Proste, szybkie, tanie dania wg Oli Juszczkiewicz

Ola Juszczkiewicz w kuchni Dzień Dobry TVN
Ola Juszczkiewicz w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online
Dania niskobudżetowe są popularne nie tylko wśród studentów. Wystarczy kilka złotych i dobry przepis, żeby na stole pojawiło się zdrowe, sycące i smaczne danie. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje pokazała Ola Juszkiewicz, zwyziężczyni 9. edycji programu Masterchef.

Pieczone warzywa korzenne z dipem twarogowo buraczanym  

Składniki:

  • 3-4 marchewki
    • 3-4 pietruszki korzeń
      • 1 małą bulwa selera
        • 2 bataty
          • 1 kostka twarogu
            • 3 łyżki słodkiej śmietanki
              • 1 ząbek czosnku
                • natka świeżej pietruszki
                  • oliwa z oliwek
                    • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
                      • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
                        • sól, pieprz

                          Sposób przygotowania:

                          Buraki umyj, przekrój na pół, natrzyj oliwą i oprósz solą i pieprzem. Zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 60 minut – buraki muszą być miękkie. Upieczone buraki ostudź i obierz ze skórki, potarkuj na najdrobniejszych oczkach i przełóż do miski. Dodaj twaróg, śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, możesz dodać suszony tymianek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj składniki widelcem.

                          Warzywa dokładnie umyj, jeżeli jest taka potrzeba to obierz ze skóry i pokrój w paski – tak jak na frytki. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i wyłóż warzywa. Dopraw gałką muszkatołową, ziołami prowansalskimi, solą, polej oliwą z oliwek i wymieszaj składniki. Wstaw na 20-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upieczone warzywa podawaj z dipem z buraków i twarogu.

                          Pierogi z twarogiem, gruszką i bakaliami z kwaśna śmietaną i cukrem 

                          SKŁADNIKI:

                          • 2-3 gruszki
                            • 1 kostka twarogu półtłustego
                              • 1 płaska łyżeczka cynamonu
                                • 2 łyżki miodu
                                  • 1 łyżka masła
                                    • 1 torebka cukru waniliowego (opcjonalnie)
                                      • garść bakalii
                                        • 1 kwaśna śmietana 18%
                                          • Ciasto na pierogi:
                                            • 550 g mąki pszennej typ 450
                                              • 250 ml gorącej wody
                                                • 2 łyżki oleju
                                                  • 1 jajo
                                                    • szczypta soli

                                                      Spospób przygotowania:

                                                      W misce przygotuj mąkę. Do gorącej wody dodaj olej i sól i dokładnie wymieszaj. Przelej do mąki. Najpierw składniki wymieszaj widelcem, dodaj jajko, ponownie wymieszaj widelcem i wyrób ręcznie przez około 10 min. Powstałe ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.

                                                      Do miski wyłóż twaróg, posiekane bakalie (część odłóż do posypania gotowych pierogów), cynamon i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj. Gruszki umyj i posiekaj drobno. Na patelni rozpuść masło i wysyp posiekane gruszki, duś przez parę minut, w między czasie dodaj miód. Gruszki odcedź i przełóż do miski z twarogiem i dokładnie wymieszaj farsz, jeżeli jest za mało słodki dodaj miodu.

                                                      Ciasto rozwałkuj dość cienko, wykrawaj koła za pomocą szklanki i łyżeczką nakładaj farsz gruszkowy. Pierożki starannie zalep, następnie gotuj we wrzącej osolonej wodzie. Po wypłynięciu pierożki gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj z kwaśną śmietaną (opcjonalnie wymieszaną z cynamonem i miodem) i posiekanymi orzechami.

                                                      Zapiekana feta z czerstwym chlebem, pomidorami, oliwą i ziołami 

                                                      Składniki:

                                                      • 2 opakowania pomidorów kiściowych lub 2-3 duże pomidory malinowe (500 - 600 g)
                                                        • 200 g sera feta
                                                          • 4 kromki czerstwego chleba
                                                            • garść świeżej bazylii
                                                              • świeże zioła np. rozmaryn
                                                                • zioła prowansalskie
                                                                  • oliwa z oliwek
                                                                    • świeżo mielona sól i pieprz

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Pomidory kiściowe wyłóż do brytfanki. W przypadku pomidorów malinowych pokrój je w dużą kostkę i również umieść w brytfance. Chleb pokrój w dużą kostkę i przełóż do pomidorów. Na górę rozkrusz fetę, posyp świeżymi i suszonymi ziołami, polej oliwą i oprósz świeżo mieloną solą i pieprzem. Zapiekaj przez ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

                                                                      Siekane kotlety drobiowe na grzankach z białego chleba z sałatą, pomidorem, serem żółtym i majonezem 

                                                                      Składniki:

                                                                      • 1 pierś z indyka lub kurczaka ok 600 g
                                                                        • 1 cebula
                                                                          • 200 g sera żółtego
                                                                            • 2 jajka
                                                                              • 3 -4 czubate łyżki mąki pszennej
                                                                                • 5-6 łyżek majonezu
                                                                                  • pietruszka nać
                                                                                    • szczypta suszonego tymianku
                                                                                      • sól i pieprz do smaku
                                                                                        • ½ chleba
                                                                                          • dowolna sałata np. masłowa, karbowana
                                                                                            • 2 pomidory

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Pierś zsiekaj razem z ziołami, nie za drobno, tak by kawałki miały ok 5-7 mm. 150 g sera żółtego potarkuj na drobnych oczkach. Rozdrobnione mięso, ser, posiekaną cebulę, 2 jajka, mąkę, 2 łyżki majonezu, zioła, sól i pieprz dokładnie połącz w dużej misce (najlepiej przy użyciu rąk). Kotleciki formuj mokrymi dłońmi i smaż na oleju rzepakowym aż się ładnie zarumienią i nie będą surowe w środku.

                                                                                              Kromki chleba rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do momentu, aż chleb będzie chrupiący (10-15 minut). Pod koniec pieczenia wyłóż na kromki po plasterku sera. Na gotowe grzanki rozłóż sałatę, pokrojonego w plastry pomidora, posmaruj majonezem i na każdą kanapkę połóż po kotleciku drobiowym. Udekoruj świeżą pietruszką.

                                                                                              Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana