Jak usunąć z owoców szkodliwe dla nas substancje? Są na to domowe sposoby

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak skutecznie umyć owoce, by pozbyć się zanieczyszczeń?
Jak skutecznie umyć owoce, by pozbyć się zanieczyszczeń?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Owoce (i warzywa) powinny stanowić lwią część naszej diety. Są zdrowe i bogate w substancje, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Niestety często są pryskane dla ochrony przed szkodnikami i aby dłużej zachowały trwałość. Jak oczyścić owoce pestycydów? Sprawdzone sposoby w Dzień Dobry TVN pokazywała Kornelia Westergaard, technolog żywienia, biotechnolog, propagatorka zdrowego odżywiania.

Które owoce mają najwięcej chemii?

Owoce, które kupujemy w sklepie czy na bazarze bardzo często są nafaszerowane chemią. Najwięcej chemikaliów ma w sobie truskawka. To właśnie one znajdują się na szczycie tzw. parszywej dwunastki. To lista owoców i warzyw przygotowywana przez amerykańską organizację Environmental Working Group. Trafiają na nią produkty, które mają w sobie najwięcej pestycydów, dodatków chemicznych.

Poza truskawkami na listę trafiły jarmuż oraz szpinak. - Znalazły się tam wiśnie, jabłka, winogrona. Takie delikatne warzywa i owoce - mówiła w Dzień Dobry TVN Kornelia Westergaard, technolog żywienia, biotechnolog, propagatorka zdrowego odżywiania.

Jak oczyścić owoce z pestycydów?

Choć sama woda nie usunie szkodliwych substancji, to są proste - domowe sposoby - które pozwolą nam oczyścić owoce i warzywa z chemikaliów i zanieczyszczeń biologicznych. Aby pozbyć się tych ostatnich wodę, w której będziemy myć owoce trzeba zakwasić. - Ja proponuję wodę z octem, co więcej możemy ją zakwasić kwaskiem cytrynowym. To jest pierwsza stacja, tu się pozbywamy biologicznych zanieczyszczeń, bakterii, pleśni - mówiła.

Owoce w takiej wodzie moczymy przez kilka minut. - Druga stacja to soda oczyszczona, która powoduje nam środowisko alkaliczne, czyli podnosi pH wody z 7 do nawet 10-11 - mówiła. W ten sposób usuniemy pozostałe zanieczyszczenia.

Ile octu, kwasku cytrynowego czy sody należy dodać do wody? Jak jeszcze można oczyścić warzywa i owoce ze szkodliwych dla nas substancji? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana