Śliwka występuje na świecie w 6 tysiącach odmian. Mirabelki, węgierki, czy renklody znane są wszystkim, ponieważ te soczyste i słodkie owoce są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. Doceniane są także w kuchni za swoje walory smakowe i aromat - przetwarzane na powidła, dodawane do wypieków, suszone i w czekoladzie. Wciąż jednak budzą kontrowersje osób będących na diecie. Sprawdziliśmy ile kalorii ma śliwka i czy możemy ją jeść podczas odchudzania.
Śliwki zaczynają pojawiać się już w sierpniu. Zaś specjalne, późne odmiany, zaczynają dojrzewać we wrześniu, a nawet pod koniec tego miesiąca. Do takich odmian zalicza się również węgierki. Odpowiednio przechowywane mogą doczekać aż do grudnia. Jak zrobić powidła ze śliwek? Sprawdź przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z sezonowych śliwek węgierek. Na naszym stole pojawiły się śliwki, ale w nieoczywistej odsłonie. Co powiecie na węgierki z serem pleśniowym w boczku, śliwkowe powidła z oscypkiem czy tartę do góry nogami?