Grillowane szparagi pod jajkiem w koszulce i sosem holenderskim z czipsami z krakowskiej suchej - przepis
Składniki:
- 6 plastrów krakowskiej suchej marki JBB Bałdyga
- 8 zielonych szparagów
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- jajko
- 3 litry wody
- 25 ml octu winnego
- 4 żółtka
- 200 g masła
- łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Ułóż na papierze do pieczenia plastry krakowskiej suchej i piecz 15 minut. Połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W garnku zagotuj wodę, wlej ocet i dodaj sól. Doprowadź temp. do 90 st. C (moment kiedy woda jeszcze się nie gotuje, a od dna garnka zaczynają się unosić bąble). Za pomocą wysokiej łyżki stwórz wir, tak aby po bokach był nieco wyższy niż na środku. Wbij delikatnie jajko w sam środek. Siła odśrodkowa sprawi, że białko powinno owinąć się wokół jajka. Po 2,5 minuty przełóż jajko do zimnej wody. W misce umieść żółtka, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Umieść miskę w kąpieli parowej – tak aby była na gotującą się wodą, ale z nią nie stykała. Za pomocą rózgi ubijaj żółtka, tak aby zmieniły barwę na jaśniejszą i podwoiły objętość. Następnie nie przerywając ubijania dolewaj malutkimi porcjami roztopione i schłodzone masło.
Roladki z kurczaka faszerowane boczkiem i kiełbaskami koktajlowymi - przepis
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 kiełbaski koktajlowe marki JBB Bałdyga
- 8 plasterków boczku parzonego
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka rozklep tłuczkiem do grubości 0,5 cm. Każdy kawałek natrzyj mieszanką soli, pieprzu, pieprzu ziołowego oraz tymianku. Kiełbaskę owiń boczkiem, a następnie ułóż ją na rozbitej piersi z kurczaka. Zawiń i zabezpiecz wykałaczką (najlepiej namocz ją wcześniej w wodzie, aby nie spaliła się podczas grillowania). Grilluj około 15 minut.
Grillowa sałatka z młodej kapusty z kiełbasą z rusztu - przepis
Składniki:
- 400 g ugrillowanej Kiełbasy z Karkówką marki JBB Bałdyga
- duża główka młodej kapusty
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- cebula pokrojona w drobną kostkę
- 600 g młodych ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę 1,5 cm
- 20 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
- duży pęczek koperku posiekany
- ew. 100 g podsmażonego pokrojonego boczku
Dressing:
- 4 łyżki oleju
- 2 małe przeciśnięte ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- płaska łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Kapustę posiekaj drobno, wrzuć do dużej miski i posyp solą. Przemieszaj i pougniataj rękoma kapustę i odstaw na kilka minut. Kiełbasę po grillowaniu delikatnie ostudź i pokrój w plastry .Dodaj pozostałe składniki – ziemniaczki, pomidorki, koperek, cebulę i ewentualnie boczek. Wymieszaj. Zmieszaj wszystkie składniki dressingu i polej nim sałatkę, wymieszaj. Najlepiej smakuje po godzinie, ale są tacy, którzy uwielbiają ją następnego dnia
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i kiełbasą - przepis
Składniki:
- 300 g Kiełbasy z Karkówki marki JBB Bałdyga
- 1/2 szklanki mrożonego groszku (możesz użyć konserwowego, ale kolor i smak będzie nieco słabszy)
- 4 ugotowane i obrane ziemniaki
- 3 jajka na twardo
- 1/2 czerwonej cebuli posiekanej w piórka
- 3 ogórki konserwowe pokrojone w ćwierć plastry
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w małe paski
- mini sałata rzymska z grubsza pokrojona (ew. kapusta pekińska lub sałata lodowa)
- 12 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
- 3 łyżki ugotowanej cieciorki
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
Dressing:
- 3 łyżki jogurtu
- czubata łyżka majonezu
- czubata łyżka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kiełbasę ugrilluj, delikatnie ostudź i pokrój w plastry. Zagotuj 1/2 l mocno osolonej wody. Dodaj mrożony groszek i gotuj 3 minuty. Przełóż groszek do zimnej wody i po minucie osusz. Ziemniaki pokrój w 1,5 cm kostkę, a jajka z grubsza posiekaj. Wszystkie składniki wyłóż do miski. Ze składników dressingu zrób sos. Zalej sałatkę i delikatnie wymieszaj. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także:
- Nowa odsłona dań z grilla: zachwyć gości letnimi tacosami i kiełbaskami w cieście francuskim
- Przekąski z grilla w zdrowej odsłonie. Zdradzamy proste i szybkie przepisy na zaskakujące dania
- Grill w stylu azjatyckim. Zdradzamy najlepszy przepis na egzotycznego burgera
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedwotna/Dzień Dobry TVN