- Pokrzywa i babka mają wiele właściwości zdrowotnych.
- Młode liście pokrzywy po sparzeniu lub blanszowaniu nadają się do koktajli, pesto, a nawet jako baza do zup.
- Surowa pokrzywa zawiera parzące włoski, które mogą podrażniać błony śluzowe.
Pokrzywa i babka - jakie mają właściwości?
Maj to miesiąc, kiedy wszystko kwitnie, dlatego już teraz warto poszerzyć swoją wiedzę o zielarskich zbiorach. W Dzień Dobry TVN fito i ekoterapeutka, zielarz-praktyk Katarzyna Miłochna-Mikulska oraz dietetyk, technolog żywności Anna Radowicka opowiedziały widzom o zdrowotnych właściwościach pokrzywy i babki.
- Zewnętrznie możemy biczować się pokrzywą, która działa przeciwzapalnie na stawy, bo kwas mrówkowy sprawia, że stany zapalne i bóle reumatyczne po prostu znikają - powiedziała Katarzyna Miłochna-Mikulska, dodając, że biczować można też inne części ciała.
Dlaczego warto spożywać zioła?
W jakiej postaci możemy przyjmować pokrzywę? - Powinniśmy ją blanszować albo sparzyć, tak żeby była dla naszego układu pokarmowego lekkostrawna, nie podrażniała żołądka, jelit. Mogą to być koktajle, babeczki, zupy - możliwości jest wiele - dodała Anna Radowska.
Pokrzywa ma w sobie wiele dobrodziejstw w tym witaminę C, A, E, K, magnez, żelazo, potas. Należy jednak spożywać ją z rozsądkiem.
- Są pewne normy, jak ze wszystkim. Nie można spożywać zbyt dużej ilości, szczególnie w przypadku osób, które mają problemy z niewydolnością nerek, ponieważ pokrzywa ma właściwości diuretyczne, odwadniające. Uważać powinny osoby zaburzeniami i problemami z elektrolitami w organizmie lub odwodnionymi z innego względu, chociażby diety, złego nawodnienia - zaznaczyła dietetyczka w Dzień Dobry TVN.
Co można zrobić z pokrzywy?
- Jeśli chodzi o pokrzywę, to mamy konfiturę jabłkowo-pokrzywową, ona robi furorę wśród dzieciaków. Mamy też syrop z ziela pokrzywy, ocet pokrzywowy i zupę z pokrzywy - wyliczała Katarzyna Miłochna-Mikulska.
- Jeżeli cokolwiek gotujemy z pokrzywą, powinniśmy najpierw ją dodać, a dopiero później doprawić, bo ona podbije ostrość, słoność, słodkość - podkreśliła.
Poznaj więcej ciekawostek o pokrzywie i babce w materiale wideo.
Zobacz także:
- Mała ość gardle - duży problem. Lekarz pokazuje, jak reagować
- Ponad setka dzieci źle się poczuła po zjedzeniu szkolnego obiadu. W daniu znaleziono martwego węża
- Sezam łuskany wycofany z obrotu. GIS ostrzega: "Należy skontaktować się z lekarzem"
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/Stitchik