Materiał promocyjny

Mięsne i fasolowe dania Jaśka Kuronia na nadchodzącą jesień

Mięsna kuchnia Jaśka Kuronia
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował swoje fenomenalne dania mięsne. Wypróbuj jego przepisy na ziemniaczaną zapiekankę z kiełbasą i beszamelem, roladki naleśnikowe z pasztetem i warzywami, fasolkę po bretońsku i na zupę fasolową. 

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i beszamelem - przepis

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
    • 2 łyżki oleju + do wysmarowania formy,
      • 2 cebule pokrojone w kostkę,
        • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki,
          • 2 pory pokrojone w talarki,
            • 400 g kiełbasy Łyseckiej z Szynką pokrojonej w plastry,
              • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
                • sól, pieprz,
                  • 200 g startego pikantnego sera żółtego,
                    • 40 g masła,
                      • 20 g mąki,
                        • 700 ml mleka,
                          • sól, pieprz,
                            • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

                              Sposób przygotowania:

                              Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Ziemniaki upiecz i pokrój w plastry. Ostudź. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i tymianek. W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę i mieszaj. Kiedy mąka zacznie łapać kolor wlej mleko i podgrzewaj na małym gazie mieszając. Sos zacznie gęstnieć po kilku minutach, zdejmij z go z grzania i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Ułóż warstwę z plastrów ziemniaków, na niej ułóż plastry kiełbasy, następnie warstwa cebuli z czosnkiem i pora. Na koniec Wlej warstwę beszamelu i posyp startym serem. Całość powtórz. Zakryj zapiekankę folią aluminiową lub pokrywką i zapiekaj przez 30 minut. Zdejmij przykrycie i zapiekaj kolejne 20 minut.

                              Roladki naleśnikowe z pasztetem i warzywami + tartinki z pasztetem - przepis

                              Składniki:

                              • 250 g mąki,
                                • 250 ml mleka,
                                  • 250 wody gazowanej,
                                    • 2 jajka,
                                      • szczypta soli,
                                        • olej do smażenia,
                                          • 2 bagietki,
                                            • Pasztet Delikatesowy Extra z Szynką marki JBB,
                                              • 4 łyżki musztardy,
                                                • solidna garść rukoli,
                                                  • pieczony burak pokrojony w plastry.

                                                    Fasolka po bretońsku - przepis

                                                    Składniki:

                                                    • 500 g suchej fasoli "Jaś",
                                                      • łyżka oleju rzepakowego lub smalcu,
                                                        • 100 g boczku pokrojonego w kosteczkę,
                                                          • 700 g dobrej kiełbasy pokrojonej w pół plastry,
                                                            • 2 duże cebule posiekane w kostkę,
                                                              • 8 liści laurowych,
                                                                • 10 ziaren ziela angielskiego,
                                                                  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane,
                                                                    • opcjonalnie czubata łyżka wędzonej papryki (nadaje charakteru),
                                                                      • płaska łyżka pieprzu ziołowego,
                                                                        • łyżeczka mielonego kminku,
                                                                          • sól, pieprz.

                                                                            Składniki na sos:

                                                                            • 20 g masła,
                                                                              • 20 g mąki pszennej,
                                                                                • 500 ml soku pomidorowego,
                                                                                  • 2 czubate łyżki suszonego majeranku,
                                                                                    • sól, pieprz.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc. Następnie w tej samej wodzie ugotuj do miękkości. Wodę zostaw.

                                                                                      W rondlu rozgrzej olej i przesmaż na nim do zrumienienia boczek oraz kiełbasę. Dodaj cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do lekkiego zrumienienia liści. Dodaj czosnek, smaż minutę i dodaj paprykę, kminek oraz pieprz ziołowy. Smaż kolejne 2 – 3 minuty i odstaw na bok.

                                                                                      Na patelni rozgrzej masło, kiedy zacznie się „pienić” dodaj mąkę i za pomocą trzepaczki mieszaj na małym ogniu 2 minuty. Wlej sok pomidorowy, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Zagotuj.

                                                                                      W jednym garnku połącz fasolę, mięso z warzywami oraz sos pomidorowy. Gotuj na małym ogniu kilkanaście minut. Jeżeli Twoim zdaniem całość jest zbyt gęsta, dolej wody z gotowania fasoli. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                                      Zupa fasolowa - przepis

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 400 g fasoli "Jaś" namoczonej przez noc i ugotowanej,
                                                                                        • 3 łyżki oliwy lub oleju,
                                                                                          • 250 g kiełbasy pokrojonej w pół lub ćwierć plastry,
                                                                                            • duża cebula pokrojona w kostkę,
                                                                                              • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki,
                                                                                                • 5 liści laurowych,
                                                                                                  • 10 ziaren ziela angielskiego,
                                                                                                    • starta na grubych oczkach marchewka,
                                                                                                      • starta na grubych oczkach pietruszka,
                                                                                                        • 2,5 l bulionu,
                                                                                                          • 2 czubate łyżki majeranku otartego,
                                                                                                            • 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę,
                                                                                                              • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
                                                                                                                • sól, pieprz.

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Na rozgrzanym tłuszczu smaż kiełbasę do delikatnej karmelizacji (zrumienienia). Dodaj cebulę, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj marchewkę, pietruszkę, 2/3 namoczonej fasoli i zalej całość bulionem. Wsyp majeranek i gotuj przez 45 minut.

                                                                                                                  1/3 pozostałej fasoli zmiksuj i dodaj do zupy. Dodaj ziemniaki, kminek i i gotuj kolejne 10 – 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, serwuj z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Źródło: Jan Kuroń

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana