Zupa z botwinki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 400 g młodych ziemniaków,
- 2 młode marchewki,
- 2 pęczki botwinki (lub 1 pęczek i 1-2 buraki),
- 1,5-2 litry bulionu warzywnego,
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
- 1/2 pęczka koperku,
- 100 ml śmietany 30%,
- łyżka mąki,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- 3-4 jajka ugotowane na twardo do podania.
Sposób przygotowania zupy z botwinki
- Do dużego garnka wkładamy masło i rozgrzewamy je na średnim ogniu.
- Na masło trafiają wyszorowane i pokrojone w kostkę młode ziemniaczki oraz marchewki pokrojone w półplasterki. Wszystko podsmażamy około 4-5 minut. W tym czasie zajmujemy się botwinką.
- Odcinamy buraczki, obieramy je i kroimy w półplasterki lub niedużą kostkę, łodyżki kroimy drobno, również drobno siekamy liście, ale wszystkie 3 części botwinki odkładamy na oddzielne gromadki.
- W pierwszej kolejności do garnka trafiają buraczki.
- Warzywa zalewamy bulionem warzywnym doprawiamy sokiem z cytryny, lekko solą i świeżo mielonym pieprzem, i gotujemy około 10 minut. Jeżeli nie mamy bulionu możemy użyć wody, ale pamiętajmy, by wtedy do zupy dodać również przyprawy np. ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk itp.
- Po 5 minutach gotowania do garnka dorzucamy również posiekane łodyżki botwinki.
- Na koniec do garnka trafiają posiekane liście botwinki i posiekany koperek.
- Zupę zaprawiamy również śmietaną. W miseczce mieszamy śmietanę z mąką, dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, dopiero wtedy śmietankę wlewamy do garnka i gotujemy całość jeszcze kilka minut.
- Na koniec zupy należy oczywiście spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
- Botwinkę tradycyjnie podaje się z jajkiem gotowanym na twardo.
Zobacz także:
- Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków
- Buraczki zasmażane do słoika - jak je zrobić?
- Świętujemy Dzień Buraka. W naszej kuchni gotuje Szymon Czerwiński
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Katarzyna Bukowska
podziel się: