Wytrawny sernik z warzywami - przepis
Spód:
- 250 g wytrawnych krakersów
- 150 g masła
Masa serowa:
- 3 cebule
- oliwa z oliwek
- 900 g kremowego serka do kanapek
- sól i pieprz
Dekoracja:
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek rzodkiewki
- sól i pieprz
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek
- 1 cytryna
Jak zrobić wytrawny sernik z warzywami?
Krakersy zmiksuj w blenderze. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Wyłóż tym spód tortownicy o średnicy 22 cm. Dobrze wyrównaj i dociśnij. Wstaw do lodówki aby się schłodził.
W tym czasie posiekaj cebulę w piórka i skarmelizuj na patelni na oliwie z oliwek. Cebulę wymieszaj z kremowym serkiem, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na spód z krakersów i wstaw do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie obierz szparagi, po dwa białe i zielone zostaw do dekoracji, a resztę zapakuj do worków próżniowych, przypraw solą i pieprzem, dodaj świeży tymianek, odrobinę oliwy, soku i skórki z cytryny. Rzodkiewki również przypraw solą i pieprzem i również zapakuj do worka próżniowego. Warzywa zamknij próżniowo i wstaw do piekarnika ustawionego na 75ºC na 25 minut.
Zobacz także:
- Truskawki na wytrawnie. Nietypowe pomysły Jaśka Kuronia
- Tarty na słodko i na wytrawnie. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto
- Rogaliki w nietypowym wydaniu - na słodko i wytrawnie
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News