Pieczone warzywa korzenne z dipem twarogowo buraczanym
Składniki:
- 3-4 marchewki
- 3-4 pietruszki korzeń
- 1 małą bulwa selera
- 2 bataty
- 1 kostka twarogu
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 ząbek czosnku
- natka świeżej pietruszki
- oliwa z oliwek
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki umyj, przekrój na pół, natrzyj oliwą i oprósz solą i pieprzem. Zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 60 minut – buraki muszą być miękkie. Upieczone buraki ostudź i obierz ze skórki, potarkuj na najdrobniejszych oczkach i przełóż do miski. Dodaj twaróg, śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, możesz dodać suszony tymianek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj składniki widelcem.
Warzywa dokładnie umyj, jeżeli jest taka potrzeba to obierz ze skóry i pokrój w paski – tak jak na frytki. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i wyłóż warzywa. Dopraw gałką muszkatołową, ziołami prowansalskimi, solą, polej oliwą z oliwek i wymieszaj składniki. Wstaw na 20-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upieczone warzywa podawaj z dipem z buraków i twarogu.
Pierogi z twarogiem, gruszką i bakaliami z kwaśna śmietaną i cukrem
SKŁADNIKI:
- 2-3 gruszki
- 1 kostka twarogu półtłustego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1 torebka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- garść bakalii
- 1 kwaśna śmietana 18%
- Ciasto na pierogi:
- 550 g mąki pszennej typ 450
- 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajo
- szczypta soli
Spospób przygotowania:
W misce przygotuj mąkę. Do gorącej wody dodaj olej i sól i dokładnie wymieszaj. Przelej do mąki. Najpierw składniki wymieszaj widelcem, dodaj jajko, ponownie wymieszaj widelcem i wyrób ręcznie przez około 10 min. Powstałe ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
Do miski wyłóż twaróg, posiekane bakalie (część odłóż do posypania gotowych pierogów), cynamon i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj. Gruszki umyj i posiekaj drobno. Na patelni rozpuść masło i wysyp posiekane gruszki, duś przez parę minut, w między czasie dodaj miód. Gruszki odcedź i przełóż do miski z twarogiem i dokładnie wymieszaj farsz, jeżeli jest za mało słodki dodaj miodu.
Ciasto rozwałkuj dość cienko, wykrawaj koła za pomocą szklanki i łyżeczką nakładaj farsz gruszkowy. Pierożki starannie zalep, następnie gotuj we wrzącej osolonej wodzie. Po wypłynięciu pierożki gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj z kwaśną śmietaną (opcjonalnie wymieszaną z cynamonem i miodem) i posiekanymi orzechami.
Zapiekana feta z czerstwym chlebem, pomidorami, oliwą i ziołami
Składniki:
- 2 opakowania pomidorów kiściowych lub 2-3 duże pomidory malinowe (500 - 600 g)
- 200 g sera feta
- 4 kromki czerstwego chleba
- garść świeżej bazylii
- świeże zioła np. rozmaryn
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- świeżo mielona sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory kiściowe wyłóż do brytfanki. W przypadku pomidorów malinowych pokrój je w dużą kostkę i również umieść w brytfance. Chleb pokrój w dużą kostkę i przełóż do pomidorów. Na górę rozkrusz fetę, posyp świeżymi i suszonymi ziołami, polej oliwą i oprósz świeżo mieloną solą i pieprzem. Zapiekaj przez ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Siekane kotlety drobiowe na grzankach z białego chleba z sałatą, pomidorem, serem żółtym i majonezem
Składniki:
- 1 pierś z indyka lub kurczaka ok 600 g
- 1 cebula
- 200 g sera żółtego
- 2 jajka
- 3 -4 czubate łyżki mąki pszennej
- 5-6 łyżek majonezu
- pietruszka nać
- szczypta suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- ½ chleba
- dowolna sałata np. masłowa, karbowana
- 2 pomidory
Sposób przygotowania:
Pierś zsiekaj razem z ziołami, nie za drobno, tak by kawałki miały ok 5-7 mm. 150 g sera żółtego potarkuj na drobnych oczkach. Rozdrobnione mięso, ser, posiekaną cebulę, 2 jajka, mąkę, 2 łyżki majonezu, zioła, sól i pieprz dokładnie połącz w dużej misce (najlepiej przy użyciu rąk). Kotleciki formuj mokrymi dłońmi i smaż na oleju rzepakowym aż się ładnie zarumienią i nie będą surowe w środku.
Kromki chleba rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do momentu, aż chleb będzie chrupiący (10-15 minut). Pod koniec pieczenia wyłóż na kromki po plasterku sera. Na gotowe grzanki rozłóż sałatę, pokrojonego w plastry pomidora, posmaruj majonezem i na każdą kanapkę połóż po kotleciku drobiowym. Udekoruj świeżą pietruszką.
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online