Róże w kuchni - jak je wykorzystać? Przepisy Jaśka Kuronia

Jasiek Kuroń
Jasiek Kuroń
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry Online
Róże to piękne kwiaty o bogatej symbolice. Oprócz zdobienia ogrodów i wnętrz, są jednak także doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Jak wykorzystać róże w kuchni? W Dzień Dobry TVN zaprezentował to Jasiek Kuroń. Poznaj jego przepisy.

Piersi z kurczaka z patelni duszone w sambal oelek i płatkach róży

Składniki:

  • 3 łyżki sambal oelek
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 4 piersi z kurczaka
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • 50 ml octu
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka wody różanej
  • 2 łyżki świeżych płatków róży
  • sól, pieprz

Sposób przygotowaniu:

  1. Mięso zamarynuj w paście sambal oelek lub innej pikantnej z dodatkiem kuminu i soli. Najlepiej odstaw do lodówki na noc.
  2. Na patelni rozgrzej olej, piersi obtocz delikatnie w mące i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni i dodaj na nią posiekane w pióra cebule, kiedy ta się zrumieni dodaj pokrojone w kostkę jabłka, ocet, cynamon, wodę i cukier.
  3. Zredukuj płyn o połowę i ułóż w powstałym sosie przesmażone piersi. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut.
  4. Na koniec dodaj sól pieprz i wodę różaną. Zamieszaj sos i duś dodatkowe kilka minut.
Piersi z kurczaka z patelni duszone w sambal oelek i płatkach róży
Piersi z kurczaka z patelni duszone w sambal oelek i płatkach róży
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Mleczno-różany deser z nasionami chia

Składniki:

  • 4 szklanki płatków róży
  • 4 łyżki miodu lub cukru
  • półtorej szklanki mleka lub napoju na bazie roślin
  • pół szklanki śmietany 30% lub "śmietany" kokosowej
  • 5 łyżek nasion chia
  • ½ łyżki wody różanej
  • łyżeczka mielonego kardamonu

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki połącz ze sobą w dużej misce i odstaw do lodówki. Poczekaj aż złapię odpowiednią gęstość (dzięki nasionom chia).
  2. Przelej do szklaneczek lub pucharków, serwuj z orzechami i płatkami róży. Ewentualnie z owocami.
Mleczno-różany deser z nasionami chia
Mleczno-różany deser z nasionami chia
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Różane trufelki z białej czekolady z pistacjami

Składniki:

  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany 36%
  • 60 g masła
  • 2 łyżki wody różanej
  • pół szklanki malin suszonych lub liofilizowanych
  • kilka łyżek płatków róży
  • kilkanaście pistacji

Sposób przygotowania:

  1. Maliny i płatki róży zmiksuj. W rondlu rozpuść czekoladę i śmietanę z masłem. Dodaj maliny i wodę różaną i delikatnie wymieszaj. Nakryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Przełóż na godzinę do lodówki.
  2. Formuj kuleczki, a w każdą wciśnij obraną pistację. Dekoruj w cukrze i płatkach róży.

Woda różana domowej produkcji

Składniki:

  • 1 szklanka lekko ściśniętych płatków róży
  • 1,5 szklanki wody destylowanej

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do rondla, dodaj płatki róży i jak najszybciej doprowadź do „migotania” (ok. 85 C).
  2. Zmniejsz moc grzania do minimum i podgrzewaj przez 30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Przecedź przez sito i przelej do szklanego pojemnika, np. buteleczki lub słoiczka. Możesz przechowywać w lodówce około 2 miesiące lub zamrozić bez straty smaku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz wideo: Cztery sery to przeżytek. Paryski szef pobił rekord Guinnessa swoją pizzą z 834 serami

Źródło: x-news
podziel się:

Pozostałe wiadomości