Materiał promocyjny

Jakie mięsne dania przygotować na Boże Narodzenie? Poznaj świąteczną roladę, kulebiaka i pierogi z ziemniakami i kiełbasą

Jasiek Kuroń w kuchni DDTVN
Święta pachnące wędzonką
Źródło: Dzień Dobry TVN
Już za chwilę święta Bożego Narodzenia. Nie każdy wie, co przygotować na świąteczny stół. Przychodzimy z podpowiedziami z kuchni Dzień Dobry TVN od Jaśka Kuronia. Sprawdź, jak przygotować z jego przepisów świąteczną roladę, kulebiaka i pierogi z ziemniakami i kiełbasą.

Rolada ze schabu faszerowana boczkiem, śliwkami i kapustą

Składniki:

  • oczyszczony z błon kawałek schabu 1,2 kg,
  • 40 ml oleju,
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte lub drobno posiekane,
  • 2 łyżki otartego cząbru lub majeranku,
  • łyżeczka soli,
  • 200 g Boczku z Beczki JBB Bałdyga pokrojonego w kostkę,
  • duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 6 liści laurowych,
  • płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego lub 10 ziaren,
  • płaska łyżeczka mielonego kminku,
  • 600 g odciśniętej kapusty kiszonej,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Schab rozetnij wzdłuż na samym środku. Rozklep go za pomocą tłuczka, aby cały miał ok. 1 cm grubości. W miseczce połącz olej, czosnek, cząber i sól. Dobrze wymieszaj i natrzyj mięso z obu stron. Odstaw do lodówki na noc. W garnku wytop boczek i smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebulę, liście, ziele oraz kminek i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj kapustę oraz śliwki. Zamieszaj, możesz dolać odrobinę wody lub czerwonego wina. Przykryj i duś 45 minut na małym gazie. Odstaw do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 170 C. Mięso rozłóż na desce do krojenia. Na 1/3 długości wyłóż kapustę z dodatkami i zawiń całość w rulon. Boki zabezpiecz sznurkiem gastronomicznym. Roladę umieść w rękawie do pieczenia i piecz przez 80 minut w temp. 170 C.

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Świąteczna rolada, kulebiak i pierogi z ziemniakami i kiełbasą - przepisy Jaśka Kuronia
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News

Kulebiak z soczewicą, Wędzokiem Ustrzyckim i pieczarkami

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 2 szklanki zielonej soczewicy,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 300 Wędzoka Ustrzyckiego marki JBB Bałdyga pokrojonego w drobne paseczki,
  • 2 duże cebule posiekane w kosteczkę,
  • 300 g pieczarek posiekanych w plasterki,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżka pieprzu ziołowego,
  • płaska łyżka wędzonej papryki,
  • łyżka zielonej czubrycy,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

100 ml mleka podgrzej do temperatury pokojowej. Dodaj pokruszone drożdże oraz cukier i odstaw. Kiedy zaczyn "ruszy" połącz z pozostałymi składnikami ciasta poza żółtkiem. Wyrabiaj elastyczne ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od dłoni, odstaw je w ciepłe miejsce i nakryj ścierką.

Soczewicę ugotuj, a nawet rozgotuj i odstaw do ostygnięcia. Na patelni podsmaż do zrumienienia wędlinę, dodaj cebulę, pieczarki, liście laurowe oraz ziele angielskie i smaż mieszając 10 minut. Dopraw pieprzem ziołowym, papryką wędzoną, czubrycą, solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wałkuj na stolnicy w prostokąt i połóż w wysmarowanej masłem blaszce do keksów, tak żeby brzegi zwisały poza blaszką. Na cieście ułóż farsz, a następnie zalep wierzch kulebiaka pozostałym ciastem. Tak przygotowane ciasto posmaruj żółtkiem lub polej roztopionym masłem, po czym umieść w rozgrzanym do 180ºC piekarniku i piecz ok. 45 minut.

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Świąteczna rolada, kulebiak i pierogi z ziemniakami i kiełbasą - przepisy Jaśka Kuronia
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News

Pierogi z ziemniakami, krakowską suchą i grzybami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 25 ml roztopionego masła,
  • 75 ml ciepłego mleka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 200 g krakowskiej suchej JBB Bałdyga posiekanej w kosteczkę,
  • duża cebula,
  • 25 suszonych grzybów namoczonych w minimalnej ilości wody,
  • 750 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • czubata łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto delikatnie połącz i zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je i odstaw do lodówki na 30 minut.

Na oleju podsmaż krakowską suchą, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekane grzyby i smaż mieszając kilkanaście minut. Aby uniknąć przypalenia składników, możesz podlewać wodą. Zawartość patelni wymieszaj z ziemniakami, natką, pieprzem ziołowym, solą oraz pieprzem.

Za pomocą szklanki wycinaj z rozwałkowanego ciasta okręgi, na środek wykładaj farsz i zawijaj pierogi. Wrzucaj je na osoloną, gotującą się wodę. Po wypłynięciu gotuj jeszcze 3 minuty.

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Świąteczna rolada, kulebiak i pierogi z ziemniakami i kiełbasą - przepisy Jaśka Kuronia
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości