Zupa chrzanowa na białej kiełbasie
Składniki:
- ½ kg białej kiełbasy JBB Bałdyga,
- 2 łyżki masła lub oleju,
- 250 kiełbasy białej lub np. podwawelska pokrojonej w ćwierć plastry,
- duża cebula pokrojona w kostkę,
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 20 g suszonych np. podgrzybków,
- średnia marchewka pokrojona w ćwierć plastry lub starta,
- mała pietruszka starta,
- czubata łyżka mąki pszennej,
- 2 L bulionu,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- czubata łyżka majeranku,
- 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,
- 2 łyżki ostrego chrzanu lub 3 łagodnego,
- sól, pieprz.
Do podania:
- koperek, natka lub szczypiorek,
- 3 jaja ugotowane na twardo.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz w ciepłej wodzie (wodę zostaw i wlej później do zupy)
- Na rozgrzanym tłuszczu zrumień kiełbasę i dodaj cebulę, tę zeszklij. Dodaj liście laurowe, czosnek oraz grzyby i smaż mieszając kolejne 2 – 3 minuty.
- Dodaj marchewkę i pietruszkę oraz mąkę, dobrze wymieszaj i zalej całość bulionem. Dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym. Zagotuj i gotuj kilka minut, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości ziemniaków (6 – 7 minut).
- Dodaj chrzan i dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj z jajkiem i ulubionym ziołem (koperek, natka, szczypiorek) lub śmietaną.
Pasta jajeczna śniadaniowa
Składniki:
- 5 jajek + sól do gotowania,
- 100 g Szynki zapiekanej na maśle JBB Bałdyga,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy,
- 1/2 małej żółtej cebuli posiekanej w kostkę,
- duży ogórek konserwowy posiekany w kostkę,
- 1/4 małej papryki posiekanej w kostkę,
- 2 łyżki posiekanego szczypioru lub szczypiorku,
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- ew. sriracha lub dodatkowy posiekany szczypior jako dodatek.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo – wstaw do zimnej, mocno osolonej wody (łyżka soli na litr wody) i po zagotowaniu odczekaj 8 minut, po czym przełóż do zimnej wody do ostygnięcia. Obierz ze skorupek.
- Dodaj do jajek majonez i musztardę, w sporym naczyniu rozgnieć je za pomocą widelca lub ubijaczki do ziemniaków.
- Dodaj pozostałe składniki i całość wymieszaj. Serwuj na grzance.
Pasta jajeczna - druga wersja
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 100 g Szynki zapiekanej na maśle JBB Bałdyga,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 10 czarnych oliwek bez pestek,
- 4 suszone pomidory z zalewy,
- ¼ papryki pokrojona w kostkę,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Oliwki, pomidory oraz paprykę drobno posiekaj.
- Połącz wszystkie składniki i ugnieć na pastę za pomocą ubijaczki do ziemniaków.
- Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj szczypiorkiem i drobno posiekaną czerwoną papryką.
Sałatka warstwowa wielkanocna
Składniki:
- 200 g krakowskiej suchej JBB Bałdyga,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- pęczek szczypioru posiekanego,
- 200 g sera żółtego startego,
- 20 rzodkiewek startych,
- puszka kukurydzy,
- majonez.
Sposób przygotowania:
Krakowską suchą pokrój w kostkę. Ułóż na dnie salaterki. Następnie ułóż warstwę majonezu. Kolejną – z jajek, a następnie szczypioru. Na wierzchu ułóż kukurydzę, na nią żółty ser, a całość nakryj rzodkiewkami.
Kiełbaski zapiekane w sosie majonezowo-chrzanowym
Składniki:
- 2 opakowania kiełbasek koktajlowych JBB Bałdyga,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- duża cebula pokrojona w kostkę,
- 3 ząbki czosnku posiekane w płatki,
- 4 liście laurowe,
- czubata łyżka mąki,
- 300 ml mleka,
- 4 łyżki chrzanu,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na roztopionym maśle obsmaż na złoty kolor kiełbaski koktajlowe. Zdejmij z patelni. Ustaw piekarnik na 180 C.
- Na tym samym tłuszczu smaż mieszając cebulę, czosnek i liście laurowe. Dodaj mąkę i mieszaj aby nie było grudek. Wlej mleko i doprowadź do gotowania. Dodaj chrzan i koperek, dopraw solą i pieprzem.
- Kiełbaski ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i zapiekaj przez 20 – 25 minut, do ładnego zrumienienia.
Zobacz także:
- Biała kiełbasa na święta - przepisy Sebastiana Olmy
- Domowa wegańska biała "kiełbasa". Idealna na wielkanocny stół
- "Powstała przez przypadek". W czym tkwi fenomen białej kiełbasy?
Źródło: Jasiek Kuroń i Aneta Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: