Kucharz przyrządził zapiekane piersi z kurczaka z serkiem puszystym "burak z chrzanem", krewetki z serkiem puszystym naturalnym i pieczarkami, a także risotto z groszkiem, szparagami i serkiem puszystym z czosnkiem. Przepisy poniżej.
Zapiekane piersi z kurczaka z serkiem puszystym Łaciatym burak z chrzanem
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 2 opakowania serków puszystych Łaciatych burak z chrzanem 150g,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 16 plastrów surowego boczku wędzonego,
- przyprawy do mięsa: sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany, słodka papryka,
- łyżka keczupu,
- łyżka oliwy z oliwek.
Dodatki:
- kiełki z pora,
- rukola.
Przygotowanie:
Każdą pierś przekrajamy wzdłuż na 3 części. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodając oliwę i keczup. Marynujemy, najlepiej kilka godzin. W międzyczasie w misce mieszamy serki Łaciate z drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na każdym rozłożonym kawałku mięsa nakładamy sporą łyżkę serka i dobrze zawijamy. Następnie każde mięso owijamy dwoma plastrami boczku, tak, aby brzegi były zakryte. Do każdej wbijamy wykałaczkę, żeby mięso w trakcie pieczenia się nie rozpadło. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Serwujemy na liściach rukoli.
Krewetki z serkiem puszystym Łaciatym naturalnym i pieczarkami
Składniki:
- 500 g krewetek obranych, z ogonkami lub bez,
- 250 g pieczarek,
- 150 g serka puszystego Łaciaty naturalny,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki sera Jantar Klinek Mlekpol,
- garść posiekanej pietruszki,
- 2 łyżki masła Ekstra Łaciate,
- szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Szalotkę, ząbki czosnku i zioła siekamy. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i na nim podsmażamy szalotkę oraz czosnek. Po chwili dodajemy krewetki i smażymy przez około minutę z każdej strony. Następnie posypujemy przyprawami i ziołami, a potem dobrze mieszamy. Przekładamy na chwilę na talerz. Na tej samej patelni obsmażamy pieczarki na złocisty kolor. Dodajemy ponownie krewetki i wlewamy bulion. Po kilku minutach dodajemy też serek Łaciaty oraz starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem i przez chwilę gotujemy. Przed podaniem posypujemy jeszcze świeżą natką pietruszki.
Risotto z groszkiem, szparagami i serkiem puszystym Łaciatym z czosnkiem
Składniki:
- ząbek czosnku,
- szalotka,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- litr bulionu warzywnego,
- 250 g ryżu do risotto,
- 250 g mrożonego zielonego groszku,
- 50 g sera Jantar Klimek Mlekpol,
- 50 g masła Extra Łaciate,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 g serka puszystego Łaciaty z czosnkiem,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy mrożony groszek do miękkości. Następnie przecieramy połowę przez sito na gładką masę i odstawiamy. Szparagi gotujemy, a następnie blanszujemy i kroimy na około 2 cm kawałki. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy obsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy ryż i chwilę go podsmażamy. Wlewamy białe wino i czekamy, aż alkohol wyparuje. Następnie podlewamy stopniowo ryż gorącym bulionem. Gdy już ryż będzie miękki, dodajemy puree z groszku, parmezan oraz serek Łaciaty z czosnkiem. Chwilę mieszamy i dodajemy wcześniej zblanszowane szparagi oraz cały groszek. Na samym końcu dodajemy łyżkę masła. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz także:
- Różowe rolki naleśnikowe z serkiem i musem rabarbarowo-malinowym - przepis Mariety Mareckiej
- Pomysły i przepisy na tortillę z serkiem
- Śmietankowe serki nie tylko na śniadanie. Do jakich potraw dodał je Andrzej Polan?
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News