Węgierki z serem pleśniowym w boczku
Składniki:
Kilkanaście sztuk śliwek węgierek
2 opakowania boczku wędzonego, surowego w plastrach
250 g sera pleśniowego typu Lazur
Świeży rozmaryn
2-3 łyżki miodu
300 g orzechów laskowych młodych
Czarny pieprz
Przygotowanie:
Śliwki pozbawić pestek. W pustym miejscu po pestce umieścić ser pleśniowy i owinąć śliwkę dokładnie wędzonym boczkiem. Tak przygotowane śliwki oprószyć pieprzem, obok ułożyć gałązki świeżego rozmarynu, orzechy laskowe i polać delikatnie miodem. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na kilka minut do momentu aż boczek stanie się rumiany.
Oscypek, wytrawne powidła, śliwki na miodzie
Składniki:
2 kg śliwek węgierek
50 ml wytrawnego kolorowego alkoholu
2 łyżki cukru trzcinowego
Papryka wędzona do smaku
Świeży rozmaryn
2 szt. dużego oscypka
10 szt. małego oscypka
Popcorn
2 łyżki miodu
Mikro zioła
Przygotowanie:
W garnku zrobić karmel, wrzucić wydrylowane śliwki (kilka sztuk zostawić do smażenia na miodzie) i smażyć na wolnym ogniu. Co jakiś czas zamieszać, można w trakcie delikatnie podlać wodą. Ale mało. Dodać rozmaryn w gałązkach. Kiedy powidła nabiorą ciemnego koloru, dokładnie odparują, doprawić papryką wędzoną. Oscypki pokroić w grubsze plastry, śliwki pozostawione skarmelizować na miodzie na złoty kolor. Popcorn przygotować na maśle. Pokrojone oscypki smażyć na maśle na złoty kolor, podać na powidłach, posypać śliwkami w miodzie, popcornem i mikro ziołami.
Tarta do góry nogami
Składniki:
1 kg śliwki węgierki
4 łyżki cukru trzcinowego
80 g masła
100 g twarogu niemielonego
100 g mąki
100 g masło
1 jajko
Przygotowanie:
Śliwki pozbawić pestek; z sera, mąki, masła i jajka oraz odrobiny soli przygotować szybkie ciasto, zagnieść i rozwałkować na cienki placek. W blaszce do tarty, na dno wyłożyć plastry masła, wysypać po całej powierzchni cukier, ułożyć połówki śliwek częścią przekrojoną do blaszki. Na wierzch wyłożyć ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN