Rolada biszkoptowa w świątecznym klimacie z mikołajkowej kuchni Piotra Kucharskiego

Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował przysmaki dla wszystkich na mikołajki. Znajdziesz w nich dania słodkie i słone. Sprawdź jego przepis na roladę biszkoptową w świątecznym klimacie.

Rolada biszkoptowa w świątecznym klimacie - przepis krok po kroku

Składniki:

Ciasto:

  • 6 dużych jajek
    • 120 g cukru
      • 120 g mąki pszennej
        • 100 g płatków migdałowych

          Krem i dodatki:

          • opakowanie serka mascarpone
            • 200 g śmietany 36%
              • 150 g konfitury z pomarańczy
                • 2-3 mandarynki

                  Sposób przygotowania rolady biszkoptowej w świątecznym klimacie

                  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180º C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić olejem.. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i jeszcze przez chwilę wszystko ubijać.
                    1. Do masy jajecznej dodawać porcjami mąkę i delikatnie wszystko wymieszać. Mieszankę wylać na przygotowaną blachę i wyrównać powierzchnię łyżką i równomiernie posypać płatkami migdałowymi.
                      1. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12-14 minut. Wyjąć, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w formie na 5-7 minut..
                        1. Na blacie wyłożyć ściereczkę kuchenną. Jednym sprawnym ruchem obrócić blachę z ciastem na ściereczkę. Podnieść formę i delikatnie zdjąć papier przyklejony do ciasta. Przy pomocy ściereczki zrolować biszkopt i zostawić do ostygnięcia.
                          1. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z mascarpone. Ciasto rozwinąć, posmarować konfiturą pomarańczową a następnie 3/4 kremu i delikatnie przy pomocy ściereczki zrolować.
                            1. Wierzch posmarować resztą kremu i udekorować plasterkami obranych mandarynek.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Piotr Kucharski

                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana