Sezon na śliwki trwa. Co warto o nich wiedzieć? Poznajcie najważniejsze fakty o tym owocu

Śliwki trzymane w dłoniach
Śliwka - kalorie, wartości odżywcze i odmiany. Czy śliwka tuczy?
Źródło: Andia/Getty Images
Na świecie można znaleźć 6 tysięcy różnych odmian śliwek. Wśród nich znajdują się takie jak mirabelki, węgierki czy renklody, które są szeroko znane i cenione ze względu na swoje soczysty, słodki miąższ oraz bogactwo witamin i mikroelementów. Są one także chętnie wykorzystywane w kuchni, gdzie doceniane są za ich smak i aromat, a także za możliwość przetworzenia ich na powidła, dodawania do wypieków, suszenia czy pokrywania czekoladą. Sprawdziliśmy ile kalorii ma śliwka i czy możemy ją jeść podczas odchudzania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Owoce

 Doktor Hanna Stolińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Z tego artykułu dowiesz się:

  • ile kalorii ma śliwka,
    • jakie wartości odżywcze mają śliwki,
      • czy śliwki można jeść podczas diety,
        • czy śliwki wspomagają odchudzanie,
          • czy można mieć po śliwkach biegunkę,
            • ile śliwek dziennie można zjeść.

              Ile kalorii ma śliwka

              Pytanie o to ile kalorii ma śliwka wynika najprawdopodobniej z faktu, iż od zawsze owoc ten doceniany był za niezwykłe właściwości wspierające pracę jelit i proces trawienia, szczególnie w przypadku zaparć, wówczas suszona śliwka nie ma sobie równych, jednak jak każdy owoc poddany suszeniu, zwiększa swą kaloryczność w stosunku do owocu surowego. Śliwki zawierają także stosunkowo dużo węglowodanów.

              W jednym owocu, o wadze mniej więcej 55g, znajduje się aż 6,3 g cukrów, w tym w większości są to cukry proste. Wyróżnia je jednak niski indeks glikemiczny IG , wynoszący około 24, dlatego owoc ten może z powodzeniem znaleźć się w jadłospisie diabetyków. Warto pamiętać, że świeże owoce jako część zdrowej diety pomagają zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2.

              Przyjrzyjmy się zatem ile kalorii ma śliwka w różnej postaci:

              • śliwki świeże - praktycznie wszystkie odmiany śliwek mają podobna kaloryczność. Śliwka węgierka, najpopularniejsza odmiana w Polsce ma 46 kalorii w 100 gramach, zawiera także 11,4 g węglowodanów i 1,4 g błonnika,
                • śliwki suszone - w tak przetworzonym owocu, w 100 g znajduje się 267 kalorii, a także 68,9 g węglowodanów i 9,4 g błonnika,
                  • śliwki w czekoladzie - z tym słodkim rarytasem dostarczymy organizmowi, aż 442 kalorii, 67 gram węglowodanów i 18 gram tłuszczu w 100 g.

                    Wartości odżywcze śliwek

                    Świeże śliwki bez względu na swoją kaloryczność zawsze będą lepszym wyborem niż gotowe słodycze. Warto po nie sięgać w formie zdrowej przekąski, ale należy pamiętać, żeby zachować umiar. Śliwki ze względu na swoje właściwości przeczyszczające zmniejszają zagrożenie chorobom nowotworowym jelita grubego, chronią przed wolnymi rodnikami i zbawiennie wpływają na nastrój. Osoby borykające się z problemami nerek i wątroby, powinny jednak unikać spożycia śliwek, ponieważ organy te nie najlepiej go tolerują.

                    Najwięcej wartości odżywczych i prozdrowotnych mają suszone śliwki, są bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego, zawierają wapń, żelazo i cynk. Cennym składników suszonych śliwek pomijając wymienione wcześniej minerały, witaminy i błonnik, są antyoksydanty. Suszone śliwki mają korzystny wpływ na regulację metabolizmu glukozy, zapobiegają chorobie wieńcowej i nowotworom oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Mają także wpływ na hamowanie rozwoju osteoporozy podczas menopauzy, pobudzają one metabolizm estrogenów oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi, co chroni przed zawałem.

                    Wartości odżywcze w 100 gramach śliwki węgierki:

                    • Witamina A - 345 I.U,
                      • Witamina D - 0 I,U,
                        • Witamina E - 0,26 mg,
                          • Witamina K - 16,4 µg,
                            • Witamina C - 9,5 mg,
                              • Witamina B1 - 0,028 mg,
                                • Witamina B2 - 0,026 mg,
                                  • Witamina B3 (PP) - 0,417 mg,
                                    • Witamina B6 - 0,029 mg
                                      • Witamina B9 (kwas foliowy) - 5 µg,
                                        • Witamina B - 120 µg,
                                          • Witamina B5 (kwas pantotenowy) - 0,135 mg,
                                            • Białko - 0,70 g,
                                              • Tłuszcz ogółem - 0,28 g,
                                                • Kwasy tłuszczowe nasycone - 0,017 g,
                                                  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,134 g,
                                                    • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,044 g,
                                                      • Kwasy tłuszczowe omega - 30 g,
                                                        • Kwasy tłuszczowe omega - 60,044 g,
                                                          • Węglowodany - 11,42 g,
                                                            • Błonnik pokarmowy - 1,4 g,
                                                              • Wapń - 6 mg,
                                                                • Żelazo - 0,17 mg,
                                                                  • Magnez - 7 mg,
                                                                    • Fosfor - 16 mg,
                                                                      • Potas - 157 mg,
                                                                        • Sód - 0 mg,
                                                                          • Cynk - 0,10 mg,
                                                                            • Miedź - 0,06 mg,
                                                                              • Mangan - 0,05 mg,
                                                                                • Selen - 0 µg,
                                                                                  • Fluor - 2 µg,
                                                                                    • Cholesterol - 0 mg,
                                                                                      • Fitosterole - 7 mg.

                                                                                        Czy śliwki można jeść podczas diety

                                                                                        Śliwki podobnie jak wszystkie inne owoce mogą być spożywane podczas diety. Należy jedynie przestrzegać podstawowej zasady bilansu kalorycznego. Zatem słowo umiar jest zawsze najważniejszą pozycją w menu osoby na diecie. Śliwki w świeżej postaci nie są kalorycznymi owocami, śliwki suszone już tak. Śliwki w formie przetworzonej, czyli słynna śliwka w czekoladzie, powidła śliwkowe, konfitury, wypieki, nalewki, to produkty wysoko kaloryczne, zatem spożywanie ich podczas diety redukcyjnej, może zniweczyć nasze starania w gubieniu niechcianych kilogramów.

                                                                                        Czy śliwki wspomagają odchudzanie

                                                                                        Ze względu na wysoką zawartość błonnika śliwki wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu trawienia i zapewniają uczucie sytości. Usprawniają perystaltykę jelit, a tym samym wypróżnienia. Podsumowując, są one dobrym wyborem spośród owoców powszechnie dostępnych, a swoimi właściwościami, przy rozsądnym spożyciu i wliczeniu ich w dzienny bilans kalorii, śliwki wspomagają odchudzanie.

                                                                                        Czy po śliwkach można mieć biegunkę?

                                                                                        Śliwki, zwłaszcza suszone, zawierają bardzo dużo błonnika. Przetworzone nawet do 5 razy więcej. To oznacza, że mogą mocno przyspieszać perystaltykę jelit. Osoby wrażliwe po spożyciu dużej ilości tego owocu mogą więc spodziewać się efektu przeczyszczającego. 

                                                                                        Ile śliwek dziennie można zjeść?

                                                                                        Specjaliści zalecają spożywanie około 100 g śliwek dziennie. Najczęściej wychodzi to około 2-3 owoce, w zależności od ich wielkości. Spożyte w nadmiarze mogą powodować rewelacje żołądkowe, takie jak ból brzucha, gazy czy biegunkę. Warto jednak pamiętać, że jest to osobnicze i niektóre osoby nie odczują takich efektów nawet po większej ilości zjedzonych śliwek. 

                                                                                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Patrycja Sibilska

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Andia/Getty Images

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości