Roladki z piersi kurczaka z boczkiem, suszoną śliwką i tymiankiem - przepis
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- 6 plastrów Boczku z Beczki JBB Bałdyga,
- 150 g suszonych śliwek drobno posiekanych,
- 5 gałązek tymianku posiekanych,
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 100 g bryndzy rozdrobnionej,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Piersi przetnij wzdłuż na pół. Natrzyj solą i pieprzem. Za pomocą tłuczka rozklep na kolety o grubości 4 mm. W misce wymieszaj śliwki, czosnek, tymianek, oraz bryndzę. Dopraw solą i pieprzem. Powstałą masę wykładaj na środek rozklepanego mięsa. Następnie zwiń boki i zawijaj roladki. Zabezpiecz je wykałaczką lub sznurkiem. Obsmaż na złoty kolor. Piecz w 180 st. C przez 15 minut.
Pierś z kaczki sous vide w sosie z kaziuka i żurawiny - przepis
Składniki:
- 2 piersi kacze,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, czarny pieprz,
- 20 g masła,
- mała cebula posiekana w kostkę,
- 100 g Kaziuka JBB Bałdyga pokrojonego w cienkie plastry,
- 100 g żurawiny suszonej,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka cukru,
- ½ l bulionu,
- 40 g zimnego masła.
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki umieść w woreczkach. Do każdej dodaj po ząbku czosnku, gałązce rozmarynu oraz sól i pieprz. Umieść w piekarniku z opcją sous vide na 60 minut w 60 st. C.
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj kaziuka i smaż przez kilka minut. Dodaj żurawinę, zalej całość bulionem, doprowadź do "migotania" i odparuj połowę sosu. Dodaj sok z cytryny oraz cukier. Wymieszaj i na koniec przetrzyj sos przez sito. Znowu podgrzej i dodaj zimne masło.
Piersi po wyjęciu z pieca, wyjmij z torebek i obsmaż mięso na rozgrzanym oleju z obu stron. Na talerzu umieść sos i wyłóż na niego plastry piersi.
Zapiekane wczesne ziemniaki z serem i kiełbaską śląską - przepis
Składniki:
- kilkanaście małych wczesnych ziemniaków już ugotowanych,
- 100 g masła,
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone,
- ½ pęczka natki pietruszki posiekanego,
- 100 g starego żółtego sera np. cheddar, gouda, edam,
- 5 Kiełbasek Śląskich JBB Bałdyga pokrojonych w cienkie pół plastry,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Masło zmieszaj z czosnkiem, natką, solą i pieprzem. Ziemniaki rozgnieć za pomocą pięści lub kubka. Posmaruj je masłem ziołowym, posyp serem, a na wierzch ułóż pokrojone kiełbaski. Alternatywnie zamiast żółtego sera możesz dodać twarożek.
Zobacz także:
- Salsiccia - włoska kiełbasa. Poznaj przepisy na dania ze smaczną kiełbasą
- Grillowanie czas zacząć. Sprawdź przepisy Patryka Galewskiego na kiełbasę i kaszankę
- Pierś z kaczki w sosie czekoladowym i inne dania z drobiu. Przepisem dzielą się Gaja i Jakub Kuroń
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN