Pasożyt zaatakował mózg pacjenta. Wszystko przez błąd, który popełnia wielu Polaków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Sezon letni obfituje w soczyste i słodkie owoce, które często zjadamy, nie myśląc o wcześniejszym umyciu ich. Doktor Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, która odwiedziła Dzień Dobry TVN, zaapelowała do widzów, by zawsze pamiętali o opłukaniu owoców i warzyw, zanim je zjedzą. Co może nam grozić, jeśli spożyjemy nieumyte produkty?

Dlaczego warto myć owoce i warzywa?

Kilka dni temu sieć obiegły niepokojące zdjęcia z rezonansu mózgu mężczyzny, który skarżył się na uporczywe bóle głowy. Po badaniu okazało się, że w jego organizmie zalęgły się pasożyty, które pochodziły z nieumytych owoców, zjadanych przez pacjenta. Mężczyzna cierpiał na bąblowicę, chorobę pasożytniczną wywołaną przez tasiemce, które bytują na nieumytych owocach leśnych.

Jak przyznała gościni Dzień Dobry TVN – doktor Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna - nawet 40 osób rocznie w Polsce nabawia się tego pasożyta, którego działanie ma nietypowe objawy i może pojawić się w nerkach, mózgu, a nawet - oku.

- Jest to bardzo ciężkie do wyleczenia. Mówimy tutaj o owocach jagodowych, na które teraz jest sezon. [...] Nie ma się czego obawiać - w warzywach i owocach jest tyle dobroci, że jeśli je odpowiednio umyjemy, to unikniemy tych wszystkich bakterii - tłumaczyła gościni programu.

Higiena ponad wszystko

Według doktor Hanny Stolińskiej powinniśmy zwracać szczególną uwagę na truskawki, jagody, maliny i czereśnie. To właśnie te owoce warto dokładnie umyć. W przypadku już umytych warzyw i owoców, na przykład sałat lub kiełków, które można kupić w paczkach, nadal powinniśmy pamiętać o przepłukaniu ich przed spożyciem.

Gościni zaproponowała metodę mycia truskawek z użyciem łyżki sody na jeden litr wody, co zapewni dokładne oczyszczenie owoców.

- Zakazić się możemy bakteriami: salmonella, listeria, escherichia coli. Różnego rodzaju pasożyty: glistnica, owsica, tasiemczyca. [...] Nie szczotkujemy, długo nie płuczemy, nie szorujemy - chyba, że są to cytrusy. Po prostu długo płuczemy pod bieżącą, ciepłą wodą - stwierdziła ekspertka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana