Materiał promocyjny

Mięsna kuchnia Jaśka Kuronia, czyli przepisy na drób i kiełbasę idealne na niedzielny obiad

Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Propozycje na niedzielny obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował fenomenalne dania mięsne, które idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad, ale nie tylko. Jeśli chcesz oczarować swoich gości - koniecznie ich wypróbuj. Sprawdź przepisy na roladki z piersi kurczaka z boczkiem, suszoną śliwką i tymiankiem, pierś z kaczki sous vide w sosie z kaziuka i żurawiny i zapiekane wczesne ziemniaki z serem i kiełbaską śląską.
Roladki z piersi kurczaka z boczkiem, suszoną śliwką i tymiankiem
Roladki z piersi kurczaka z boczkiem, suszoną śliwką i tymiankiem
Roladki z piersi kurczaka z boczkiem, suszoną śliwką i tymiankiem
Źródło: Ola Skowron/East News

Roladki z piersi kurczaka z boczkiem, suszoną śliwką i tymiankiem - przepis

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 6 plastrów Boczku z Beczki JBB Bałdyga,
  • 150 g suszonych śliwek drobno posiekanych,
  • 5 gałązek tymianku posiekanych,
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 100 g bryndzy rozdrobnionej,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Piersi przetnij wzdłuż na pół. Natrzyj solą i pieprzem. Za pomocą tłuczka rozklep na kolety o grubości 4 mm. W misce wymieszaj śliwki, czosnek, tymianek, oraz bryndzę. Dopraw solą i pieprzem. Powstałą masę wykładaj na środek rozklepanego mięsa. Następnie zwiń boki i zawijaj roladki. Zabezpiecz je wykałaczką lub sznurkiem. Obsmaż na złoty kolor. Piecz w 180 st. C przez 15 minut.

Pierś z kaczki sous vide w sosie z kaziuka i żurawiny
Pierś z kaczki sous vide w sosie z kaziuka i żurawiny
Pierś z kaczki sous vide w sosie z kaziuka i żurawiny
Źródło: Ola Skowron/East News

Pierś z kaczki sous vide w sosie z kaziuka i żurawiny - przepis

Składniki:

  • 2 piersi kacze,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, czarny pieprz,
  • 20 g masła,
  • mała cebula posiekana w kostkę,
  • 100 g Kaziuka JBB Bałdyga pokrojonego w cienkie plastry,
  • 100 g żurawiny suszonej,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżka cukru,
  • ½ l bulionu,
  • 40 g zimnego masła.

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki umieść w woreczkach. Do każdej dodaj po ząbku czosnku, gałązce rozmarynu oraz sól i pieprz. Umieść w piekarniku z opcją sous vide na 60 minut w 60 st. C.

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj kaziuka i smaż przez kilka minut. Dodaj żurawinę, zalej całość bulionem, doprowadź do "migotania" i odparuj połowę sosu. Dodaj sok z cytryny oraz cukier. Wymieszaj i na koniec przetrzyj sos przez sito. Znowu podgrzej i dodaj zimne masło.

Piersi po wyjęciu z pieca, wyjmij z torebek i obsmaż mięso na rozgrzanym oleju z obu stron. Na talerzu umieść sos i wyłóż na niego plastry piersi.

Zapiekane wczesne ziemniaki z serem i kiełbaską śląską
Zapiekane wczesne ziemniaki z serem i kiełbaską śląską
Zapiekane wczesne ziemniaki z serem i kiełbaską śląską
Źródło: Ola Skowron/East News

Zapiekane wczesne ziemniaki z serem i kiełbaską śląską - przepis

Składniki:

  • kilkanaście małych wczesnych ziemniaków już ugotowanych,
  • 100 g masła,
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone,
  • ½ pęczka natki pietruszki posiekanego,
  • 100 g starego żółtego sera np. cheddar, gouda, edam,
  • 5 Kiełbasek Śląskich JBB Bałdyga pokrojonych w cienkie pół plastry,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Masło zmieszaj z czosnkiem, natką, solą i pieprzem. Ziemniaki rozgnieć za pomocą pięści lub kubka. Posmaruj je masłem ziołowym, posyp serem, a na wierzch ułóż pokrojone kiełbaski. Alternatywnie zamiast żółtego sera możesz dodać twarożek.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości