Krem ziemniaczany z porem, prażonym bekonem i koperkiem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
 - olej do smażenia
 - por
 - 5 ząbków czosnku
 - 100 g szalotki
 - mały pęczek świeżego tymianku
 - 1 l rosołu drobiowego
 - 1/2 l słodkiej śmietany 36%
 - koperek do dekoracji
 - łyżka soli
 - 200 g boczku w plastrach
 
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyj i pokrój w kostkę.
W garnku podsmaż na oleju czosnek, szalotkę i białe części pora razem z posiekanym tymiankiem na małym ogniu tak, aby nabrały złotego koloru. Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, smaż jeszcze kilka minut i zalej rosołem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj słodką śmietanę, a następnie za pomocą robota kuchennego zmiksuj do gładkiej konsystencji.
Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Porcję zupy nalej do miski, na wierzch dodaj posiekany koperek i posyp prażonymi kawałkami bekonu.
Zobacz także:
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - kilka przepisów na to, jak ją wykonać
 - Ziemniaczane talarki zapiekane z kminkiem. Sprawdzony przepisy Patrycji Sołtysik
 - Ziemniaczane smaki, czyli kluski śląskie, kopytka i gnocchi Grzegorza Zawieruchy
 
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: E+
podziel się: