Duże pieczarki portobello z serkiem śmietankowym z ziołami i awokado
Składniki:
- 8 dużych kapeluszy pieczarek portobello,
- sos sojowy,
- musztarda francuska z ziarnami gorczycy,
- papryka ostra,
- sól,
- pieprz czarny,
- pęczek natki pietruszki,
- Łaciaty serek śmietankowy z ziołami 135 g (2 opakowania),
- 3 dojrzałe awokado,
- 3 pomidory polskie, dojrzałe,
- sok z cytryny,
- olej rzepakowy,
- papryka czerwona.
Przygotowanie:
Z sosu sojowego, musztardy, ostrej papryki oraz soli i pieprzu przygotowujemy marynatę, którą smarujemy nasze kapelusze pieczarek. Odstawiamy i ten czas marynowania przeznaczamy na przygotowanie farszu. Miąższ z awokado siekamy drobno lub rozgniatamy widelcem, a następnie łączymy z serkiem naturalnym, pokrojonym pomidorem, papryką i dużą ilością natki pietruszki. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą. Dodajemy na koniec kilka kropel oleju rzepakowego. Faszerujemy pieczarki powstałym farszem.
Duże kanapki ze szparagami, zielonym groszkiem, serkiem naturalnym i suchą krakowską
Składniki:
- 6 kromek dobrego pieczywa wiejskiego,
- 2 opakowania szparagów zielonych cienkich,
- 300 g groszku zielonego mrożonego,
- Łaciaty serek puszysty naturalny 150 g (3 opakowania),
- 100 g prażonych orzechów laskowych,
- jabłko zielone,
- 100 g sera dojrzewającego,
- 100 g suchej kiełbasy w plasterkach,
- sól,
- świeżo mielony pieprz czarny,
- masło klarowane do smażenia,
- koperek,
- 10 jajek,
- rzodkiewka biało-czerwona,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
Pęczek szparagów wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy przez 3-4 minuty i szybko przekładamy do naczynia z zimną wodą. Podobnie postępujemy z zielonym groszkiem. Warzywa przekładamy do malaksera i miksujemy, wraz z orzechami laskowymi, serem dojrzewającym, koperkiem oraz olejem rzepakowym, w takiej ilości, aby otrzymać odpowiednią konsystencję. Doprawiamy odważnie czarnym pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Pozostałe szparagi i troszkę groszku (rozmrożonego) wrzucamy na patelnię, na rozpuszczone masło klarowane i smażymy na lekko złoty kolor. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Obtaczamy nasze kromki i smażymy na maśle, na złoty kolor. Na grzanki wykładamy porcję naszego kremowego puree ze szparagów i groszku. Na to kładziemy plasterki smażonej suchej krakowskiej, smażone szparagi, a następnie sporą ilość serka puszystego. Posypujemy pokrojoną cienko rzodkiewką i szczypiorkiem.
Zupa z zielonej fasolki i młodej marchewki, z serkiem z burakiem i chrzanem oraz z wędzonym kurczakiem
Składniki:
- 200 g fasolki szparagowej zielonej,
- włoszczyzna,
- Łaciaty serek puszysty burak z chrzanem 150 g (2 opakowania),
- 6 skrzydełek drobiowych,
- filet wędzony z kurczaka,
- pęczek młodej marchwi,
- kalarepka,
- sól,
- pieprz czarny,
- koperek,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
Z włoszczyzny i skrzydełek przygotowujemy rosół, doprawiamy go świeżym koprem, natką pietruszki, solą i pieprzem. W rondlu na maśle przesmażamy fasolkę, kalarepkę i młodą marchewkę. Kiedy będą już prawie miękkie, lekko rumiane, zalewamy rosołem, a potem dodajemy wędzonego, pokrojonego w paski kurczaka. Na koniec dodajemy łyżkę serka puszystego z burakiem i chrzanem, wszystko posypujemy szczypiorkiem, koprem i świeżo mielony pieprzem.
Tarta kukurydziana z pomidorami i śmietankowym serkiem z łososiem
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki,
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- czarnuszka.
Pozostałe składniki:
- 100 ml rosołu z poprzedniego dania,
- Łaciaty serek śmietankowy łosoś z koperkiem 135 g (3 opakowania),
- 100 ml śmietanki 36%,
- 6 żółtek i białek jaj,
- 2 młode cebulki,
- wędzona papryka w płatkach,
- olej rzepakowy,
- sól,
- pieprz czarny,
- 10 pomidorków koktajlowych większych,
- masło klarowane,
- pęczek szczypiorku,
- koper,
- 6 kolb kukurydzy lub 500 g ziaren kukurydzy mrożonych.
Przygotowanie:
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto kruche i odstawiamy na kilka minut, owinięte folią spożywczą. Pomidorki wydrążamy i wypełniamy serkiem z łososiem, wymieszanym z żółtkami. Na maśle klarowanym przesmażamy cebulkę, dodajemy kukurydzę i razem smażymy przez chwilę. Następnie podlewamy rosołkiem i zagotowujemy, ale krótko. Miksujemy na krem, a potem dodajemy śmietankę wymieszaną z białkami. Doprawiamy raz jeszcze i gotowe. Masę wykładamy na podpieczony spód, układamy pomidorki faszerowane. Wstawiamy do pieczenia, w temperaturze 180 stopni na około 35 minut. Przed podaniem skrapiamy zmiksowanymi środkami pomidorków, wymieszanymi z olejem i szczypiorkiem. Posypujemy wędzoną papryką.
Zobacz także:
- Pomysły i przepisy na tortillę z serkiem
- Różowe rolki naleśnikowe z serkiem i musem rabarbarowo-malinowym - przepis Mariety Mareckiej
- Wiejski serek z owocami w przyprawach - przepis Piotra Kucharskiego
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN