Wytrawny sernik z warzywami - przepis Piotra Kucharskiego

Idealne śniadanie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na pyszny posiłek w ciepłe dni? W kuchni Dzień Dobry TVN propozycji nie brakuje. Jednym z nich jest przepis Piotra Kucharskiego na wytrawny sernik z warzywami bez pieczenia. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.

Wytrawny sernik z warzywami - przepis

Spód:

  • 250 g wytrawnych krakersów
    • 150 g masła

      Masa serowa:

      • 3 cebule
        • oliwa z oliwek
          • 900 g kremowego serka do kanapek
            • sól i pieprz

              Dekoracja:

              • 1 pęczek białych szparagów
                • 1 pęczek zielonych szparagów
                  • 1 pęczek rzodkiewki
                    • sól i pieprz
                      • świeży tymianek
                        • oliwa z oliwek
                          • 1 cytryna

                            Jak zrobić wytrawny sernik z warzywami?

                            Krakersy zmiksuj w blenderze. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Wyłóż tym spód tortownicy o średnicy 22 cm. Dobrze wyrównaj i dociśnij. Wstaw do lodówki aby się schłodził.

                            W tym czasie posiekaj cebulę w piórka i skarmelizuj na patelni na oliwie z oliwek. Cebulę wymieszaj z kremowym serkiem, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na spód z krakersów i wstaw do lodówki na 2 godziny.

                            W tym czasie obierz szparagi, po dwa białe i zielone zostaw do dekoracji, a resztę zapakuj do worków próżniowych, przypraw solą i pieprzem, dodaj świeży tymianek, odrobinę oliwy, soku i skórki z cytryny. Rzodkiewki również przypraw solą i pieprzem i również zapakuj do worka próżniowego. Warzywa zamknij próżniowo i wstaw do piekarnika ustawionego na 75ºC na 25 minut.

                            Zobacz także:

                            Autor: Diana Ryściuk

                            Źródło: Piotr Kucharski

                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana