Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem - przepis
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 łyżki oleju + do wysmarowania formy,
- 2 cebule pokrojone w kostkę,
- 4 ząbki czosnku posiekane w płatki,
- 2 pory pokrojone w talarki,
- 400 g kiełbasy Łyseckiej z Szynką pokrojonej w plastry,
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
- sól, pieprz,
- 200 g startego pikantnego sera żółtego,
- 40 g masła,
- 20 g mąki,
- 700 ml mleka,
- sól, pieprz,
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Ziemniaki upiecz i pokrój w plastry. Ostudź. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i tymianek. W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę i mieszaj. Kiedy mąka zacznie łapać kolor wlej mleko i podgrzewaj na małym gazie mieszając. Sos zacznie gęstnieć po kilku minutach, zdejmij z go z grzania i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Ułóż warstwę z plastrów ziemniaków, na niej ułóż plastry kiełbasy, następnie warstwa cebuli z czosnkiem i pora. Na koniec Wlej warstwę beszamelu i posyp startym serem. Całość powtórz. Zakryj zapiekankę folią aluminiową lub pokrywką i zapiekaj przez 30 minut. Zdejmij przykrycie i zapiekaj kolejne 20 minut.
Roladki naleśnikowe z pasztetem i warzywami + tartinki z pasztetem - przepis
Składniki:
- 250 g mąki,
- 250 ml mleka,
- 250 wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- 2 bagietki,
- Pasztet Delikatesowy Extra z Szynką marki JBB,
- 4 łyżki musztardy,
- solidna garść rukoli,
- pieczony burak pokrojony w plastry.
Fasolka po bretońsku - przepis
Składniki:
- 500 g suchej fasoli "Jaś",
- łyżka oleju rzepakowego lub smalcu,
- 100 g boczku pokrojonego w kosteczkę,
- 700 g dobrej kiełbasy pokrojonej w pół plastry,
- 2 duże cebule posiekane w kostkę,
- 8 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane,
- opcjonalnie czubata łyżka wędzonej papryki (nadaje charakteru),
- płaska łyżka pieprzu ziołowego,
- łyżeczka mielonego kminku,
- sól, pieprz.
Składniki na sos:
- 20 g masła,
- 20 g mąki pszennej,
- 500 ml soku pomidorowego,
- 2 czubate łyżki suszonego majeranku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc. Następnie w tej samej wodzie ugotuj do miękkości. Wodę zostaw.
W rondlu rozgrzej olej i przesmaż na nim do zrumienienia boczek oraz kiełbasę. Dodaj cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do lekkiego zrumienienia liści. Dodaj czosnek, smaż minutę i dodaj paprykę, kminek oraz pieprz ziołowy. Smaż kolejne 2 – 3 minuty i odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej masło, kiedy zacznie się „pienić” dodaj mąkę i za pomocą trzepaczki mieszaj na małym ogniu 2 minuty. Wlej sok pomidorowy, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Zagotuj.
W jednym garnku połącz fasolę, mięso z warzywami oraz sos pomidorowy. Gotuj na małym ogniu kilkanaście minut. Jeżeli Twoim zdaniem całość jest zbyt gęsta, dolej wody z gotowania fasoli. Dopraw solą i pieprzem.
Zupa fasolowa - przepis
Składniki:
- 400 g fasoli "Jaś" namoczonej przez noc i ugotowanej,
- 3 łyżki oliwy lub oleju,
- 250 g kiełbasy pokrojonej w pół lub ćwierć plastry,
- duża cebula pokrojona w kostkę,
- 3 ząbki czosnku posiekane w płatki,
- 5 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- starta na grubych oczkach marchewka,
- starta na grubych oczkach pietruszka,
- 2,5 l bulionu,
- 2 czubate łyżki majeranku otartego,
- 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym tłuszczu smaż kiełbasę do delikatnej karmelizacji (zrumienienia). Dodaj cebulę, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj marchewkę, pietruszkę, 2/3 namoczonej fasoli i zalej całość bulionem. Wsyp majeranek i gotuj przez 45 minut.
1/3 pozostałej fasoli zmiksuj i dodaj do zupy. Dodaj ziemniaki, kminek i i gotuj kolejne 10 – 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, serwuj z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Zobacz także:
- Zapiekanki na słono i słodko - przepisy Szymona Czerwińskiego
- Fasola - jak ją gotować? Odmiany fasoli i jej wartości odżywcze
- Co zrobić, żeby fasola była miękka i kremowa? Sprawdź patent na to, żeby się szybko ugotowała
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News