Tuńczyk z kalarepą i cytrusami
Składniki:
- 90 g tuńczyka,
- Yuzu mayo,
- 100 g bardzo gęstego majonezu,
- Sok z yuzu do smaku - około 30ml,
- Granita sherry,
- 250 g octu sherry,
- 250 g wody,
- 100 g cukru
- 10 g soli,
- 2 liście żelatyny.
Przygotowanie:
Namaczamy liście żelatyny w bardzo zimnej wodzie, odczekujemy 5 minut i zagotowujemy wszystkie składniki mieszając. Chłodzimy i mrozimy.
Wcześniej przygotowujemy piklowany imbir i marynowaną kalarepę. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę i zalewamy marynatą z octu ryżowego, wody, cukru i soli. Odstawiamy na 24h.
Kalarepę obieramy i wycinamy pożądany kształt, zalewy marynatą z soku z limonki i cukru. Odstawiamy na 24h.
Pokrojonego tuńczyka doprawiamy płatkami soli morskiej, sokiem z cytryny, siekaną szalotką, szczypiorkiem i majonezem yuzu. Po ułożeniu tuńczyka na talerzu ozdabiamy go marynowaną kalarepą, imbirem, ikrą z troci i granitą sherry, którą skrobiemy widelcem.
Kołduny w rosole chlebowym
Składniki farszu:
- 166 g wołowiny wagyu,
- 3 g czosnku,
- 7 g imbiru,
- 0,5 g koreańskiego chilli,
- 18 g szczypiorku.
Przygotowanie:
W maszynce do mielenia mielimy zimną wołowinę wagyu. Drobno siekamy czosnek i szczypiorek. Na tarce na drobnych oczkach trzemy imbir. Następnie wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem, doprawiamy solą i chilli. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kulki i chowamy do lodówki.
Składniki na kołduny:
- 265 g mąki typ 500
- 150 g wody,
- 6 g soli,
- 20 g masła.
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę wraz z masłem, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Przesiewamy mąkę i dodajemy sól, po czym wlewamy wodę z masłem do miski z mąką i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je szmatką albo folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaparzone ciasto wałkujemy. Wycinamy kołeczka, faszerujemy farszem wagyu z lodówki i lepimy jak pierogi.
Troć z barszczem, krewetką i kluskami śląskimi
Solanka do ryby - składniki:
- litr wody
- 50 g cukru,
- 90 g soli,
- skórka z cytryny.
Przygotowanie:
Zagotowujemy wszystkie składniki i studzimy. W międzyczasie kroimy filet z troci na około 50g porcje. Wyporcjowaną rybę solankujemy przez 20 minut i płuczemy w zimnej wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszamy rybę na ręczniku papierowym, pakujemy próżniowo. Gotujemy w 42c przez 9 minut.
Barszcz- składniki:
- 600 ml zakwasu buraczanego,
- 230 g wody,
- 1/2 pora,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 7 ziaren pieprzu,
- 5 sztuk ziela angielskiego,
- łyżka octu balsamicznego,
- 7 g octu jabłkowego,
- 5 g octu białego winnego,
- 34 g grzybów suszonych,
- 2 g ziaren fenkuła,
- 2 g ziaren kolendry,
- 30 g cukru,
- 10 g majeranku suszonego.
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składnik i delikatnie podgrzewamy, by nie zagotować, ponieważ zupa może stracić kolor. Grzejemy przez około 2 godziny i odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Ostudzony barszcz cedzimy przez drobne sito, a najlepiej przez gazę, by otrzymać klarowny barszcz. Doprawiamy do smaku.
Kluski śląskie - składniki:
- 750 g pieczonego ziemniaka,
- 250 g skrobi ziemniaczanej,
- jajko,
- sól,
Przygotowanie:
Nakłuwamy ziemniaki i pieczemy na soli grubo ziarnistej w 190 st. C przez około 90 minut, do miękkości. Upieczone ziemniaki lekko studzimy, obieramy i przecieramy przez drobne sito. Umieszczamy ziemniaki w misce, dodajemy skrobię ziemniaczaną, szczyptę soli oraz jajko i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na około 30 minut w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu formujemy małe kluski śląskie. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie - aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię. W zależności od rozmiaru przytrzymujemy je odrobię dłużej.
Ryba
- 50 g troci,
- Gotujemy przez 9 min w 42 st. C.
Burak
- kilogram buraków
- pieczemy w foli z solą i tymiankiem na 190 st. C przez około 2 godziny. Następnie trzemy na drobnych i grubych oczkach 1/1, doprawiamy suszoną figą i żurawiną.
Zobacz także:
- Przepisy na wegańską wigilię. Co przygotować, aby świętować tradycyjnie?
- Przepis na pieczoną rybę po grecku. Jak przygotować pyszne wigilijne danie? Jadalne prezenty na święta - przygotuj je już dzisiaj, aby zdążyć na Boże Narodzenie
Źródło: Bartosz Szymczak
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN