Kolejna warszawska restauracja z gwiazdką Michelin. "Gość nie wyjdzie głodny"

Hladki_2
Źródło: Dzień Dobry TVN
Warszawska restauracja z gwiazdą Michelin! napisy
Warszawska restauracja z gwiazdą Michelin! napisy
Warszawska restauracja z gwiazdą Michelin!
Warszawska restauracja z gwiazdą Michelin!
Do grona restauracji w Polsce wyróżnionych prestiżową gwiazdką Michelin dołączyło kolejne miejsce. Tym razem jest to restauracja znajdująca się na warszawskiej Pradze Północ. Lokal ten z kamerami Dzień Dobry TVN odwiedził Mateusz Hładki.
Kluczowe fakty:
  • Nowa gwiazdka Michelin w Polsce – Restauracja hub.praga z warszawskiej Pragi Północ dołączyła do grona lokali wyróżnionych prestiżową gwiazdką Michelin, dzięki dbałości o detale, intensywności smaków i jakości dań.
  • Polska na kulinarnej mapie świata – Do tej pory jedną lub dwie gwiazdki Michelin miało sześć restauracji w Polsce, m.in. w Krakowie, Warszawie, Gdańsku, Poznaniu i Kościelisku.
  • Degustacja zamiast dużych porcji – Menu w hub.praga opiera się na wielu małych daniach, które razem tworzą kilkugodzinne, pełne doświadczenie kulinarne – zgodnie z ideą fine diningu.

Warszawska restauracja z gwiazdką Michelin

Jeszcze do niedawna w naszym kraju funkcjonowało pięć restauracji z jedną gwiazdką Michelin. Należały do nich: Arco by Paco Pérez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu oraz warszawskie NUTA i Rozbrat 20, a także jedna restauracja posiadająca dwie gwiazdki Michelin - krakowska Bottiglieria 1881.

We wtorek, 10 czerwca br. Michelin poinformowało o wyróżnieniu jeszcze jednego miejsca w Polsce. Prestiżową gwiazdkę otrzymało miejsce zwane hub.praga.

- Z uzasadnieniem zapoznałem się na stronie przewodnika Michelin. Tam inspektorzy wyróżnili to, że dbamy o detale, wyróżnili dania z raków, intensywność smaków sosów – wyjaśnił Witek Iwański, szef hub.praga

Porcje w restauracjach z gwiazdką Michelin

Szef wyróżnionej restauracji pokazał nam, z czego składa się menu lokalu, a także odpowiedział na nurtujące wszystkich pytanie dotyczące wielkości potraw. Jak przyznał, dania celowo są małe, gdyż żaden z gości podczas kolacji degustacyjnej nie jest w stanie zjeść tylu różnorodnych przystawek w regularnych porcjach.

- Tych dań jest bardzo dużo. Pełne duże menu trwa 3-4 godziny. To jest pełne doświadczenie. Proszę mi wierzyć, że jedząc to wszystko, gość nie wyjdzie głodny. W restauracji typu fine dining chodzi o doświadczenie kulinarnie – tłumaczył Witek Iwański.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:
Prowadzący:

Pozostałe wiadomości