieniła sposób myślenia właściciela na temat prowadzenia biznesu w branży gastronomicznej.
"Gorąca Kiełbasiarnia" po "Kuchennych Rewolucjach"
Królowa polskiej kuchni zapewniła panu Mateuszowi wszechstronne wsparcie, oferując mu wiele cennych wskazówek, które wykorzystuje do dziś, z sukcesem prowadząc lokal w dość wymagającym miejscu. Magda Gessler wiedziała, że sukces tej restauracji mogą przynieść jedynie proste dania przygotowywane z lokalnych produktów wysokiej jakości - i tak też się stało.
Zaproponowana przez Magdę Gessler nazwa lokalu - "Gorąca Kiełbasiarnia" - idealnie oddaje to, czego możemy spodziewać się na miejscu, w menu. Odmieniony lokal od razu spotkał się z życzliwym przyjęciem mieszkańców okolicznych bloków, a z czasem sława wytwarzanych tradycyjnymi metodami wędlin wyszła daleko poza łódzkie Bałuty.
Nasze dania 🍽
Posted by Gorąca Kiełbasiarnia on Sunday, November 18, 2018
Udana metamorfoza
Magda Gessler chciała, by specjalnością tego lokalu zostały wysokiej jakości biała kiełbasa oraz esencjonalna zupa solanka (zwana też solianką) - i trzeba przyznać, że wciąż znajdują się one w menu. Obecnie, w zależności od dnia, w restauracji możemy zjeść m.in. pieczoną kaszankę, kiszkę ziemniaczaną, kiełbasę z dzika i jelenia oraz "białą od Wieśka", a także curry wurst, świeżonkę z pieczywem, cepeliny z mięsem i cebulą smażoną oraz żołądki.
Prężnie działają też powiązane z tym miejscem „"Kiełbasiarnia Delikatesy", w których można zamówić m.in. kiełbasy, wędzonki, sosy oraz zestawy testowe wędlin.
Sukcesy innych restauracji po "Kuchennych rewolucjach"
Oczywiście, wielki sukces "Gorącej Kiełbasiarni" to tylko jeden z wielu przykładów udanych metamorfoz, jakimi zakończyły się "Kuchenne rewolucje". Magda Gessler pomogła nie tylko uratować, ale wręcz rozkwitnąć, setkom innych lokali gastronomicznych. Na długiej liście pomyślnych rewolucji znajdują się m.in. takie obiekty, jak:
- "Zawijane Bistro" w Pruszczu Gdańskim,
- "Zapiekane" w Brzezinach,
- "Restauracja Malinówka" w Wiśle,
- "Twoja Kolejka" w Łodygowicach.
Nie oglądałeś pozostałych sezonów "Kuchennych Rewolucji"?
Wszystkie odcinki znajdziesz na VOD.pl i platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Magda Gessler o promowaniu lokalnych produktów. "Jestem ministrem kultury w jakiś sposób"
- "Kuchenne rewolucje" w Poznaniu. "Wszystkie błędy, jakie można było popełnić, zostały popełnione"
- "Myślał, że będzie leżał na plaży, a pieniądze będą z nieba spadać". Magda Gessler przejęła stery w lokalu "Pańcia"
Autor: Kinga Banasik
Źródło: Player.pl
Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA