Jak usunąć z owoców szkodliwe dla nas substancje? Są na to domowe sposoby

Jak usunąć zanieczyszczenia z owoców?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak skutecznie umyć owoce, by pozbyć się zanieczyszczeń?
Jak skutecznie umyć owoce, by pozbyć się zanieczyszczeń?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Owoce (i warzywa) powinny stanowić lwią część naszej diety. Są zdrowe i bogate w substancje, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Niestety często są pryskane dla ochrony przed szkodnikami i aby dłużej zachowały trwałość. Jak oczyścić owoce pestycydów? Sprawdzone sposoby w Dzień Dobry TVN pokazywała Kornelia Westergaard, technolog żywienia, biotechnolog, propagatorka zdrowego odżywiania.

Które owoce mają najwięcej chemii?

Owoce, które kupujemy w sklepie czy na bazarze bardzo często są nafaszerowane chemią. Najwięcej chemikaliów ma w sobie truskawka. To właśnie one znajdują się na szczycie tzw. parszywej dwunastki. To lista owoców i warzyw przygotowywana przez amerykańską organizację Environmental Working Group. Trafiają na nią produkty, które mają w sobie najwięcej pestycydów, dodatków chemicznych.

Poza truskawkami na listę trafiły jarmuż oraz szpinak. - Znalazły się tam wiśnie, jabłka, winogrona. Takie delikatne warzywa i owoce - mówiła w Dzień Dobry TVN Kornelia Westergaard, technolog żywienia, biotechnolog, propagatorka zdrowego odżywiania.

Jak oczyścić owoce z pestycydów?

Choć sama woda nie usunie szkodliwych substancji, to są proste - domowe sposoby - które pozwolą nam oczyścić owoce i warzywa z chemikaliów i zanieczyszczeń biologicznych. Aby pozbyć się tych ostatnich wodę, w której będziemy myć owoce trzeba zakwasić. - Ja proponuję wodę z octem, co więcej możemy ją zakwasić kwaskiem cytrynowym. To jest pierwsza stacja, tu się pozbywamy biologicznych zanieczyszczeń, bakterii, pleśni - mówiła.

Owoce w takiej wodzie moczymy przez kilka minut. - Druga stacja to soda oczyszczona, która powoduje nam środowisko alkaliczne, czyli podnosi pH wody z 7 do nawet 10-11 - mówiła. W ten sposób usuniemy pozostałe zanieczyszczenia.

Ile octu, kwasku cytrynowego czy sody należy dodać do wody? Jak jeszcze można oczyścić warzywa i owoce ze szkodliwych dla nas substancji? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości