Materiał promocyjny

Sezon na grilla i szparagi - przepisy Jaśka Kuronia

Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Wrzuć coś na ruszt!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grillowy i szparagowy sezon trwa w najlepsze! Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń podzielił się swoimi przepisami na grillowane szparagi pod jajkiem w koszulce i sosem holenderskim z czipsami z krakowskiej suchej, roladki z kurczaka faszerowane boczkiem i kiełbaskami koktajlowym, grillową sałatkę z młodej kapusty z kiełbasą z rusztu oraz na sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i kiełbasą. Place lizać!

Grillowane szparagi pod jajkiem w koszulce i sosem holenderskim z czipsami z krakowskiej suchej - przepis

Składniki:

  • 6 plastrów krakowskiej suchej marki JBB Bałdyga
  • 8 zielonych szparagów
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • jajko
  • 3 litry wody
  • 25 ml octu winnego
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Ułóż na papierze do pieczenia plastry krakowskiej suchej i piecz 15 minut. Połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W garnku zagotuj wodę, wlej ocet i dodaj sól. Doprowadź temp. do 90 st. C (moment kiedy woda jeszcze się nie gotuje, a od dna garnka zaczynają się unosić bąble). Za pomocą wysokiej łyżki stwórz wir, tak aby po bokach był nieco wyższy niż na środku. Wbij delikatnie jajko w sam środek. Siła odśrodkowa sprawi, że białko powinno owinąć się wokół jajka. Po 2,5 minuty przełóż jajko do zimnej wody. W misce umieść żółtka, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Umieść miskę w kąpieli parowej – tak aby była na gotującą się wodą, ale z nią nie stykała. Za pomocą rózgi ubijaj żółtka, tak aby zmieniły barwę na jaśniejszą i podwoiły objętość. Następnie nie przerywając ubijania dolewaj malutkimi porcjami roztopione i schłodzone masło.

Grillowane szparagi
Grillowane szparagi
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Roladki z kurczaka faszerowane boczkiem i kiełbaskami koktajlowymi - przepis

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 kiełbaski koktajlowe marki JBB Bałdyga
  • 8 plasterków boczku parzonego
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka rozklep tłuczkiem do grubości 0,5 cm. Każdy kawałek natrzyj mieszanką soli, pieprzu, pieprzu ziołowego oraz tymianku. Kiełbaskę owiń boczkiem, a następnie ułóż ją na rozbitej piersi z kurczaka. Zawiń i zabezpiecz wykałaczką (najlepiej namocz ją wcześniej w wodzie, aby nie spaliła się podczas grillowania). Grilluj około 15 minut.

Roladki z kurczaka
Roladki z kurczaka
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Grillowa sałatka z młodej kapusty z kiełbasą z rusztu - przepis

Składniki:

  • 400 g ugrillowanej Kiełbasy z Karkówką marki JBB Bałdyga
  • duża główka młodej kapusty
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 600 g młodych ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę 1,5 cm
  • 20 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
  • duży pęczek koperku posiekany
  • ew. 100 g podsmażonego pokrojonego boczku

Dressing:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 małe przeciśnięte ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Kapustę posiekaj drobno, wrzuć do dużej miski i posyp solą. Przemieszaj i pougniataj rękoma kapustę i odstaw na kilka minut. Kiełbasę po grillowaniu delikatnie ostudź i pokrój w plastry .Dodaj pozostałe składniki – ziemniaczki, pomidorki, koperek, cebulę i ewentualnie boczek. Wymieszaj. Zmieszaj wszystkie składniki dressingu i polej nim sałatkę, wymieszaj. Najlepiej smakuje po godzinie, ale są tacy, którzy uwielbiają ją następnego dnia

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i kiełbasą - przepis

Składniki:

  • 300 g Kiełbasy z Karkówki marki JBB Bałdyga
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku (możesz użyć konserwowego, ale kolor i smak będzie nieco słabszy)
  • 4 ugotowane i obrane ziemniaki
  • 3 jajka na twardo
  • 1/2 czerwonej cebuli posiekanej w piórka
  • 3 ogórki konserwowe pokrojone w ćwierć plastry
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w małe paski
  • mini sałata rzymska z grubsza pokrojona (ew. kapusta pekińska lub sałata lodowa)
  • 12 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
  • 3 łyżki ugotowanej cieciorki
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu

Dressing:

  • 3 łyżki jogurtu
  • czubata łyżka majonezu
  • czubata łyżka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kiełbasę ugrilluj, delikatnie ostudź i pokrój w plastry. Zagotuj 1/2 l mocno osolonej wody. Dodaj mrożony groszek i gotuj 3 minuty. Przełóż groszek do zimnej wody i po minucie osusz. Ziemniaki pokrój w 1,5 cm kostkę, a jajka z grubsza posiekaj. Wszystkie składniki wyłóż do miski. Ze składników dressingu zrób sos. Zalej sałatkę i delikatnie wymieszaj. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i kiełbasą
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i kiełbasą
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości