Kucharz zaprezentował serowo-truskawkowe wariacje z miodem i szparagami, pieczeń rzymską z jajkiem, do zupy botwinkowej i młodego ziemniaka, karpatkę z młodej kapusty, sosu ziemniaczanego i mięsa wieprzowego, a także tort zakochany w czekoladzie i rabarbarze. Przepisy poniżej.
Serowo-truskawkowe wariacje z miodem i szparagami
Składniki:
- 2 kostki twarogu niemielonego,
- 500 g truskawek,
- 2 łyżki miodu,
- 2 pęczki szparagów zielonych,
- 3 jajka,
- czubata łyżka mąki,
- bułka czerstwa,
- bułka tarta,
- masło klarowane,
- cytryna,
- świeża mięta,
- czarnuszka.
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy, a potem dodajemy sól i mąkę. Bułkę kroimy na cienkie zapałki i podsuszamy. Twaróg kroimy w plastry i obtaczamy dwukrotnie w jajku oraz mące, a następnie w grzankach i bułce tartej, wymieszanej z czarnuszką. Tak przygotowany twaróg panierowany obsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor. Truskawki kroimy na połówki i łączymy z miodem, sokiem z cytryny oraz miętą. Szparagi obsmażamy na maśle. Na twaróg wykładamy szparagi, a na końcu posypujemy truskawkami.
Pieczeń rzymska z jajkiem, do zupy botwinkowej i młodego ziemniaka
Składniki na pieczeń:
- 500 g filetu z indyka,
- kilogram udźca z indyka,
- 10 jajek,
- 6 żółtek,
- 2 kajzerki,
- 2 cebule,
- natka pietruszki, lubczyk, koperek,
- sól, pieprz czarny, kminek mielony, gałka muszkatołowa,
- olej rzepakowy.
Składniki na zupę botwinkową:
- 2 pęczki botwinki,
- kilogram młodych ziemniaków,
- korpus z kurczaka,
- włoszczyzna,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- pieprz czarny, sól,
- ocet jabłkowy,
- 250 ml śmietanki 36%,
- pęczek kopru.
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie mięso, cebulę oraz namoczoną bułkę mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy oraz posiekane zioła. Później dokładnie wyrabiamy masę. Jajka gotujemy na twardo. Połowę masy mięsnej wkładamy do formy keksowej, a potem wkładamy jajka gotowane, owinięte w liście kapusty. Przykrywamy pozostałą masą mięsną. Wstawiamy do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, na około 40 minut.
Zupa botwinkowa: Na korpusie i włoszczyźnie przygotowujemy wywar. Botwinkę obieramy, kroimy drobno i gotujemy w wodzie, ale w małej ilości. W trakcie dodajemy ocet jabłkowy - zakwaszamy w ten sposób i odzyskujemy ładny kolor. Następnie do ugotowanej botwinki dodajemy wywar oraz śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy posiekany koper. Ziemniaki gotujemy i podajemy w całości do naszego dania.
Karpatka z młodej kapusty, sosu ziemniaczanego i mięsa wieprzowego
Składniki:
- 2 kapusty młode,
- 200 g masła,
- 200 g mąki,
- 300 g ziemniaków gotowanych,
- 1,5 kg mięsa z szynki wieprzowej,
- litr mleka,
- pęczek kopru,
- 4 cebule,
- kminek mielony, cząber, majeranek,
- 5 jabłek,
- oscypek,
- pieprz czarny, sól.
Przygotowanie:
Kapustę parzymy w osolonej wodzie. Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę, delikatnie zasmażamy i dodajemy gorące mleko, a potem mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy przyprawy i puree ziemniaczane. Mięso kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażamy partiami na patelni. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę drobno posiekaną. Łączymy razem, doprawiamy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
Jabłka obieramy i kroimy na połówki. W naczyniu do zapiekania na dno dajemy niedużą ilość sosu ziemniaczanego, liście sparzonej kapusty, uduszone mięso, połówki jabłek, ponownie sos i liście kapusty. Wierzch smarujemy sosem i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 20 minut.
Tort zakochany w czekoladzie i rabarbarze
Składniki na ciasto:
- 200 g masła,
- 200 g czekolady gorzkiej,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 8 jajek,
- 150 g mąki,
- opakowanie proszku do pieczenia.
Składniki na nadzienie:
- kilogram rabarbaru,
- 6 żółtek,
- 200 g masła,
- 200 g cukru,
- 2 op. cukru wanilinowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 500 ml mleka.
Składniki na krem:
- litr śmietanki 36%,
- 200 g sera mascarpone,
- 200 g czekolady białej.
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i dodajemy czekoladę, a po chwili dodajemy jeszcze kakao i mieszamy do całkowitego połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Nie przerywając ubijania, dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, oczywiście nie przerywając ubijania. Do takiej masy dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy rózgą i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 50 minut.
Rabarbar zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Żółtka łączymy z połową mleka i mąką ziemniaczaną. Rabarbar przesmażamy w rondlu, a kiedy tylko będzie miękki, łączymy go z gorącym mlekiem, doprowadzamy ponownie do zagotowania i dodajemy żółtka z pozostałymi składnikami. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodajemy masło. Po zagotowaniu masę studzimy.
200 ml śmietanki podgrzewamy i dodajemy do niej czekoladę białą. Po chwili mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Pozostałą śmietankę ubijamy z cukrem i serkiem mascarpone. Następnie do ubitej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę białą. Biszkopt przekrawamy na 3-4 warstwy, nasączamy sokiem z rabarbaru, nakładamy warstwę kremu rabarbarowego, a potem kremu z białą czekoladą.
Zobacz także:
- Łosoś duszony z zielonymi szparagami i cytrusami według Sebastiana Olmy
- Zupa z botwinki z przepisu Katarzyny Bukowskiej
- Co jemy w maju? Czas na wiosenne, sezonowe warzywa. Co można z nich przyrządzić?
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News