Na skórkach owoców jest imazalil. Sprawdź, na których i jak je umyć

Na niektórych owocach jest imazalil
Na niektórych owocach jest imazalil
Źródło: Pridannikov/Getty Images
Większość owoców, które przylatują do nas z innych krajów zabezpieczana jest różnego rodzaju preparatami, dzięki którym nie psują się. Produkty te uznane są w Unii za bezpieczne, jednak lepiej ich nie spożywać. W tym celu należy zawsze myć owoce. Przedstawiamy, czym jest imazalil, najpopularniejszy konserwant świeżej żywności. 

Konserwanty nie są dobre dla naszego zdrowia, podobnie jest z imazalilem, którego nadmierne spożycie prawdopodobnie może prowadzić do rozwoju nowotworów. 

Czy trzeba myć owoce przed jedzeniem?

Na owocach, które transportowane są z odległych krajów, np. Ekwadoru, znajduje się warstwa preparatów, które zapobiegają rozwojowi bakterii, grzybów oraz opóźniają dojrzewanie. Środki te są bezpieczne i powszechnie używane, jednak nie zaleca się ich spożywania. W tym celu wszystkie kupione warzywa i owoce należy dokładnie myć przed zjedzeniem.

Dodatkowo produkty, które leżą w sklepach na wystawie często mają kontakt z dużą ilością zanieczyszczeń - zwykłego kurzu i brudu, który wnosimy na butach do sklepu, bakterii i wirusów, które klienci przenoszą na dłoniach, dotykając ich podczas wybierania. Mycie przed zjedzeniem pozwala na pozbycie się tych nieczystości. Oprócz wody warto stosować produkty do mycia żywności (nie płynu do mycia naczyń) oraz delikatnie wyszczotkować skórkę.

Nawet owoce, które mają grube skóry, jak pomarańcze czy banany, należy myć przed jedzeniem. Obierając je lub przekrawając na nożu i dłoniach do wnętrza owocu przedostają się zanieczyszczenia, które znajdowały się na zewnętrznej warstwie.

Imazalil - co to jest

Imazalil jest to fungicyd, czyli środek grzybobójczy, ma on na celu zahamowanie rozwoju pleśni i zablokowanie zarażenia się nią przez owoce. Stosowany jest przede wszystkim w uprawie owoców cytrusowych, a zatem pomarańczy, mandarynek i cytryn. Pokarmy te spryskiwane są tym środkiem podczas samej uprawy, a także przed wysłaniem do kraju, w którym będą sprzedawane.

Imazalil zidentyfikowany został jako "prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi", oznacza to, że spożyty w dużych ilościach może doprowadzić do rozwoju nowotworów. Ze względu jednak na to, że znajduje się on przede wszystkim na skórkach owoców - to nie jest on często spożywany. Aby ograniczyć jego spożycie, które toksyczne i niebezpieczne jest na poziomie powyżej 333 jednostek dla dorosłego mężczyzny o wadze 70 kg, należy regularnie myć owoce przed ich spożyciem.

Imazalil - które owoce trzeba myć i jak to robić?

Imazalil służy do zabezpieczania przede wszystkim cytrusów. Zatem znajduje się na wszystkich cytrynach, pomarańczach, mandarynkach, grejpfrutach i limonkach. Może być jednak stosowany również do innych owoców. Aby dowiedzieć się, czy imazalil został użyty, należy sprawdzić etykietę zbiorczą - na niej musi znajdować się informacja o zastosowanych konserwantach. Bywa, że owoce z eko i bio upraw nie będą nim spryskiwane, mimo to, warto je umyć.

W celu pozbycia się tego środka owoce nie wystarczy tylko przepłukać wodą. Warto umyć je preparatem do mycia produktów spożywczych oraz delikatnie wyszorować skórkę szczoteczką. W taki sposób pozbędziemy się nie tylko konserwantów, ale również pozostałych zanieczyszczeń, jak kurzu czy bakterii. Myć powinno się przede wszystkim cytrusy, których skórka będzie wykorzystywana dalej do przygotowania posiłków.

Zobacz wideo: Warzywa, które leczo

DD_20211015_Kuchnia_REP
Warzywa, które leczo
Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę. Swoimi przepisami w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma.
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości