Materiał promocyjny

Nota Resto, wyjątkowa restauracja na mapie Krakowa. "To jest niesamowite wyróżnienie"

Nota Resto, wyjątkowa restauracja na mapie Krakowa.
Kucharz polskich piłkarzy w legendarnym przewodniku
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma zabrał kamery Dzień Dobry TVN w kulinarną podróż do Krakowa, w którym, w niedalekiej odległości od Rynku Głównego, króluje Nota Resto. Jest to miejsce szczególne pod wieloma względami, restauracja ta nie tylko zachwyca swoimi smakami, ale została wyróżniona przez Michelin Guide. W czym tkwi fenomen tego miejsca?

Polska restauracja w Przewodniku Michelin Guide

Kraków to miasto pełne niesamowitych uliczek, które po brzegi są wypełnione turystami i studentami. W jednej z nich znajduje się wyjątkowa restauracja Tomasza Leśniaka Nota Resto, która w ostatniej edycji Przewodnika Michelin Guide w Polsce dostała rekomendację.

Tomasz jest nie tylko wybitnym kucharzem w krakowskiej restauracji, ale także szefem kuchni reprezentacji Polski w piłce nożnej. Tylko nam opowiedział o swoim popisowym daniu, polędwicy Wellington.

- Danie to jest w naszym menu praktycznie od samego początku. Jest to polędwica pieczona w cieście francuskim z farszem grzybowym. W tym sezonie robimy ją z musem z buraka, do tego podajemy sos bordelaise na bazie czerwonego wina - zdradził.

Kuchnia w restauracji obfituje w polskie warzywa. - Używamy tutaj akcenty kuchni polskiej i krakowskiej. Przewodnik zwraca uwagę na lokalność, sezonowość, na produkty i ważna jest też inspiracja, wszystko musi być spójne - dodał kucharz.

Szef kuchni wrócił wspomnieniami do momentu, kiedy restauracja pierwszy raz otrzymała rekomendacje. - To był okres pandemii. Szczerze mówiąc, to bardzo się z tego cieszyłem, ale nie miałem się z kim podzielić tym szczęściem. Rozdanie było na ekranach i kilka miesięcy czekaliśmy na to, żeby się tym podzielić - podkreślił Tomasz.

- To jest niesamowite wyróżnienie - podsumował.

Historia Przewodnika Michelin Guide

Wszystko zaczęło się w 1900 roku. To wtedy francuski producent opon samochodowych Andre Michelin opublikował przewodnik kulinarny po Francji. Był on przeznaczony dla kierowców ciężarówek, który w trasie chcieli dobrze zjeść. Z czasem do przewodnika zaczęto dodawać inne kraje, a dziś wyróżnienie przez Michelin oznacza jakość samą w sobie.

Polska Organizacja Turystyczna przywraca Przewodnik Michelin Guide w Polsce. Znalazły się tam 3 regiony i kilkadziesiąt wyróżnionych restauracji. Są to miejsca ze świetną jakością potraw, choć nie musi ona zawsze oznaczać wysokiej ceny. O tym, kto trafi do przewodnika, decydują inspektorzy, czyli etatowi pracownicy z doświadczeniem w branży restauracyjnej. To oni anonimowo odwiedzają restauracje i oceniają jakość dań.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości