Krem ziemniaczany z porem, prażonym bekonem i koperkiem z przepisu Sebastiana Olmy

Krem ziemniaczany
Krem ziemniaczany z porem, prażonym bekonem i koperkiem z przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: burwellphotography/Getty Images
Jak zrobić krem ziemniaczany z porem, prażonym bekonem i koperkiem? W kuchni Dzień Dobry TVN pokazuje to Sebastian Olma. Sprawdź przepis.

Krem ziemniaczany z porem, prażonym bekonem i koperkiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • por
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g szalotki
  • mały pęczek świeżego tymianku
  • 1 l rosołu drobiowego
  • 1/2 l słodkiej śmietany 36%
  • koperek do dekoracji
  • łyżka soli
  • 200 g boczku w plastrach

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki umyj i pokrój w kostkę.

W garnku podsmaż na oleju czosnek, szalotkę i białe części pora razem z posiekanym tymiankiem na małym ogniu tak, aby nabrały złotego koloru. Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, smaż jeszcze kilka minut i zalej rosołem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj słodką śmietanę, a następnie za pomocą robota kuchennego zmiksuj do gładkiej konsystencji.

Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Porcję zupy nalej do miski, na wierzch dodaj posiekany koperek i posyp prażonymi kawałkami bekonu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości