- Maliny, truskawki, borówki należy myć tuż przed jedzeniem.
- Truskawki mają tendencję do wchłaniania większej ilości pestycydów niż inne owoce.
Maliny, truskawki, borówki - jak prawidłowo myć owoce?
Maliny są podatne na uszkodzenia. Umycie ich pod bieżącą wodą może doprowadzić do szybkiego rozpadu i utraty kształtu.
- Mają bardzo dużą ilość wody i bardzo cienką skórkę. To są owoce, które są najbardziej delikatne, więc je musimy potraktować z miłością. Przede wszystkim bardzo letnia woda [...]. Daje je do miseczki i delikatnie zalewam wodą. Żeby usunąć np. pestycydy albo wosk, albo zanieczyszczenia typu pleśnie, bakterie, można dosypać łyżeczkę sody lub łyżeczkę kwasku cytrynowego, lub dwie łyżeczki soli bądź w tym przypadku będzie 1/3 szklanki octu. Delikatnie je przemieszam, 10-15 sekund, po czym wyjmujemy do drugiej miski i przepłukujemy wodą o temperaturze 20-22 stopnie Celsjusza. Nie możemy zostawić na nich wilgoci, więc osuszamy je na ręczniku papierowym - tłumaczyła dr inż. Karolina Kowalczyk.
Jak dodała, jeśli nie zamierzamy owoców od razu zjeść, to nie wolno ich myć. - Owoce ogólnie, czy truskawki z szypułką, czy borówki, powinny być przechowywane w lodówce bez mycia, w pojemniku, z ręcznikiem papierowym. Myjemy je tuż przed jedzeniem - zaznaczyła technolog żywienia.
Truskawki można myć nieco intensywniej niż maliny, ale również należy unikać mocnego strumienia wody. Co istotne, szypułki należy usuwać dopiero po myciu, ponieważ ich wcześniejsze usunięcie powoduje przedostanie się wody do wnętrza owocu i przyspiesza jego psucie. Najlepiej umyć je w misce, ewentualnie pod bardzo delikatnym strumieniem chłodnej wody.
- Truskawki są tymi owocami, które bardzo mocno chłoną pestycydy. Zalecałabym na trzy szklanki wody letniej jedną szklankę octu jabłkowego albo spirytusowego lub na szklankę wody łyżkę sody. Można zrobić to na zamianę, czyli z octem, sodą i później porządnie wypłukać w wodzie bieżącej - poradziła specjalistka.
Borówki są najbardziej wytrzymałe ze wszystkich wymienionych owoców i można je opłukać pod bieżącą wodą, ale z zachowaniem ostrożności, nie pocierać, nie zgniatać. Zaleca się osuszenie po umyciu.
Co zrobić z owoców sezonowych?
Bartek Boratyn zaproponował, by z sezonowych owoców przygotować galaretki.
- Należy zakupić dobry sok jabłkowy. Na litr soku używamy 20 gramów żelatyny rozpuszczonej. To jest taka idealna proporcja na zrobienie galaretki. Gdy taka galaretka nam się przestudzi, wlewamy ją do miseczki i dodajemy do niej umyte owoce. Tak przygotowany pucharek wstawiamy do lodówki na ok. godzinę, by galaretka nam się ścięła. Gdy zetnie nam się pierwsza warstwa, wylewamy drugą i mamy idealne desery - przyznał cukiernik.
Ile dni możemy przechowywać sezonowe owoce? Czy warto je mrozić? Jeśli znajdziemy spleśniałą truskawkę, to musimy wyrzucić całą łubiankę? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w wideo zamieszczonym na górze strony.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Zobacz także:
- O tym pamiętaj przed spożyciem truskawek. Niektóre z nich mogą być niebezpieczne
- Zaczyna się sezon na truskawki. Czy wiesz, ile dziennie można ich zjeść?
- Bułeczki, drożdżówki i rolada z owocami. Proste i pyszne pomysły na drugie śniadanie
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News