Materiał promocyjny

Zupa chrzanowa, pasta jajeczna, sałatka warstwowa i zapiekane kiełbaski na Wielkanoc z przepisów Jaśka i Anety Kuroniów

Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Jajka i kiełbasa - królowie wielkanocnego stołu
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń i Aneta Kuroń przygotowali pyszne świąteczne dania na Wielkanoc z kiełbasą. Sprawdź ich przepisy na zupę chrzanową, pastę jajeczną w dwóch wariacjach, sałatkę warstwową i zapiekane kiełbaski. 

Zupa chrzanowa na białej kiełbasie

Zupa chrzanowa na białej kiełbasie
Zupa chrzanowa na białej kiełbasie
Zupa chrzanowa na białej kiełbasie
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • ½ kg białej kiełbasy JBB Bałdyga,
  • 2 łyżki masła lub oleju,
  • 250 kiełbasy białej lub np. podwawelska pokrojonej w ćwierć plastry,
  • duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 20 g suszonych np. podgrzybków,
  • średnia marchewka pokrojona w ćwierć plastry lub starta,
  • mała pietruszka starta,
  • czubata łyżka mąki pszennej,
  • 2 L bulionu,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • czubata łyżka majeranku,
  • 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,
  • 2 łyżki ostrego chrzanu lub 3 łagodnego,
  • sól, pieprz.

Do podania:

  • koperek, natka lub szczypiorek,
  • 3 jaja ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz w ciepłej wodzie (wodę zostaw i wlej później do zupy)
  2. Na rozgrzanym tłuszczu zrumień kiełbasę i dodaj cebulę, tę zeszklij. Dodaj liście laurowe, czosnek oraz grzyby i smaż mieszając kolejne 2 – 3 minuty.
  3. Dodaj marchewkę i pietruszkę oraz mąkę, dobrze wymieszaj i zalej całość bulionem. Dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym. Zagotuj i gotuj kilka minut, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości ziemniaków (6 – 7 minut).
  4. Dodaj chrzan i dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj z jajkiem i ulubionym ziołem (koperek, natka, szczypiorek) lub śmietaną.

Pasta jajeczna śniadaniowa

Pasta jajeczna śniadaniowa
Pasta jajeczna śniadaniowa
Pasta jajeczna śniadaniowa
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 5 jajek + sól do gotowania,
  • 100 g Szynki zapiekanej na maśle JBB Bałdyga,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • 1/2 małej żółtej cebuli posiekanej w kostkę,
  • duży ogórek konserwowy posiekany w kostkę,
  • 1/4 małej papryki posiekanej w kostkę,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru lub szczypiorku,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • ew. sriracha lub dodatkowy posiekany szczypior jako dodatek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo – wstaw do zimnej, mocno osolonej wody (łyżka soli na litr wody) i po zagotowaniu odczekaj 8 minut, po czym przełóż do zimnej wody do ostygnięcia. Obierz ze skorupek.
  2. Dodaj do jajek majonez i musztardę, w sporym naczyniu rozgnieć je za pomocą widelca lub ubijaczki do ziemniaków.
  3. Dodaj pozostałe składniki i całość wymieszaj. Serwuj na grzance.

Pasta jajeczna - druga wersja

Pasta jajeczna - druga wersja
Pasta jajeczna - druga wersja
Pasta jajeczna - druga wersja
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g Szynki zapiekanej na maśle JBB Bałdyga,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 10 czarnych oliwek bez pestek,
  • 4 suszone pomidory z zalewy,
  • ¼ papryki pokrojona w kostkę,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Oliwki, pomidory oraz paprykę drobno posiekaj.
  2. Połącz wszystkie składniki i ugnieć na pastę za pomocą ubijaczki do ziemniaków.
  3. Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj szczypiorkiem i drobno posiekaną czerwoną papryką.

Sałatka warstwowa wielkanocna

Sałatka warstwowa wielkanocna
Sałatka warstwowa wielkanocna
Sałatka warstwowa wielkanocna
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 200 g krakowskiej suchej JBB Bałdyga,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • pęczek szczypioru posiekanego,
  • 200 g sera żółtego startego,
  • 20 rzodkiewek startych,
  • puszka kukurydzy,
  • majonez.

Sposób przygotowania:

Krakowską suchą pokrój w kostkę. Ułóż na dnie salaterki. Następnie ułóż warstwę majonezu. Kolejną – z jajek, a następnie szczypioru. Na wierzchu ułóż kukurydzę, na nią żółty ser, a całość nakryj rzodkiewkami.

Kiełbaski zapiekane w sosie majonezowo-chrzanowym

Składniki:

  • 2 opakowania kiełbasek koktajlowych JBB Bałdyga,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki,
  • 4 liście laurowe,
  • czubata łyżka mąki,
  • 300 ml mleka,
  • 4 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na roztopionym maśle obsmaż na złoty kolor kiełbaski koktajlowe. Zdejmij z patelni. Ustaw piekarnik na 180 C.
  2. Na tym samym tłuszczu smaż mieszając cebulę, czosnek i liście laurowe. Dodaj mąkę i mieszaj aby nie było grudek. Wlej mleko i doprowadź do gotowania. Dodaj chrzan i koperek, dopraw solą i pieprzem.
  3. Kiełbaski ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i zapiekaj przez 20 – 25 minut, do ładnego zrumienienia.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości