Materiał promocyjny

Puszyste serki są idealne nie tylko do kanapek. Do jakich pyszności można je jeszcze dodać?

Aksamitne serki są idealne nie tylko do kanapek. Do jakich pyszności można je jeszcze dodać?
Puszyste i kremowe propozycje obiadowe
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy serek puszysty może być kulinarną niespodzianką? Zdecydowanie tak! Zwłaszcza gdy odejdziemy od utartych schematów i zamiast dodawać go do klasycznej kanapki, sięgniemy po mniej oczywiste pomysły. Produkty tego typu są bowiem uniwersalne i wszechstronne. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha wykorzystał różne rodzaje serków do ugotowania wyjątkowych dań na ciepło.

Kucharz przyrządził zapiekane piersi z kurczaka z serkiem puszystym "burak z chrzanem", krewetki z serkiem puszystym naturalnym i pieczarkami, a także risotto z groszkiem, szparagami i serkiem puszystym z czosnkiem. Przepisy poniżej.

Zapiekane piersi z kurczaka z serkiem puszystym Łaciatym burak z chrzanem

Zapiekane piersi z kurczaka z serkiem puszystym Łaciatym burak z chrzanem
Zapiekane piersi z kurczaka z serkiem puszystym Łaciatym burak z chrzanem
Zapiekane piersi z kurczaka z serkiem puszystym Łaciatym burak z chrzanem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 2 opakowania serków puszystych Łaciatych burak z chrzanem 150g,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 16 plastrów surowego boczku wędzonego,
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany, słodka papryka,
  • łyżka keczupu,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Dodatki:

  • kiełki z pora,
  • rukola.

Przygotowanie:

Każdą pierś przekrajamy wzdłuż na 3 części. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodając oliwę i keczup. Marynujemy, najlepiej kilka godzin. W międzyczasie w misce mieszamy serki Łaciate z drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na każdym rozłożonym kawałku mięsa nakładamy sporą łyżkę serka i dobrze zawijamy. Następnie każde mięso owijamy dwoma plastrami boczku, tak, aby brzegi były zakryte. Do każdej wbijamy wykałaczkę, żeby mięso w trakcie pieczenia się nie rozpadło. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Serwujemy na liściach rukoli.

Krewetki z serkiem puszystym Łaciatym naturalnym i pieczarkami

Krewetki z serkiem puszystym Łaciatym naturalnym i pieczarkami
Krewetki z serkiem puszystym Łaciatym naturalnym i pieczarkami
Krewetki z serkiem puszystym Łaciatym naturalnym i pieczarkami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 500 g krewetek obranych, z ogonkami lub bez,
  • 250 g pieczarek,
  • 150 g serka puszystego Łaciaty naturalny,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki sera Jantar Klinek Mlekpol,
  • garść posiekanej pietruszki,
  • 2 łyżki masła Ekstra Łaciate,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Grzyby płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Szalotkę, ząbki czosnku i zioła siekamy. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i na nim podsmażamy szalotkę oraz czosnek. Po chwili dodajemy krewetki i smażymy przez około minutę z każdej strony. Następnie posypujemy przyprawami i ziołami, a potem dobrze mieszamy. Przekładamy na chwilę na talerz. Na tej samej patelni obsmażamy pieczarki na złocisty kolor. Dodajemy ponownie krewetki i wlewamy bulion. Po kilku minutach dodajemy też serek Łaciaty oraz starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem i przez chwilę gotujemy. Przed podaniem posypujemy jeszcze świeżą natką pietruszki.

Risotto z groszkiem, szparagami i serkiem puszystym Łaciatym z czosnkiem

Risotto z groszkiem, szparagami i serkiem puszystym Łaciatym z czosnkiem
Risotto z groszkiem, szparagami i serkiem puszystym Łaciatym z czosnkiem
Risotto z groszkiem, szparagami i serkiem puszystym Łaciatym z czosnkiem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • ząbek czosnku,
  • szalotka,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 250 g ryżu do risotto,
  • 250 g mrożonego zielonego groszku,
  • 50 g sera Jantar Klimek Mlekpol,
  • 50 g masła Extra Łaciate,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g serka puszystego Łaciaty z czosnkiem,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

W osolonej wodzie gotujemy mrożony groszek do miękkości. Następnie przecieramy połowę przez sito na gładką masę i odstawiamy. Szparagi gotujemy, a następnie blanszujemy i kroimy na około 2 cm kawałki. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy obsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy ryż i chwilę go podsmażamy. Wlewamy białe wino i czekamy, aż alkohol wyparuje. Następnie podlewamy stopniowo ryż gorącym bulionem. Gdy już ryż będzie miękki, dodajemy puree z groszku, parmezan oraz serek Łaciaty z czosnkiem. Chwilę mieszamy i dodajemy wcześniej zblanszowane szparagi oraz cały groszek. Na samym końcu dodajemy łyżkę masła. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości