Materiał promocyjny

Zupa chrzanowa, pasta jajeczna, sałatka warstwowa i zapiekane kiełbaski na Wielkanoc z przepisów Jaśka i Anety Kuroniów

Jajka i kiełbasa - królowie wielkanocnego stołu
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń i Aneta Kuroń przygotowali pyszne świąteczne dania na Wielkanoc z kiełbasą. Sprawdź ich przepisy na zupę chrzanową, pastę jajeczną w dwóch wariacjach, sałatkę warstwową i zapiekane kiełbaski. 

Zupa chrzanowa na białej kiełbasie

Zupa chrzanowa na białej kiełbasie
Zupa chrzanowa na białej kiełbasie
Zupa chrzanowa na białej kiełbasie
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • ½ kg białej kiełbasy JBB Bałdyga,
    • 2 łyżki masła lub oleju,
      • 250 kiełbasy białej lub np. podwawelska pokrojonej w ćwierć plastry,
        • duża cebula pokrojona w kostkę,
          • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku,
            • 4 liście laurowe,
              • 20 g suszonych np. podgrzybków,
                • średnia marchewka pokrojona w ćwierć plastry lub starta,
                  • mała pietruszka starta,
                    • czubata łyżka mąki pszennej,
                      • 2 L bulionu,
                        • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
                          • czubata łyżka majeranku,
                            • 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,
                              • 2 łyżki ostrego chrzanu lub 3 łagodnego,
                                • sól, pieprz.

                                  Do podania:

                                  • koperek, natka lub szczypiorek,
                                    • 3 jaja ugotowane na twardo.

                                      Sposób przygotowania:

                                      1. Grzyby namocz w ciepłej wodzie (wodę zostaw i wlej później do zupy)
                                        1. Na rozgrzanym tłuszczu zrumień kiełbasę i dodaj cebulę, tę zeszklij. Dodaj liście laurowe, czosnek oraz grzyby i smaż mieszając kolejne 2 – 3 minuty.
                                          1. Dodaj marchewkę i pietruszkę oraz mąkę, dobrze wymieszaj i zalej całość bulionem. Dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym. Zagotuj i gotuj kilka minut, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości ziemniaków (6 – 7 minut).
                                            1. Dodaj chrzan i dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj z jajkiem i ulubionym ziołem (koperek, natka, szczypiorek) lub śmietaną.

                                              Pasta jajeczna śniadaniowa

                                              Pasta jajeczna śniadaniowa
                                              Pasta jajeczna śniadaniowa
                                              Pasta jajeczna śniadaniowa
                                              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                              Składniki:

                                              • 5 jajek + sól do gotowania,
                                                • 100 g Szynki zapiekanej na maśle JBB Bałdyga,
                                                  • 2 łyżki majonezu,
                                                    • łyżeczka musztardy,
                                                      • 1/2 małej żółtej cebuli posiekanej w kostkę,
                                                        • duży ogórek konserwowy posiekany w kostkę,
                                                          • 1/4 małej papryki posiekanej w kostkę,
                                                            • 2 łyżki posiekanego szczypioru lub szczypiorku,
                                                              • 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
                                                                • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu,
                                                                  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
                                                                    • ew. sriracha lub dodatkowy posiekany szczypior jako dodatek.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      1. Jajka ugotuj na twardo – wstaw do zimnej, mocno osolonej wody (łyżka soli na litr wody) i po zagotowaniu odczekaj 8 minut, po czym przełóż do zimnej wody do ostygnięcia. Obierz ze skorupek.
                                                                        1. Dodaj do jajek majonez i musztardę, w sporym naczyniu rozgnieć je za pomocą widelca lub ubijaczki do ziemniaków.
                                                                          1. Dodaj pozostałe składniki i całość wymieszaj. Serwuj na grzance.

                                                                            Pasta jajeczna - druga wersja

                                                                            Pasta jajeczna - druga wersja
                                                                            Pasta jajeczna - druga wersja
                                                                            Pasta jajeczna - druga wersja
                                                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                            Składniki:

                                                                            • 6 jajek ugotowanych na twardo,
                                                                              • 100 g Szynki zapiekanej na maśle JBB Bałdyga,
                                                                                • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
                                                                                  • 10 czarnych oliwek bez pestek,
                                                                                    • 4 suszone pomidory z zalewy,
                                                                                      • ¼ papryki pokrojona w kostkę,
                                                                                        • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii,
                                                                                          • sól, pieprz.

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            1. Oliwki, pomidory oraz paprykę drobno posiekaj.
                                                                                              1. Połącz wszystkie składniki i ugnieć na pastę za pomocą ubijaczki do ziemniaków.
                                                                                                1. Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj szczypiorkiem i drobno posiekaną czerwoną papryką.

                                                                                                  Sałatka warstwowa wielkanocna

                                                                                                  Sałatka warstwowa wielkanocna
                                                                                                  Sałatka warstwowa wielkanocna
                                                                                                  Sałatka warstwowa wielkanocna
                                                                                                  Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 200 g krakowskiej suchej JBB Bałdyga,
                                                                                                    • 6 jajek ugotowanych na twardo,
                                                                                                      • pęczek szczypioru posiekanego,
                                                                                                        • 200 g sera żółtego startego,
                                                                                                          • 20 rzodkiewek startych,
                                                                                                            • puszka kukurydzy,
                                                                                                              • majonez.

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                Krakowską suchą pokrój w kostkę. Ułóż na dnie salaterki. Następnie ułóż warstwę majonezu. Kolejną – z jajek, a następnie szczypioru. Na wierzchu ułóż kukurydzę, na nią żółty ser, a całość nakryj rzodkiewkami.

                                                                                                                Kiełbaski zapiekane w sosie majonezowo-chrzanowym

                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                • 2 opakowania kiełbasek koktajlowych JBB Bałdyga,
                                                                                                                  • 2 łyżki masła klarowanego,
                                                                                                                    • duża cebula pokrojona w kostkę,
                                                                                                                      • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki,
                                                                                                                        • 4 liście laurowe,
                                                                                                                          • czubata łyżka mąki,
                                                                                                                            • 300 ml mleka,
                                                                                                                              • 4 łyżki chrzanu,
                                                                                                                                • 2 łyżki posiekanego koperku,
                                                                                                                                  • sól, pieprz.

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    1. Na roztopionym maśle obsmaż na złoty kolor kiełbaski koktajlowe. Zdejmij z patelni. Ustaw piekarnik na 180 C.
                                                                                                                                      1. Na tym samym tłuszczu smaż mieszając cebulę, czosnek i liście laurowe. Dodaj mąkę i mieszaj aby nie było grudek. Wlej mleko i doprowadź do gotowania. Dodaj chrzan i koperek, dopraw solą i pieprzem.
                                                                                                                                        1. Kiełbaski ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i zapiekaj przez 20 – 25 minut, do ładnego zrumienienia.

                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                          Źródło: Jasiek Kuroń i Aneta Kuroń

                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana