Mają dość przesiadywania gości przy stolikach. Lokale wprowadzają limity czasowe

Restauracja w Salzburgu
Austria. Limit czasowy dla gości restauracji     
Źródło: Manfred Gottschalk/Getty Images
Coraz więcej restauracji ustala dla swoich gości limity czasowe. Powodem tej decyzji jest podejście klientów, którzy, przesiadując godzinami w lokalu, często blokują dostęp innym osobom. Co na to mieszkańcy Austrii i turyści?
Kluczowe fakty:
  • Limit czasu pobytu w lokalu zazwyczaj wynosi dwie godziny.
  • Rozwiązanie to cieszy się szczególną popularnością w Salzburgu.

Dalsza część tekstu pod wideo:

Salzburg
Święta w Salzburgu
Źródło: Dzień Dobry TVN

Austria. Limit czasowy dla gości restauracji     

Dwie godziny – tyle wynosi limit czasu pobytu w większości restauracji w austriackim Salzburgu. Wprowadzenie takiego ograniczenia jest związane z rozpoczynającym się sezonem festiwalowym. W poprzednich latach dochodziło bowiem do sytuacji, gdy gościom zdarzało się "zasiedzieć" i w ten sposób blokować miejsca zarezerwowane przez kolejnych klientów. W skrajnych przypadkach nowo przybyli odwiedzający musieli czekać na zamówiony stolik nawet kilkadziesiąt minut. Aby uniknąć tego typu sytuacji, restauratorzy zdecydowali, że przy dokonywaniu rezerwacji online ustalany będzie domyślny limit czasu pobytu w lokalu, wynoszący dwie godziny. Istnieje możliwość przedłużenia tego czasu, ale rezerwujący musi to wyraźnie zaznaczyć w formularzu.

Kolacja z zegarkiem w ręku. Co na to goście?

Elisabeth Gruber, właścicielka jednej z salzburskich restauracji, przyznała w rozmowie z telewizją ORF, że goście rozumieją decyzję przedsiębiorców i - jak do tej pory - nie spotkała się z krytyką wprowadzonego rozwiązania.

– Zasadniczo, właściciel musi po prostu zarabiać. Są okresy, kiedy jest tłoczno, a są okresy, kiedy ruch jest mniejszy – wyjaśniała restauratorka. Jak podkreśliła, najważniejszym kryterium jest komfort klientów, którzy mają pewność, że zarezerwowany stolik jest gotowy w momencie ich przybycia do lokalu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości