Większość z nas zapewne wyrzuca skórkę z cytryny, traktując ją jak odpad, który do niczego się nie nadaje. Mało kto jednak wie, że w sklepach ze zdrową żywnością starta skórka z cytryny to produkt o dużej popularności. Powstaje więc pytanie: czy skórka z cytryny naprawdę potrafi leczyć?
Cytryna - owoc o wielokierunkowym zastosowaniu
Cytryna to owoc, który od lat uważany jest za składnik prozdrowotny diety. Większość doniesień i zaleceń dotyczy głównie wyciskanego soku z cytryny. To on ma stanowić źródło dobroczynnej witaminy C, która wspiera odporność organizmu.
Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że skórka z cytryny ma niemal 5- do 10-krotnie większą dawkę kwasu askorbinowego niż miąższ owoców. Dlatego warto pamiętać, aby następnym razem nie wyrzucać skórki z cytryny.
Dla jednych odpad, dla drugich nowoczesny lek - skórka z cytryny
Otarta skórka z cytryny to produkt o wielokierunkowym zastosowaniu. Oczywiście najczęściej zwraca się uwagę na zawartość w niej witaminy C, która może pozytywnie wpływać na budowanie odporności organizmu przed infekcjami. W praktyce przyjmowanie witaminy C może stanowić wyłącznie prewencję przed zapadnięciem w chorobę, natomiast nie wpływa znacząco na czas jej trwania. Podawanie jej w czasie wystąpienia objawów może nieznacznie tylko przyspieszyć proces zdrowienia, jednak do zwalczenia bakterii i wirusów potrzeba silniejszego środka.
Nie zmienia to jednak faktu, że skórka z cytryny posiada aż 130 mg kwasu askorbinowego w 100 g produktu. W porównaniu do soku z cytryny, który może pochwalić się wyłącznie 30 g witaminy C na 100 g produktu, skórka wypada bardzo obiecująco.
Skórka z cytryny - właściwości lecznicze
Do składników o szczególnym znaczeniu, w które obfituje skórka z cytryny, zaliczyć można:
· witaminę C,
· kwas cytrynowy,
· felandren,
· kwas jabłkowy,
· hesperydynę,
· pektyny.
Wysoka zawartość witamin rozpuszczalnych w wodzie to nie wszystko, czym skórka z cytryny może nas zainteresować. Skórka z cytryny wykazuje właściwości prozdrowotne w odniesieniu do całego organizmu, m.in.:
· eliminuje toksyny z organizmu (silne działanie antyoksydacyjne),
· redukuje gazy jelitowe,
· wspomaga pracę wątroby,
· wspomaga metabolizm,
· wzmacnia układ odpornościowy,
· redukuje ciśnienie tętnicze,
· posiada właściwości wybielające,
· wykazuje efekt antynowotworowy.
Do czego można wykorzystać skórkę z cytryny?
Kandyzowana skórka z cytryny
Przygotowanie skórki jest banalnie proste. Wystarczy zdobyć większą ilość surowca, a następnie zagotować go w małej ilości wody. Po krótkim zagotowaniu dodajemy cukru i mieszamy. Po ok. 20 minutach możemy przenieść kandyzowaną skórkę do hermetycznych słoiczków. Najlepiej przechowywać skórkę w lodówce, gdyż wtedy wydłużymy jej trwałość.
Taki produkt ma wiele zastosowań. Zazwyczaj wykorzystuje się ją jako dekorację do ciast. Stanowi również doskonały, a przede wszystkim zdrowy dodatek do deserów.
Skórka z cytryny na stawy
Do właściwego działania stawów niezbędny jest kolagen. A to właśnie witamina C (zawarta m.in. w skórce z cytryny) jest ważnym elementem w procesie endogennej syntezy kolagenu (tj. produkcji w organizmie) i efektywnego wykorzystania białka w ciele. Z tego względu skórka z cytryny może przynieść ulgę w leczeniu stanów zapalnych stawów. Pełni rolę wspomagającą syntezę oraz wykorzystanie kolagenu w odbudowie tkanki łącznej. Stanowi również składnik o działaniu silnie antyoksydacyjnym, dzięki czemu może być dobrym wspomagaczem w procesie zapalnym.
Skórka z cytryny na kurzajki
Jednym z ciekawych sposób na pozbycie się kurzajek jest zastosowanie skórki z cytryny . Wcześniej należy ją jednak odpowiednio przygotować. Najpierw moczymy skórkę w occie przez całą noc, następnie nanosimy ją na miejsca zmienione chorobowo. Efektywność tej metody w porównaniu do leczenia farmakologicznego nie jest wysoka, jednakże stanowi aktywne wspomaganie leczenia kurzajek.
Poradnik domowy: skórka z cytryny - jak zrobić? Przepis
Dokładny przepis na kandyzowaną skórkę cytryny:
1. Cytrynę dokładnie opłucz i pokrój na mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki). Następnie obierz ją ze skórki (postaraj się zachować jak najwięcej surowca).
2. Skórkę podziel na małe paski i zanurz we wrzątku (blanszowanie).
3. Wrzuć zblanszowane skórki do naczynia, w którym znajduje się woda i cukier.
4. Gotuj składniki przez ok. 20 minut na małym ogniu.
5. Po wystudzeniu wstaw cytrynę do lodówki.
6. Następnego dnia możesz wykorzystać skórkę w kuchni czy jako składnik środków leczniczych.
Zobacz film: Zupa z wodą z kiszonych ogórków z cytryną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm