Materiał promocyjny

Dania na ognisko. Kiełbaski w dwóch odsłonach - z pieczonymi warzywami i sosem aioli oraz nadziane serem i papryką

Idealne potrawy na grilla i ognisko
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rozgrzane ognisko, zapach pieczonej kiełbasy i dobra zabawa w gronie najbliższych - to brzmi, jak najlepszy pomysł na letnie, ciepłe popołudnie. Wystarczy dobrej jakości mięso, np. kiełbasa śląska lub kiełbaski z bekonowo-serowym twistem od JBB Bałdyga, warzywa, świeże pieczywo i sosy, by urządzić niezapomnianą ucztę. Jakie potrawy świetnie się sprawdzą podczas spotkania przy ognisku?Jak podkreślić smak pieczonej kiełbasy?

Jasiek Kuroń i Marieta Marecka po raz kolejny stanęli do pojedynku na pyszne potrawy. Tym razem Jasiek wziął na tapet kiełbasę swojską JBB Bałdyga, a Marietta wykorzystała dodatkowo kiełbaski bekonowo-serowe JBB Bałdyga. Propozycje naszych kulinarnych ekspertów z pewnością zrobią furorę na niejednym, letnim ognisku.

Danie stworzone przez Jaśka Kuronia to kiełbasa swojska nadziana serem i papryczkami pepperoni, podana w bułce z sosem tatarskim. Posiłek, choć niezwykle prosty w przygotowaniu, zdecydowanie zachwyci wielu smakoszy. 

>>Pobierz bezpłatny e-book

Składniki:

  • opakowanie kiełbasy swojskiej JBB Bałdyga,
    • 5 plasterków żółtego sera,
      • posiekana papryczka pepperoni,
        • 5 bułek do hot dogów,
          • 200 g jogurtu,
            • 200 g śmietany 18%,
              • mała czerwona cebula,
                • 2 ogórki konserwowe,
                  • 5 marynowanych pieczarek,
                    • pół pęczka natki pietruszki.

                      Przygotowanie:

                      1. Cebulę i ogórki konserwowe pokrój w kostkę, a pieczarki i natkę pietruszki drobno posiekaj.
                        1. Połącz warzywa z jogurtem oraz śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
                          1. Kiełbasy grilluj przez 4 minuty z jednej strony. Zrumienioną stronę natnij wzdłuż i do środka dodaj żółty ser oraz pepperoni.
                            1. Grilluj z drugiej strony kolejne 3-4 minuty.
                              1. Zgrilluj bułkę, a następnie włóż do niej kiełbasę i polej całość sosem tatarskim.

                                Tipy Jaśka Kuronia:

                                Przepis na sos tatarski jest umowny, możesz w nim zmieniać dowolne składniki: natkę pietruszki wymienić na koperek, a pieczarki na inne marynowane grzyby, np. kurki.

                                Jeśli nie przepadasz za bułkami do hot dogów, zastąp je świeżą bagietką.

                                Bekonowo-serowy twist

                                Marieta Marecka zaproponowała pieczone warzywa z kiełbaskami bekonowo-serowymi JBB Bałdyga i kiełbasą swojską JBB Bałdyga w towarzystwie sosu aioli. Nie tylko mięso nabierze więcej smaku i aromatu podczas obróbki termicznej, ale też ważny składnik sosu.

                                >>Pobierz bezpłatny e-book

                                Bekonowo-serowy twist Mariety
                                Bekonowo-serowy twist Mariety
                                Źródło: Piotr Mizerski

                                Składniki:

                                • 2 opakowania kiełbasek bekonowo-serowych JBB Bałdyga,
                                  • opakowanie kiełbasy swojskiej JBB Bałdyga,
                                    • 1 bakłażan,
                                      • 1 cukinia żółta,
                                        • 1 cukinia zielona,
                                          • 3 papryki kolorowe,
                                            • kilka dużych pomidorków koktajlowych,
                                              • 1 główka czosnku,
                                                • oliwa,
                                                  • sól, pieprz,
                                                    • skórka starta z cytryny,
                                                      • 4 pieczarki portobello,
                                                        • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
                                                          • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
                                                            • 1 łyżeczka ostrej papryki,
                                                              • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich,
                                                                • 3 łyżki majonezu,
                                                                  • 1 czubata łyżka gęstego jogurtu,
                                                                    • sok z połówki cytryny.

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      1. Do dużej miski wrzuć pokrojone w grube plastry cukinie i bakłażana oraz papryki oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki.
                                                                        1. Obierz pieczarki i pokrój na pół. Dorzuć do reszty warzyw.
                                                                          1. Polej składniki sporą ilością oliwy, dodaj przyprawy i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj i wrzuć na rozgrzany ruszt.
                                                                            1. Obok połóż kiełbaski i kiełbasy przekrojone na pół.
                                                                              1. Główkę czosnku natrzyj oliwą, zawiń w folię aluminiową i ułóż obok warzyw, kiełbasek i kiełbas.
                                                                                1. Co jakiś czas odwracaj warzywa, kiełbaski i kiełbasy. Pieczemy do momentu, aż się ładnie zrumienią.
                                                                                  1. Czosnek odwiń z folii, wyciśnij miękkie ząbki do miseczki, rozgnieć je widelcem i połącz z majonezem, jogurtem, sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
                                                                                    1. Warzywa, kiełbasy i kiełbaski podawaj z sosem. 

                                                                                      Tipy Mariety Mareckiej:

                                                                                      Potrawę można dowolnie doprawiać. Świetnie sprawdzą się płatki chili czy gałązki świeżych ziół.

                                                                                      To, co zostanie z grillowej uczty, idealnie nadaje się na drugi dzień do odsmażenia.

                                                                                      Warzywa po zgrillowaniu można wystudzić, zalać oliwą z octem i pozostawić do przegryzienia, na zimno będą świetnym dodatkiem do grillowanej kiełbaski.

                                                                                      Czosnek warto owinąć folią aluminiową, dzięki temu nie spali się, a idealnie dopiecze i stanie się miękki i bardzo aromatyczny.

                                                                                      Dania na ognisko
                                                                                      Dania na ognisko
                                                                                      Źródło: Piotr Mizerski
                                                                                      Aktualnie czytasz: Dania na ognisko. Kiełbaski w dwóch odsłonach - z pieczonymi warzywami i sosem aioli oraz nadziane serem i papryką
                                                                                      Aktualnie czytasz: Dania na ognisko. Kiełbaski w dwóch odsłonach - z pieczonymi warzywami i sosem aioli oraz nadziane serem i papryką

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Piotr Mizerski

                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana