Mikołaj Rey poznaje odmiany śliwek
Czym byłaby jesień bez śliwek? Ciasta, placki, knedle, kompoty i dodatek do mięs. Wiedzieliście, że oprócz tradycyjnej węgierki, znaleźć możemy takie żółte odmiany śliwek? Zwane są mirabelkami oraz żniwkami. Co można z nich zrobić? Na przykład powidła. - Bierzemy śliweczkę mirabelkę, delikatnie przecinamy nożykiem, wyjmujemy pestki. Śliweczki dajemy warstwami na dno naczynia. Dodajemy cukier, też warstwami, żeby one przesiąkły i puściły swój smaczny sok. Na samym końcu dodajemy ocet. Tak zostawiamy śliwki na 12 godzin. Po tym czasie smażymy na wolnym ogniu przez 4 godziny, nie mieszając z pokrywką. - powiedziała Józefa Górna, mieszkanka Lipowej.
Uczta przy wspólnym stole
Na koniec panie zabrały Mikołaja na poczęstunek. Na stole znalazły się m.in. ciasta i placki z mirabelkami, śliwki w boczku, pasztety, mięsa oraz śliwki w czekoladzie.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Dania z kurczaka według przepisów Sebastiana Olmy
- Dieta przy endometriozie. Przepisy dr Hanny Stolińskiej
- Kuchnia włoska dla wegan. Alicja Rokicka zdradza, jak przygotować pantescę, caponatę i foccacię
Autor: Nastazja Bloch
Reporter: Mikołaj Rey/Łukasz Kowalski