Ekonomiczne śniadanie Basi Stareckiej
Basia Starecka określa siebie jako kronikarkę polskiej gastronomii. W rozmowie z reporterem Dzień Dobry TVN Mikołajem Reyem wyjaśniła, że jej praca opiera się głównie na obserwowaniu tego, co pojawia się na talerzach większości Polaków. Jakie wyciąga wnioski ze swoich analiz?
- Muszę powiedzieć, że widać inflację. Widać, jak z tygodnia na tydzień ceny idą w restauracjach do góry i chodzimy być może rzadziej, ale w takim pierwszym wyborze bardzo często są to piekarnie, cukiernie i śniadaniownie, ponieważ tam te rachunki relatywnie są niższe niż w restauracji - wytłumaczyła ekspertka.
Dziennikarka kulinarna zaprosiła Mikołaja Reya na samodzielnie przygotowane śniadanie, by pokazać, jakie danie jest według niej zarówno pożywne, jak i łatwe w przyrządzeniu oraz stosunkowo tanie. Efekt kulinarnych eksperymentów Basi Stareckiej możecie zobaczyć w naszym materiale wideo.
Fenomen Basi Stareckiej - na czym polega?
Basia Starecka jest dowodem na to, że obszar życia, który przez długi czas dostarcza wiele bólu, można po latach przekuć na coś pozytywnego i niosącego dużą wartość. Ekspertka kulinarna podzieliła się ze swoimi fanami niezwykłą historią z dzieciństwa.
- Ja jestem w takiej miłosnej relacji z jedzeniem i rzeczywiście ona zaczęła się od tego kryzysu. Myślę, że moja historia nie jest odosobniona. Ja miałam okazję się o tym przekonać, kiedy ją opowiedziałam głośno i okazało się, że mój los podziela wiele osób w Polsce. To cały czas się wydarza. I to niekoniecznie musi być jakiś wielki kryzys w tle. (...) Rozmawiamy teraz o takich historiach jak moja, czyli centrum Warszawy, porządna rodzina. Wystarczy, że ojciec jest za granicą, mama choruje, babci brakuje i już coś takiego może się wydarzyć - zaznaczyła autorka podcastu "Z pełnymi ustami".
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Filip Chajzer pokazał "paragon grozy" za gofry. "Oszaleli z tymi cenami"
- Auguste Escoffier był mistrzem kuchni francuskiej. "Przeniósł doświadczenie wojskowe do współczesnych restauracji"
- Śniadania idealne do herbaty - przepisy Cristiny Catese
Autor: Berenika Olesińska
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News