Materiał promocyjny

Śmietankowe serki nie tylko na śniadanie. Do jakich potraw dodał je Andrzej Polan?

Kremowy serek nie tylko na śniadanie. Do jakich potraw dodał go Andrzej Polan?
Serek nie tylko na kanapkę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kremowe, śmietankowe serki można wykorzystywać w potrawach na wiele różnych sposobów. Świetnie nadają się nie tylko na śniadanie, ale też do zup i innych dań obiadowych. Jeśli jesteś ciekawa, gdzie jeszcze oprócz kanapki mogą się znaleźć, sprawdź przepisy Andrzeja Polana, który w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował kilka smacznych, nietuzinkowych opcji.

Duże pieczarki portobello z serkiem śmietankowym z ziołami i awokado

Składniki:

  • 8 dużych kapeluszy pieczarek portobello,
    • sos sojowy,
      • musztarda francuska z ziarnami gorczycy,
        • papryka ostra,
          • sól,
            • pieprz czarny,
              • pęczek natki pietruszki,
                • Łaciaty serek śmietankowy z ziołami 135 g (2 opakowania),
                  • 3 dojrzałe awokado,
                    • 3 pomidory polskie, dojrzałe,
                      • sok z cytryny,
                        • olej rzepakowy,
                          • papryka czerwona.

                            Przygotowanie:

                            Z sosu sojowego, musztardy, ostrej papryki oraz soli i pieprzu przygotowujemy marynatę, którą smarujemy nasze kapelusze pieczarek. Odstawiamy i ten czas marynowania przeznaczamy na przygotowanie farszu. Miąższ z awokado siekamy drobno lub rozgniatamy widelcem, a następnie łączymy z serkiem naturalnym, pokrojonym pomidorem, papryką i dużą ilością natki pietruszki. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą. Dodajemy na koniec kilka kropel oleju rzepakowego. Faszerujemy pieczarki powstałym farszem.

                            Duże kanapki ze szparagami, zielonym groszkiem, serkiem naturalnym i suchą krakowską

                            Składniki:

                            • 6 kromek dobrego pieczywa wiejskiego,
                              • 2 opakowania szparagów zielonych cienkich,
                                • 300 g groszku zielonego mrożonego,
                                  • Łaciaty serek puszysty naturalny 150 g (3 opakowania),
                                    • 100 g prażonych orzechów laskowych,
                                      • jabłko zielone,
                                        • 100 g sera dojrzewającego,
                                          • 100 g suchej kiełbasy w plasterkach,
                                            • sól,
                                              • świeżo mielony pieprz czarny,
                                                • masło klarowane do smażenia,
                                                  • koperek,
                                                    • 10 jajek,
                                                      • rzodkiewka biało-czerwona,
                                                        • szczypiorek.
                                                          Duże kanapki ze szparagami, zielonym groszkiem, serkiem naturalnym i suchą krakowską
                                                          Duże kanapki ze szparagami, zielonym groszkiem, serkiem naturalnym i suchą krakowską
                                                          Duże kanapki ze szparagami, zielonym groszkiem, serkiem naturalnym i suchą krakowską
                                                          Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                          Przygotowanie:

                                                          Pęczek szparagów wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy przez 3-4 minuty i szybko przekładamy do naczynia z zimną wodą. Podobnie postępujemy z zielonym groszkiem. Warzywa przekładamy do malaksera i miksujemy, wraz z orzechami laskowymi, serem dojrzewającym, koperkiem oraz olejem rzepakowym, w takiej ilości, aby otrzymać odpowiednią konsystencję. Doprawiamy odważnie czarnym pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

                                                          Pozostałe szparagi i troszkę groszku (rozmrożonego) wrzucamy na patelnię, na rozpuszczone masło klarowane i smażymy na lekko złoty kolor. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Obtaczamy nasze kromki i smażymy na maśle, na złoty kolor. Na grzanki wykładamy porcję naszego kremowego puree ze szparagów i groszku. Na to kładziemy plasterki smażonej suchej krakowskiej, smażone szparagi, a następnie sporą ilość serka puszystego. Posypujemy pokrojoną cienko rzodkiewką i szczypiorkiem. 

                                                          Zupa z zielonej fasolki i młodej marchewki, z serkiem z burakiem i chrzanem oraz z wędzonym kurczakiem

                                                          Składniki:

                                                          • 200 g fasolki szparagowej zielonej,
                                                            • włoszczyzna,
                                                              • Łaciaty serek puszysty burak z chrzanem 150 g (2 opakowania),
                                                                • 6 skrzydełek drobiowych,
                                                                  • filet wędzony z kurczaka,
                                                                    • pęczek młodej marchwi,
                                                                      • kalarepka,
                                                                        • sól,
                                                                          • pieprz czarny,
                                                                            • koperek,
                                                                              • szczypiorek.

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Z włoszczyzny i skrzydełek przygotowujemy rosół, doprawiamy go świeżym koprem, natką pietruszki, solą i pieprzem. W rondlu na maśle przesmażamy fasolkę, kalarepkę i młodą marchewkę. Kiedy będą już prawie miękkie, lekko rumiane, zalewamy rosołem, a potem dodajemy wędzonego, pokrojonego w paski kurczaka. Na koniec dodajemy łyżkę serka puszystego z burakiem i chrzanem, wszystko posypujemy szczypiorkiem, koprem i świeżo mielony pieprzem.

                                                                                Zupa z zielonej fasolki i młodej marchewki
                                                                                Zupa z zielonej fasolki i młodej marchewki
                                                                                Zupa z zielonej fasolki i młodej marchewki
                                                                                Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                Tarta kukurydziana z pomidorami i śmietankowym serkiem z łososiem

                                                                                Składniki na ciasto:

                                                                                • 400 g mąki,
                                                                                  • 200 g masła,
                                                                                    • 4 żółtka,
                                                                                      • czarnuszka.

                                                                                        Pozostałe składniki:

                                                                                        • 100 ml rosołu z poprzedniego dania,
                                                                                          • Łaciaty serek śmietankowy łosoś z koperkiem 135 g (3 opakowania),
                                                                                            • 100 ml śmietanki 36%,
                                                                                              • 6 żółtek i białek jaj,
                                                                                                • 2 młode cebulki,
                                                                                                  • wędzona papryka w płatkach,
                                                                                                    • olej rzepakowy,
                                                                                                      • sól,
                                                                                                        • pieprz czarny,
                                                                                                          • 10 pomidorków koktajlowych większych,
                                                                                                            • masło klarowane,
                                                                                                              • pęczek szczypiorku,
                                                                                                                • koper,
                                                                                                                  • 6 kolb kukurydzy lub 500 g ziaren kukurydzy mrożonych.
                                                                                                                    Tarta kukurydziana z pomidorami i kremowym serkiem z łososiem
                                                                                                                    Tarta kukurydziana z pomidorami i kremowym serkiem z łososiem
                                                                                                                    Tarta kukurydziana z pomidorami i kremowym serkiem z łososiem
                                                                                                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                    Z wymienionych składników zagniatamy ciasto kruche i odstawiamy na kilka minut, owinięte folią spożywczą. Pomidorki wydrążamy i wypełniamy serkiem z łososiem, wymieszanym z żółtkami. Na maśle klarowanym przesmażamy cebulkę, dodajemy kukurydzę i razem smażymy przez chwilę. Następnie podlewamy rosołkiem i zagotowujemy, ale krótko. Miksujemy na krem, a potem dodajemy śmietankę wymieszaną z białkami. Doprawiamy raz jeszcze i gotowe. Masę wykładamy na podpieczony spód, układamy pomidorki faszerowane. Wstawiamy do pieczenia, w temperaturze 180 stopni na około 35 minut. Przed podaniem skrapiamy zmiksowanymi środkami pomidorków, wymieszanymi z olejem i szczypiorkiem. Posypujemy wędzoną papryką.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Apokalipsa w galerii sztuki
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Apokalipsa w galerii sztuki