Co zrobić, żeby fasola szybko się ugotowała?
Większość z nas wie, że aby fasola była miękka i dobra, należy ją najpierw dobrze namoczyć. To pozwala zmiękczyć skórkę, a samo warzywo staje się bardziej lekkostrawne. W tej samej wodzie można ją później gotować, aby zachować większość substancji odżywczych. Co ważne, nie powinno się jej za wcześnie solić, gdyż może to spowodować, że po ugotowaniu będzie twarda. Najlepiej zrobić to pod koniec, kiedy ziarna są już miękkie.
Co jednak zrobić, aby mieć pewność, że fasola będzie miękka? Dodać sody oczyszczonej. Ta powoduje rozpad związków, przez które warzywo jest twarde po ugotowaniu. Ile i kiedy powinno się jej dodawać? Podczas gotowania po uprzednim namoczeniu wystarczy szczypta tego dodatku. Jeśli będzie go za dużo, może pozostać dziwny posmak. Innym sposobem jest dodanie płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej do namakających ziaren, a przed gotowaniem przepłukać je i zalać czystą wodą.
Miękka i kremowa fasola - jak ją zrobić?
Dodanie szczypty sody oczyszczonej podczas gotowania fasoli sprawi, że ta po ugotowaniu nie tylko będzie miękka, ale również bardziej kremowa. Wspaniale sprawdzi się do różnego rodzaju past na kanapkę czy puree z fasoli. Co więcej, dodatek ten sprawi, że po zjedzeniu dania z taką fasolą mniej będą doskwierały nam gazy. Dzięki sodzie oczyszczonej dochodzi bowiem do rozpadu substancji odpowiedzialnych za "rewelacje żołądkowe", a tym samym mniejsza szansa na gazy u osób, które doświadczają ich po zjedzeniu strączków.
Dodanie sody oczyszczonej do gotującej się fasoli sprawi również, że ta znacznie szybciej ugotuje się i stanie się miękka. Tradycyjnie strączki gotuje się około 1,5 godziny. Po dodaniu łyżeczki sody można ten proces skrócić do godziny. Warto jednak pamiętać, że nie każdemu ten sposób przypadnie do gustu, gdyż taka ilość sody może nieco zmienić smak fasoli. Dla osób o wybrednym podniebieniu polecimy raczej dodanie szczypty i gotowanie przez standardowy czas.
Fasola a gazy - jak się ich pozbyć?
Oprócz dodawania sody, która będzie neutralizowała różne składniki powodujące pobudzoną perystaltykę jelit i powstawanie gazów, można zrobić jeszcze jedną rzecz. Osoby, które szczególnie cierpią na wzdęcia po strączkach, powinny je długo moczyć - co najmniej 12 godzin. W ten sposób zmniejsza się ryzyko problemów gastrycznych po ich spożyciu.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Fasola - jak ją gotować? Odmiany fasoli i jej wartości odżywcze
- Wartości odżywcze i właściwości fasoli adzuki. Jak ją gotować i z czym podawać?
- Wartość odżywcza i właściwości fasoli mung. Jak ją przygotować?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: mescioglu/Getty Images