Krem ziemniaczany z porem, prażonym bekonem i koperkiem z przepisu Sebastiana Olmy

Krem ziemniaczany
Krem ziemniaczany z porem, prażonym bekonem i koperkiem z przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: burwellphotography/Getty Images
Jak zrobić krem ziemniaczany z porem, prażonym bekonem i koperkiem? W kuchni Dzień Dobry TVN pokazuje to Sebastian Olma. Sprawdź przepis.

Krem ziemniaczany z porem, prażonym bekonem i koperkiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    • olej do smażenia
      • por
        • 5 ząbków czosnku
          • 100 g szalotki
            • mały pęczek świeżego tymianku
              • 1 l rosołu drobiowego
                • 1/2 l słodkiej śmietany 36%
                  • koperek do dekoracji
                    • łyżka soli
                      • 200 g boczku w plastrach

                        Sposób przyrządzenia:

                        Ziemniaki umyj i pokrój w kostkę.

                        W garnku podsmaż na oleju czosnek, szalotkę i białe części pora razem z posiekanym tymiankiem na małym ogniu tak, aby nabrały złotego koloru. Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, smaż jeszcze kilka minut i zalej rosołem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj słodką śmietanę, a następnie za pomocą robota kuchennego zmiksuj do gładkiej konsystencji.

                        Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Porcję zupy nalej do miski, na wierzch dodaj posiekany koperek i posyp prażonymi kawałkami bekonu.

                        Zobacz także:

                        Źródło: Sebastian Olma

                        Źródło zdjęcia głównego: E+

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana