Materiał promocyjny

Tych dań nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy na sernik, pierniczki i paszteciki

Tych dań nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy na sernik, pierniczki i paszteciki
Kuchnia świąteczna i... rodzinna
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotowuje dania wigilijne, które uwielbiają niemal wszyscy. Poznaj jego przepisy na sernik pieczony w kąpieli wodnej na herbatnikach, świąteczne pierniczki z lukrem, kremem na bazie mascarpone i kolorowymi posypkami oraz świąteczny barszcz z pasztecikami z mięsem i twarogiem.

Sernik pieczony w kąpieli wodnej na herbatnikach

Składniki:

  • opakowanie herbatników,
  • 8 jaj,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • twaróg Sernik łowicki 1 kg,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka skrobi,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 200 ml śmietanki 36%.
Sernik pieczony w kąpieli wodnej na herbatnikach
Sernik pieczony w kąpieli wodnej na herbatnikach
Sernik pieczony w kąpieli wodnej na herbatnikach
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Sposób przygotowania:

Na dno foremki do pieczenia dodaj herbatniki, foremkę zabezpiecz folią spożywczą, tak aby woda nie dostała się do środka. Twaróg na sernik przełóż do dużej miski lub robota kuchennego. Dodaj do niego cukier, śmietankę 36%, a następnie po jednym jajku, cały czas mieszając. Gdy jajka będą już wszystkie w cieście, dodaj do masy proszek do pieczenia, skrobie, mąkę pszenną i roztopione masło. Masę wlej do formy w której już są herbatniki, foremkę połóż na blaszkę do pieczenia i nalej wody. Sernik piecz w piekarniku około 90 minut w temp 150 st. C z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu poczekaj, aż sernik lekko ostygnie.

Świąteczne pierniczki z lukrem, kremem na bazie mascarpone i kolorowymi posypkami
Świąteczne pierniczki z lukrem, kremem na bazie mascarpone i kolorowymi posypkami
Świąteczne pierniczki z lukrem, kremem na bazie mascarpone i kolorowymi posypkami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Świąteczne pierniczki z lukrem, kremem na bazie mascarpone i kolorowymi posypkami

Składniki na ciasto:

  • 700 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • łyżka kakao,
  • łyżka sody,
  • 100 g miodu,
  • 150 g masła,
  • łyżka mielonego kardamonu i mielonego cynamonu,
  • 50 ml mleka.

Składniki na lukier:

  • 100 g cukru pudru,
  • 20 g białka jaj,
  • barwniki.

Składniki na krem mascarpone:

  • 2 opakowania serka mascarpone,
  • 100 g cukru pudru,
  • cytryna.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto (mąka pszenna, cukier puder, soda), najlepiej przesiać je przez drobne sitko. Następnie w rondelku roztop masło, dodając do niego miód, przyprawy suche i kakao. Połącz ze sobą suche i mokre składniki, dodaj kakao, mleko i zacznij całość ugniatać. Powstałe ciasto rozwałkuj na grubość nie więcej jak 1 cm, wytnij kształty i piecz w piekarniku około 10 minut w temp. 165 st. C . Po upieczeniu wyjmij pierniczki i poczekają aż ostygną, następnie dekoruj je lukrem i posypkami.

Cukier dokładnie przetrzyj przez sito tak, aby nie pozostały żadne grudy, następnie dodaj białko i dokładnie wymieszaj. Do lukru dodaj różnego rodzaju barwniki tak, aby można je było potem użyć do dekoracji.

Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Gotową zwartą masę przełóż do rękawa cukierniczego i dekoruj nią upieczone pierniczki.

Świąteczny barszcz z pasztecikami z mięsem i twarogiem

Składniki na barszcz:

  • 5 l wody,
  • duży pęczek włoszczyzny,
  • po łyżce suchych przypraw (ziele angielski, listek laurowy, pieprz czarny, kminek),
  • małe opakowanie suszonych grzybów,
  • 5 jabłek,
  • 2 kg surowych buraków,
  • 1 l zakwasu na barszcz lub soku z buraka,
  • 100 ml białego octu spirytusowego,
  • cukier, sól i pieprz do smaku,
  • duża łyżka majeranku.

Składniki na paszteciki:

  • 1 kg pasztetu,
  • 200 g masła,
  • 150 ml śmietanki 36%,
  • 1 kg twarogu,
  • łyżka soli, pieprzu i suszonego czosnku,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • jajka do smarowania,
  • ciemny sezam do posypania.

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej zimną wodę, następnie dodaj duży pęczek włoszczyzny, suche przyprawy, suszone grzyby, jabłka i pocięte surowe buraki. Cały wywar gotuj około godziny, następnie dodaj do garnka zakwas na barszcz i dopraw go do smaku octem, cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.

Pasztet przełóż do robota kuchennego, dodaj masło w temp. pokojowej i słodką śmietanę 36%. Miksuj tak długo, aż pasztet będzie miękki. Następnie przełóż go do rękawa cukierniczego. Twaróg pokrusz w dłoniach i przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, czosnek suszony, śmietanę 36% i posiekane zioła. Wymieszaj i przełóż twaróg do rękawa cukierniczego. Na blacie rozłóż ciasto francuskie, lekko rozwałkuj i nałóż obie masy jakie są w rękawach, zawiń kawałek i odetnij nożem, aby powstały małe paszteciki. Posmaruj je z góry jajkiem i posyp sezamem. Paszteciki piecz w piekarniku przez około 15 minut w temp. 195 st. C.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości