Rolada ze schabu faszerowana boczkiem, śliwkami i kapustą
Składniki:
- oczyszczony z błon kawałek schabu 1,2 kg,
- 40 ml oleju,
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte lub drobno posiekane,
- 2 łyżki otartego cząbru lub majeranku,
- łyżeczka soli,
- 200 g Boczku z Beczki JBB Bałdyga pokrojonego w kostkę,
- duża cebula pokrojona w kostkę,
- 6 liści laurowych,
- płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego lub 10 ziaren,
- płaska łyżeczka mielonego kminku,
- 600 g odciśniętej kapusty kiszonej,
- 100 g suszonych śliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Schab rozetnij wzdłuż na samym środku. Rozklep go za pomocą tłuczka, aby cały miał ok. 1 cm grubości. W miseczce połącz olej, czosnek, cząber i sól. Dobrze wymieszaj i natrzyj mięso z obu stron. Odstaw do lodówki na noc. W garnku wytop boczek i smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebulę, liście, ziele oraz kminek i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj kapustę oraz śliwki. Zamieszaj, możesz dolać odrobinę wody lub czerwonego wina. Przykryj i duś 45 minut na małym gazie. Odstaw do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 170 C. Mięso rozłóż na desce do krojenia. Na 1/3 długości wyłóż kapustę z dodatkami i zawiń całość w rulon. Boki zabezpiecz sznurkiem gastronomicznym. Roladę umieść w rękawie do pieczenia i piecz przez 80 minut w temp. 170 C.
Kulebiak z soczewicą, Wędzokiem Ustrzyckim i pieczarkami
Składniki:
- 500 g mąki,
- 250 ml mleka,
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- 2 szklanki zielonej soczewicy,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 300 Wędzoka Ustrzyckiego marki JBB Bałdyga pokrojonego w drobne paseczki,
- 2 duże cebule posiekane w kosteczkę,
- 300 g pieczarek posiekanych w plasterki,
- 4 liście laurowe,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- łyżka pieprzu ziołowego,
- płaska łyżka wędzonej papryki,
- łyżka zielonej czubrycy,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
100 ml mleka podgrzej do temperatury pokojowej. Dodaj pokruszone drożdże oraz cukier i odstaw. Kiedy zaczyn "ruszy" połącz z pozostałymi składnikami ciasta poza żółtkiem. Wyrabiaj elastyczne ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od dłoni, odstaw je w ciepłe miejsce i nakryj ścierką.
Soczewicę ugotuj, a nawet rozgotuj i odstaw do ostygnięcia. Na patelni podsmaż do zrumienienia wędlinę, dodaj cebulę, pieczarki, liście laurowe oraz ziele angielskie i smaż mieszając 10 minut. Dopraw pieprzem ziołowym, papryką wędzoną, czubrycą, solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wałkuj na stolnicy w prostokąt i połóż w wysmarowanej masłem blaszce do keksów, tak żeby brzegi zwisały poza blaszką. Na cieście ułóż farsz, a następnie zalep wierzch kulebiaka pozostałym ciastem. Tak przygotowane ciasto posmaruj żółtkiem lub polej roztopionym masłem, po czym umieść w rozgrzanym do 180ºC piekarniku i piecz ok. 45 minut.
Pierogi z ziemniakami, krakowską suchą i grzybami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml gorącej wody,
- 25 ml roztopionego masła,
- 75 ml ciepłego mleka,
- 3 łyżki oleju,
- 200 g krakowskiej suchej JBB Bałdyga posiekanej w kosteczkę,
- duża cebula,
- 25 suszonych grzybów namoczonych w minimalnej ilości wody,
- 750 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- czubata łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto delikatnie połącz i zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je i odstaw do lodówki na 30 minut.
Na oleju podsmaż krakowską suchą, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekane grzyby i smaż mieszając kilkanaście minut. Aby uniknąć przypalenia składników, możesz podlewać wodą. Zawartość patelni wymieszaj z ziemniakami, natką, pieprzem ziołowym, solą oraz pieprzem.
Za pomocą szklanki wycinaj z rozwałkowanego ciasta okręgi, na środek wykładaj farsz i zawijaj pierogi. Wrzucaj je na osoloną, gotującą się wodę. Po wypłynięciu gotuj jeszcze 3 minuty.
Zobacz także:
- Rolada biszkoptowa w świątecznym klimacie z mikołajkowej kuchni Piotra Kucharskiego
- Pierogi ruskie Katarzyny Bukowskiej. Jak je zrobić?
- Pierogi w wykonaniu Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni 2. edycji MasterChefa
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN