Różowe rolki naleśnikowe z serkiem i musem rabarbarowo-malinowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g startych na drobnej tarce buraków
- 2 jaja
- szklanka mleka
- łyżka masła
- szklanka mąki
- szczypta soli
- ½ szklanki wody gazowanej
- masło do smażenia
- Mus owocowy: 4 łodygi rabarbaru
- 1 szklanka malin
- 1 łyżka ksylitolu
- 200 g serka waniliowego
- długie wykałaczki
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania różowych rolek naleśnikowych
- Buraczki przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 10 minut. Nie powinny się za mocno gotować, bo stracą kolor.
- Do gorących buraczków dodajemy masło i odstawiamy, żeby całość przestygła, a masło się rozpuściło. Doprawiamy solą, dodajemy jaja i za pomocą blendera miksujemy całość.
- Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy, żeby nie było grudek. Można to oczywiście również zrobić za pomocą miksera.
- Odstawiamy ciasto tradycyjnie na 15- 20 minut.
- Dopiero jak ciasto odpocznie, możemy stopniowo dodawać wodę gazowaną, regulując w ten sposób gęstość ciasta.
- Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni cieniutko posmarowanej masłem. Nie wysmażamy zbyt mocno, bo stracą kolor.
- Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w ok. 1 cm kawałki, przekładamy na patelnię, dosypujemy ksylitol i podgrzewamy. Po ok. 7 minutach dodajemy maliny i krótko razem dusimy.
- Przekładamy do dzbanka i miksujemy na mus.
- Przestudzone naleśniki smarujemy serkiem, zwijamy w ruloniki i kroimy na ok. 6 porcji.
- Układamy na talerzach wraz z musem owocowym i dekorujemy owocami.
Zobacz także:
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski
- Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese
- Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć naleśniki?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: