Piersi z kurczaka z patelni duszone w sambal oelek i płatkach róży
Składniki:
- 3 łyżki sambal oelek
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 4 piersi z kurczaka
- mąka pszenna do obtoczenia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule
- 50 ml octu
- płaska łyżeczka cynamonu
- szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- łyżka wody różanej
- 2 łyżki świeżych płatków róży
- sól, pieprz
Sposób przygotowaniu:
- Mięso zamarynuj w paście sambal oelek lub innej pikantnej z dodatkiem kuminu i soli. Najlepiej odstaw do lodówki na noc.
- Na patelni rozgrzej olej, piersi obtocz delikatnie w mące i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni i dodaj na nią posiekane w pióra cebule, kiedy ta się zrumieni dodaj pokrojone w kostkę jabłka, ocet, cynamon, wodę i cukier.
- Zredukuj płyn o połowę i ułóż w powstałym sosie przesmażone piersi. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Na koniec dodaj sól pieprz i wodę różaną. Zamieszaj sos i duś dodatkowe kilka minut.
Mleczno-różany deser z nasionami chia
Składniki:
- 4 szklanki płatków róży
- 4 łyżki miodu lub cukru
- półtorej szklanki mleka lub napoju na bazie roślin
- pół szklanki śmietany 30% lub "śmietany" kokosowej
- 5 łyżek nasion chia
- ½ łyżki wody różanej
- łyżeczka mielonego kardamonu
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki połącz ze sobą w dużej misce i odstaw do lodówki. Poczekaj aż złapię odpowiednią gęstość (dzięki nasionom chia).
- Przelej do szklaneczek lub pucharków, serwuj z orzechami i płatkami róży. Ewentualnie z owocami.
Różane trufelki z białej czekolady z pistacjami
Składniki:
- 300 g białej czekolady
- 100 ml śmietany 36%
- 60 g masła
- 2 łyżki wody różanej
- pół szklanki malin suszonych lub liofilizowanych
- kilka łyżek płatków róży
- kilkanaście pistacji
Sposób przygotowania:
- Maliny i płatki róży zmiksuj. W rondlu rozpuść czekoladę i śmietanę z masłem. Dodaj maliny i wodę różaną i delikatnie wymieszaj. Nakryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Przełóż na godzinę do lodówki.
- Formuj kuleczki, a w każdą wciśnij obraną pistację. Dekoruj w cukrze i płatkach róży.
Woda różana domowej produkcji
Składniki:
- 1 szklanka lekko ściśniętych płatków róży
- 1,5 szklanki wody destylowanej
Sposób przygotowania:
- Wlej wodę do rondla, dodaj płatki róży i jak najszybciej doprowadź do „migotania” (ok. 85 C).
- Zmniejsz moc grzania do minimum i podgrzewaj przez 30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
- Przecedź przez sito i przelej do szklanego pojemnika, np. buteleczki lub słoiczka. Możesz przechowywać w lodówce około 2 miesiące lub zamrozić bez straty smaku.
Zobacz także:
- Vienio opracował nowy przepis na wegańskiego bouef Stroganowa. Spróbujcie sami
- Kuchnia pod znakiem dyni według Sebastiana Olmy
- "Koleżanki śmieją się z mojej 7-letniej córki, że jest gruba". Ekspertka radzi, co robić, kiedy dziecko je za dużo
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz wideo: Cztery sery to przeżytek. Paryski szef pobił rekord Guinnessa swoją pizzą z 834 serami
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry Online
podziel się: