Koktajle, zupy i konfitury z pokrzywy. "Zewnętrznie możemy się biczować"

Majowe Zioła
DD_20250521_ZIola_POPR
Pokrzywa i babka to zioła o wyjątkowych właściwościach leczniczych, które warto włączyć do codziennej diety. Nie tylko wspierają zdrowie, ale również wzbogacają smak potraw i napojów. Jakie dania możemy stworzyć z dodatkiem tych ziół? O tym m.in. w Dzień Dobry TVN opowiedziały fito i ekoterapeutka, zielarz-praktyk Katarzyna Miłochna-Mikulska oraz dietetyk, technolog żywności Anna Radowicka.
Kluczowe fakty:
  • Pokrzywa i babka mają wiele właściwości zdrowotnych.
  • Młode liście pokrzywy po sparzeniu lub blanszowaniu nadają się do koktajli, pesto, a nawet jako baza do zup.
  • Surowa pokrzywa zawiera parzące włoski, które mogą podrażniać błony śluzowe.

Pokrzywa i babka - jakie mają właściwości?

Maj to miesiąc, kiedy wszystko kwitnie, dlatego już teraz warto poszerzyć swoją wiedzę o zielarskich zbiorach. W Dzień Dobry TVN fito i ekoterapeutka, zielarz-praktyk Katarzyna Miłochna-Mikulska oraz dietetyk, technolog żywności Anna Radowicka opowiedziały widzom o zdrowotnych właściwościach pokrzywy i babki.

- Zewnętrznie możemy biczować się pokrzywą, która działa przeciwzapalnie na stawy, bo kwas mrówkowy sprawia, że stany zapalne i bóle reumatyczne po prostu znikają - powiedziała Katarzyna Miłochna-Mikulska, dodając, że biczować można też inne części ciała.

Dlaczego warto spożywać zioła?

W jakiej postaci możemy przyjmować pokrzywę? - Powinniśmy ją blanszować albo sparzyć, tak żeby była dla naszego układu pokarmowego lekkostrawna, nie podrażniała żołądka, jelit. Mogą to być koktajle, babeczki, zupy - możliwości jest wiele - dodała Anna Radowska.

Pokrzywa ma w sobie wiele dobrodziejstw w tym witaminę C, A, E, K, magnez, żelazo, potas. Należy jednak spożywać ją z rozsądkiem.

- Są pewne normy, jak ze wszystkim. Nie można spożywać zbyt dużej ilości, szczególnie w przypadku osób, które mają problemy z niewydolnością nerek, ponieważ pokrzywa ma właściwości diuretyczne, odwadniające. Uważać powinny osoby zaburzeniami i problemami z elektrolitami w organizmie lub odwodnionymi z innego względu, chociażby diety, złego nawodnienia - zaznaczyła dietetyczka w Dzień Dobry TVN.

Co można zrobić z pokrzywy?

- Jeśli chodzi o pokrzywę, to mamy konfiturę jabłkowo-pokrzywową, ona robi furorę wśród dzieciaków. Mamy też syrop z ziela pokrzywy, ocet pokrzywowy i zupę z pokrzywy - wyliczała Katarzyna Miłochna-Mikulska.

- Jeżeli cokolwiek gotujemy z pokrzywą, powinniśmy najpierw ją dodać, a dopiero później doprawić, bo ona podbije ostrość, słoność, słodkość - podkreśliła.

Poznaj więcej ciekawostek o pokrzywie i babce w materiale wideo.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości