Większość owoców, które przylatują do nas z eksportu zabezpieczana jest różnego rodzaju preparatami, dzięki którym nie psują się. Produkty te uznane są w Unii za bezpieczne, jednak lepiej ich nie spożywać. W tym celu należy zawsze myć owoce. Przedstawiamy, czym jest imazalil, najpopularniejszy konserwant świeżej żywności.
Sezon na maliny trwa w najlepsze. Wśród wielu miłośników tych owoców stale powraca pytanie: myć czy nie myć? Wątpliwości nie powinny dziwić. To bardzo delikatne owoce, które nietrudno jest uszkodzić. Czy w taki razie maliny powinno się opłukiwać? Podpowiadamy, jak to zrobić prawidłowo.
Jak pozbyć się bakterii i pestycydów ze świeżych produktów? W jaki sposób je umyć? Czy wystarczy opłukać pod wodą? Skąd pomysł, by myć warzywa w wodzie z octem lub w wodzie ozonowanej? Jak długo musi trwać proces oczyszczania? Na pytania prowadzących Dzień Dobry TVN odpowiedziała Agnieszka Piskała, dietetyczka.