Materiał promocyjny

Mięsne i fasolowe dania Jaśka Kuronia na nadchodzącą jesień

Jasiek Kuroń w kuchni DDTVN
Mięsna kuchnia Jaśka Kuronia
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował swoje fenomenalne dania mięsne. Wypróbuj jego przepisy na ziemniaczaną zapiekankę z kiełbasą i beszamelem, roladki naleśnikowe z pasztetem i warzywami, fasolkę po bretońsku i na zupę fasolową. 

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem - przepis

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju + do wysmarowania formy,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki,
  • 2 pory pokrojone w talarki,
  • 400 g kiełbasy Łyseckiej z Szynką pokrojonej w plastry,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 200 g startego pikantnego sera żółtego,
  • 40 g masła,
  • 20 g mąki,
  • 700 ml mleka,
  • sól, pieprz,
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Ziemniaki upiecz i pokrój w plastry. Ostudź. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i tymianek. W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę i mieszaj. Kiedy mąka zacznie łapać kolor wlej mleko i podgrzewaj na małym gazie mieszając. Sos zacznie gęstnieć po kilku minutach, zdejmij z go z grzania i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Ułóż warstwę z plastrów ziemniaków, na niej ułóż plastry kiełbasy, następnie warstwa cebuli z czosnkiem i pora. Na koniec Wlej warstwę beszamelu i posyp startym serem. Całość powtórz. Zakryj zapiekankę folią aluminiową lub pokrywką i zapiekaj przez 30 minut. Zdejmij przykrycie i zapiekaj kolejne 20 minut.

Roladki naleśnikowe z pasztetem i warzywami + tartinki z pasztetem - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 250 wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • 2 bagietki,
  • Pasztet Delikatesowy Extra z Szynką marki JBB,
  • 4 łyżki musztardy,
  • solidna garść rukoli,
  • pieczony burak pokrojony w plastry.

Fasolka po bretońsku - przepis

Składniki:

  • 500 g suchej fasoli "Jaś",
  • łyżka oleju rzepakowego lub smalcu,
  • 100 g boczku pokrojonego w kosteczkę,
  • 700 g dobrej kiełbasy pokrojonej w pół plastry,
  • 2 duże cebule posiekane w kostkę,
  • 8 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • opcjonalnie czubata łyżka wędzonej papryki (nadaje charakteru),
  • płaska łyżka pieprzu ziołowego,
  • łyżeczka mielonego kminku,
  • sól, pieprz.

Składniki na sos:

  • 20 g masła,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 500 ml soku pomidorowego,
  • 2 czubate łyżki suszonego majeranku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc. Następnie w tej samej wodzie ugotuj do miękkości. Wodę zostaw.

W rondlu rozgrzej olej i przesmaż na nim do zrumienienia boczek oraz kiełbasę. Dodaj cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do lekkiego zrumienienia liści. Dodaj czosnek, smaż minutę i dodaj paprykę, kminek oraz pieprz ziołowy. Smaż kolejne 2 – 3 minuty i odstaw na bok.

Na patelni rozgrzej masło, kiedy zacznie się „pienić” dodaj mąkę i za pomocą trzepaczki mieszaj na małym ogniu 2 minuty. Wlej sok pomidorowy, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Zagotuj.

W jednym garnku połącz fasolę, mięso z warzywami oraz sos pomidorowy. Gotuj na małym ogniu kilkanaście minut. Jeżeli Twoim zdaniem całość jest zbyt gęsta, dolej wody z gotowania fasoli. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa fasolowa - przepis

Składniki:

  • 400 g fasoli "Jaś" namoczonej przez noc i ugotowanej,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju,
  • 250 g kiełbasy pokrojonej w pół lub ćwierć plastry,
  • duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki,
  • 5 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • starta na grubych oczkach marchewka,
  • starta na grubych oczkach pietruszka,
  • 2,5 l bulionu,
  • 2 czubate łyżki majeranku otartego,
  • 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym tłuszczu smaż kiełbasę do delikatnej karmelizacji (zrumienienia). Dodaj cebulę, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj marchewkę, pietruszkę, 2/3 namoczonej fasoli i zalej całość bulionem. Wsyp majeranek i gotuj przez 45 minut.

1/3 pozostałej fasoli zmiksuj i dodaj do zupy. Dodaj ziemniaki, kminek i i gotuj kolejne 10 – 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, serwuj z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości