Różowe rolki naleśnikowe z serkiem i musem rabarbarowo-malinowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g startych na drobnej tarce buraków
 - 2 jaja
 - szklanka mleka
 - łyżka masła
 - szklanka mąki
 - szczypta soli
 - ½ szklanki wody gazowanej
 - masło do smażenia
 - Mus owocowy: 4 łodygi rabarbaru
 - 1 szklanka malin
 - 1 łyżka ksylitolu
 - 200 g serka waniliowego
 - długie wykałaczki
 - owoce do dekoracji
 
Sposób przygotowania różowych rolek naleśnikowych
- Buraczki przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 10 minut. Nie powinny się za mocno gotować, bo stracą kolor.
 - Do gorących buraczków dodajemy masło i odstawiamy, żeby całość przestygła, a masło się rozpuściło. Doprawiamy solą, dodajemy jaja i za pomocą blendera miksujemy całość.
 - Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy, żeby nie było grudek. Można to oczywiście również zrobić za pomocą miksera.
 - Odstawiamy ciasto tradycyjnie na 15- 20 minut.
 - Dopiero jak ciasto odpocznie, możemy stopniowo dodawać wodę gazowaną, regulując w ten sposób gęstość ciasta.
 - Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni cieniutko posmarowanej masłem. Nie wysmażamy zbyt mocno, bo stracą kolor.
 - Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w ok. 1 cm kawałki, przekładamy na patelnię, dosypujemy ksylitol i podgrzewamy. Po ok. 7 minutach dodajemy maliny i krótko razem dusimy.
 - Przekładamy do dzbanka i miksujemy na mus.
 - Przestudzone naleśniki smarujemy serkiem, zwijamy w ruloniki i kroimy na ok. 6 porcji.
 - Układamy na talerzach wraz z musem owocowym i dekorujemy owocami.
 
Zobacz także:
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski
 - Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese
 - Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć naleśniki?
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: