Materiał promocyjny

Mięsna kuchnia Jaśka Kuronia, czyli przepisy na drób i kiełbasę idealne na niedzielny obiad

Propozycje na niedzielny obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował fenomenalne dania mięsne, które idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad, ale nie tylko. Jeśli chcesz oczarować swoich gości - koniecznie ich wypróbuj. Sprawdź przepisy na roladki z piersi kurczaka z boczkiem, suszoną śliwką i tymiankiem, pierś z kaczki sous vide w sosie z kaziuka i żurawiny i zapiekane wczesne ziemniaki z serem i kiełbaską śląską.
Roladki z piersi kurczaka z boczkiem, suszoną śliwką i tymiankiem
Roladki z piersi kurczaka z boczkiem, suszoną śliwką i tymiankiem
Roladki z piersi kurczaka z boczkiem, suszoną śliwką i tymiankiem
Źródło: Ola Skowron/East News

Roladki z piersi kurczaka z boczkiem, suszoną śliwką i tymiankiem - przepis

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka,
    • 6 plastrów Boczku z Beczki JBB Bałdyga,
      • 150 g suszonych śliwek drobno posiekanych,
        • 5 gałązek tymianku posiekanych,
          • 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
            • 100 g bryndzy rozdrobnionej,
              • olej do smażenia,
                • sól, pieprz.

                  Sposób przygotowania:

                  Piersi przetnij wzdłuż na pół. Natrzyj solą i pieprzem. Za pomocą tłuczka rozklep na kolety o grubości 4 mm. W misce wymieszaj śliwki, czosnek, tymianek, oraz bryndzę. Dopraw solą i pieprzem. Powstałą masę wykładaj na środek rozklepanego mięsa. Następnie zwiń boki i zawijaj roladki. Zabezpiecz je wykałaczką lub sznurkiem. Obsmaż na złoty kolor. Piecz w 180 st. C przez 15 minut.

                  Pierś z kaczki sous vide w sosie z kaziuka i żurawiny
                  Pierś z kaczki sous vide w sosie z kaziuka i żurawiny
                  Pierś z kaczki sous vide w sosie z kaziuka i żurawiny
                  Źródło: Ola Skowron/East News

                  Pierś z kaczki sous vide w sosie z kaziuka i żurawiny - przepis

                  Składniki:

                  • 2 piersi kacze,
                    • 2 gałązki rozmarynu,
                      • 2 ząbki czosnku,
                        • sól, czarny pieprz,
                          • 20 g masła,
                            • mała cebula posiekana w kostkę,
                              • 100 g Kaziuka JBB Bałdyga pokrojonego w cienkie plastry,
                                • 100 g żurawiny suszonej,
                                  • sok z połowy cytryny,
                                    • łyżka cukru,
                                      • ½ l bulionu,
                                        • 40 g zimnego masła.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Piersi z kaczki umieść w woreczkach. Do każdej dodaj po ząbku czosnku, gałązce rozmarynu oraz sól i pieprz. Umieść w piekarniku z opcją sous vide na 60 minut w 60 st. C.

                                          Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj kaziuka i smaż przez kilka minut. Dodaj żurawinę, zalej całość bulionem, doprowadź do "migotania" i odparuj połowę sosu. Dodaj sok z cytryny oraz cukier. Wymieszaj i na koniec przetrzyj sos przez sito. Znowu podgrzej i dodaj zimne masło.

                                          Piersi po wyjęciu z pieca, wyjmij z torebek i obsmaż mięso na rozgrzanym oleju z obu stron. Na talerzu umieść sos i wyłóż na niego plastry piersi.

                                          Zapiekane wczesne ziemniaki z serem i kiełbaską śląską
                                          Zapiekane wczesne ziemniaki z serem i kiełbaską śląską
                                          Zapiekane wczesne ziemniaki z serem i kiełbaską śląską
                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                          Zapiekane wczesne ziemniaki z serem i kiełbaską śląską - przepis

                                          Składniki:

                                          • kilkanaście małych wczesnych ziemniaków już ugotowanych,
                                            • 100 g masła,
                                              • 2 ząbki czosnku zmiażdżone,
                                                • ½ pęczka natki pietruszki posiekanego,
                                                  • 100 g starego żółtego sera np. cheddar, gouda, edam,
                                                    • 5 Kiełbasek Śląskich JBB Bałdyga pokrojonych w cienkie pół plastry,
                                                      • sól, pieprz.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Masło zmieszaj z czosnkiem, natką, solą i pieprzem. Ziemniaki rozgnieć za pomocą pięści lub kubka. Posmaruj je masłem ziołowym, posyp serem, a na wierzch ułóż pokrojone kiełbaski. Alternatywnie zamiast żółtego sera możesz dodać twarożek.

                                                        Zobacz także:

                                                        Źródło: Jasiek Kuroń

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                        Materiał promocyjny
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana