Jak zrobić serowo-truskawkowe wariacje z miodem i szparagami, pieczeń rzymską z jajkiem, do zupy botwinkowej i młodego ziemniaka, karpatkę z młodej kapusty, sosu ziemniaczanego i mięsa wieprzowego, a także tort zakochany w czekoladzie i rabarbarze?
W najbliższych dniach pogoda da nam w kość. Zdaniem synoptyków będzie chłodno, do tego w wielu częściach kraju należy się spodziewać przelotnych opadów deszczu i silnego wiatru.
Maj to czas, gdy natura ożywa po zimowym uśpieniu. Dni stają się coraz bardziej słoneczne, a wraz z nimi zaczyna się okres intensywnego kwitnienia i wzrostu roślin, także tych, które dostarczają nam świeżych warzyw i owoców. Które z nich są teraz najsmaczniejsze? Zobacz, jakie sezonowe warzywa dominują w maju i co można z nich przyrządzić.
Syrop z mniszka lekarskiego dla dzieci i dorosłych to popularny środek stosowany pomocniczo w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzi m.in. kaszel, chrypkę, a także ból gardła. Preparat można kupić w sklepach zielarskich i aptekach, warto jednak przygotować go samodzielnie. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego, nazywany często miodem majowym? Oto kilka niezawodnych przepisów.
Natura i siła żywiołów to coś, co towarzyszy obrzędom rodzimowierców. Reporter Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki udał się na słowiańskie wesele, by z bliska poznać obrzędy z dawnych lat. Jak wygląda taka uroczystość i dlaczego współcześni ludzie chcą praktykować dawne zwyczaje?