Rolada biszkoptowa w świątecznym klimacie - przepis krok po kroku
Składniki:
Ciasto:
- 6 dużych jajek
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 100 g płatków migdałowych
Krem i dodatki:
- opakowanie serka mascarpone
- 200 g śmietany 36%
- 150 g konfitury z pomarańczy
- 2-3 mandarynki
Sposób przygotowania rolady biszkoptowej w świątecznym klimacie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180º C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić olejem.. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i jeszcze przez chwilę wszystko ubijać.
- Do masy jajecznej dodawać porcjami mąkę i delikatnie wszystko wymieszać. Mieszankę wylać na przygotowaną blachę i wyrównać powierzchnię łyżką i równomiernie posypać płatkami migdałowymi.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12-14 minut. Wyjąć, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w formie na 5-7 minut..
- Na blacie wyłożyć ściereczkę kuchenną. Jednym sprawnym ruchem obrócić blachę z ciastem na ściereczkę. Podnieść formę i delikatnie zdjąć papier przyklejony do ciasta. Przy pomocy ściereczki zrolować biszkopt i zostawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z mascarpone. Ciasto rozwinąć, posmarować konfiturą pomarańczową a następnie 3/4 kremu i delikatnie przy pomocy ściereczki zrolować.
- Wierzch posmarować resztą kremu i udekorować plasterkami obranych mandarynek.
Zobacz także:
- Trzy pomysły na rolady przepisu Andrzeja Polana
- Tradycyjny makowiec na święta. Ania Starmach zdradziła swój przepis. Pyszny i zjawiskowy!
- Makowiec na święta według przepisu Piotra Kucharskiego. Sprawdź, jak zrobić ucierane ciasto, japoński makowiec i Kranz, czyli okrągłe ciasto makowe
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: