Zupa z botwinki z przepisu Katarzyny Bukowskiej

Botwinka według przepisu Darii Ładochy
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska zaprezentowała swój przepis na zupę z botwinki. Maj to sezon na świeże, młode buraczki, czyli boćwinkę, a zaczyna się on już w kwietniu. Sprawdź, jak przygotować to danie. 

Zupa z botwinki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 400 g młodych ziemniaków,
  • 2 młode marchewki,
  • 2 pęczki botwinki (lub 1 pęczek i 1-2 buraki),
  • 1,5-2 litry bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • łyżka mąki,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo do podania.

Sposób przygotowania zupy z botwinki

  1. Do dużego garnka wkładamy masło i rozgrzewamy je na średnim ogniu.
  2. Na masło trafiają wyszorowane i pokrojone w kostkę młode ziemniaczki oraz marchewki pokrojone w półplasterki. Wszystko podsmażamy około 4-5 minut. W tym czasie zajmujemy się botwinką.
  3. Odcinamy buraczki, obieramy je i kroimy w półplasterki lub niedużą kostkę, łodyżki kroimy drobno, również drobno siekamy liście, ale wszystkie 3 części botwinki odkładamy na oddzielne gromadki.
  4. W pierwszej kolejności do garnka trafiają buraczki.
  5. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym doprawiamy sokiem z cytryny, lekko solą i świeżo mielonym pieprzem, i gotujemy około 10 minut. Jeżeli nie mamy bulionu możemy użyć wody, ale pamiętajmy, by wtedy do zupy dodać również przyprawy np. ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk itp.
  6. Po 5 minutach gotowania do garnka dorzucamy również posiekane łodyżki botwinki.
  7. Na koniec do garnka trafiają posiekane liście botwinki i posiekany koperek.
  8. Zupę zaprawiamy również śmietaną. W miseczce mieszamy śmietanę z mąką, dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, dopiero wtedy śmietankę wlewamy do garnka i gotujemy całość jeszcze kilka minut.
  9. Na koniec zupy należy oczywiście spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
  10. Botwinkę tradycyjnie podaje się z jajkiem gotowanym na twardo.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości