Materiał promocyjny

Dania na ognisko. Kiełbaski w dwóch odsłonach - z pieczonymi warzywami i sosem aioli oraz nadziane serem i papryką

Dania na ognisko
Idealne potrawy na grilla i ognisko
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rozgrzane ognisko, zapach pieczonej kiełbasy i dobra zabawa w gronie najbliższych - to brzmi, jak najlepszy pomysł na letnie, ciepłe popołudnie. Wystarczy dobrej jakości mięso, np. kiełbasa śląska lub kiełbaski z bekonowo-serowym twistem od JBB Bałdyga, warzywa, świeże pieczywo i sosy, by urządzić niezapomnianą ucztę. Jakie potrawy świetnie się sprawdzą podczas spotkania przy ognisku?Jak podkreślić smak pieczonej kiełbasy?

Jasiek Kuroń i Marieta Marecka po raz kolejny stanęli do pojedynku na pyszne potrawy. Tym razem Jasiek wziął na tapet kiełbasę swojską JBB Bałdyga, a Marietta wykorzystała dodatkowo kiełbaski bekonowo-serowe JBB Bałdyga. Propozycje naszych kulinarnych ekspertów z pewnością zrobią furorę na niejednym, letnim ognisku.

Danie stworzone przez Jaśka Kuronia to kiełbasa swojska nadziana serem i papryczkami pepperoni, podana w bułce z sosem tatarskim. Posiłek, choć niezwykle prosty w przygotowaniu, zdecydowanie zachwyci wielu smakoszy. 

>>Pobierz bezpłatny e-book

Składniki:

  • opakowanie kiełbasy swojskiej JBB Bałdyga,
  • 5 plasterków żółtego sera,
  • posiekana papryczka pepperoni,
  • 5 bułek do hot dogów,
  • 200 g jogurtu,
  • 200 g śmietany 18%,
  • mała czerwona cebula,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 5 marynowanych pieczarek,
  • pół pęczka natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i ogórki konserwowe pokrój w kostkę, a pieczarki i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  2. Połącz warzywa z jogurtem oraz śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
  3. Kiełbasy grilluj przez 4 minuty z jednej strony. Zrumienioną stronę natnij wzdłuż i do środka dodaj żółty ser oraz pepperoni.
  4. Grilluj z drugiej strony kolejne 3-4 minuty.
  5. Zgrilluj bułkę, a następnie włóż do niej kiełbasę i polej całość sosem tatarskim.

Tipy Jaśka Kuronia:

Przepis na sos tatarski jest umowny, możesz w nim zmieniać dowolne składniki: natkę pietruszki wymienić na koperek, a pieczarki na inne marynowane grzyby, np. kurki.

Jeśli nie przepadasz za bułkami do hot dogów, zastąp je świeżą bagietką.

Bekonowo-serowy twist

Marieta Marecka zaproponowała pieczone warzywa z kiełbaskami bekonowo-serowymi JBB Bałdyga i kiełbasą swojską JBB Bałdyga w towarzystwie sosu aioli. Nie tylko mięso nabierze więcej smaku i aromatu podczas obróbki termicznej, ale też ważny składnik sosu.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Bekonowo-serowy twist Mariety
Bekonowo-serowy twist Mariety
Źródło: Piotr Mizerski

Składniki:

  • 2 opakowania kiełbasek bekonowo-serowych JBB Bałdyga,
  • opakowanie kiełbasy swojskiej JBB Bałdyga,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia żółta,
  • 1 cukinia zielona,
  • 3 papryki kolorowe,
  • kilka dużych pomidorków koktajlowych,
  • 1 główka czosnku,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • skórka starta z cytryny,
  • 4 pieczarki portobello,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 czubata łyżka gęstego jogurtu,
  • sok z połówki cytryny.

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wrzuć pokrojone w grube plastry cukinie i bakłażana oraz papryki oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki.
  2. Obierz pieczarki i pokrój na pół. Dorzuć do reszty warzyw.
  3. Polej składniki sporą ilością oliwy, dodaj przyprawy i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj i wrzuć na rozgrzany ruszt.
  4. Obok połóż kiełbaski i kiełbasy przekrojone na pół.
  5. Główkę czosnku natrzyj oliwą, zawiń w folię aluminiową i ułóż obok warzyw, kiełbasek i kiełbas.
  6. Co jakiś czas odwracaj warzywa, kiełbaski i kiełbasy. Pieczemy do momentu, aż się ładnie zrumienią.
  7. Czosnek odwiń z folii, wyciśnij miękkie ząbki do miseczki, rozgnieć je widelcem i połącz z majonezem, jogurtem, sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Warzywa, kiełbasy i kiełbaski podawaj z sosem. 

Tipy Mariety Mareckiej:

Potrawę można dowolnie doprawiać. Świetnie sprawdzą się płatki chili czy gałązki świeżych ziół.

To, co zostanie z grillowej uczty, idealnie nadaje się na drugi dzień do odsmażenia.

Warzywa po zgrillowaniu można wystudzić, zalać oliwą z octem i pozostawić do przegryzienia, na zimno będą świetnym dodatkiem do grillowanej kiełbaski.

Czosnek warto owinąć folią aluminiową, dzięki temu nie spali się, a idealnie dopiecze i stanie się miękki i bardzo aromatyczny.

Dania na ognisko
Dania na ognisko
Źródło: Piotr Mizerski
Materiał promocyjny
podziel się: