Węgierki z serem pleśniowym w boczku

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z sezonowych śliwek węgierek. Na naszym stole pojawiły się śliwki, ale w nieoczywistej odsłonie. Co powiecie na węgierki z serem pleśniowym w boczku, śliwkowe powidła z oscypkiem czy tartę do góry nogami?

Węgierki z serem pleśniowym w boczku

Składniki:

Kilkanaście sztuk śliwek węgierek

2 opakowania boczku wędzonego, surowego w plastrach

250 g sera pleśniowego typu Lazur

Świeży rozmaryn

2-3 łyżki miodu

300 g orzechów laskowych młodych

Czarny pieprz

Przygotowanie:

Śliwki pozbawić pestek. W pustym miejscu po pestce umieścić ser pleśniowy i owinąć śliwkę dokładnie wędzonym boczkiem. Tak przygotowane śliwki oprószyć pieprzem, obok ułożyć gałązki świeżego rozmarynu, orzechy laskowe i polać delikatnie miodem. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na kilka minut do momentu aż boczek stanie się rumiany.

Oscypek, wytrawne powidła, śliwki na miodzie

Składniki:

2 kg śliwek węgierek

50 ml wytrawnego kolorowego alkoholu

2 łyżki cukru trzcinowego

Papryka wędzona do smaku

Świeży rozmaryn

2 szt. dużego oscypka

10 szt. małego oscypka

Popcorn

2 łyżki miodu

Mikro zioła

Przygotowanie:

W garnku zrobić karmel, wrzucić wydrylowane śliwki (kilka sztuk zostawić do smażenia na miodzie) i smażyć na wolnym ogniu. Co jakiś czas zamieszać, można w trakcie delikatnie podlać wodą. Ale mało. Dodać rozmaryn w gałązkach. Kiedy powidła nabiorą ciemnego koloru, dokładnie odparują, doprawić papryką wędzoną. Oscypki pokroić w grubsze plastry, śliwki pozostawione skarmelizować na miodzie na złoty kolor. Popcorn przygotować na maśle. Pokrojone oscypki smażyć na maśle na złoty kolor, podać na powidłach, posypać śliwkami w miodzie, popcornem i mikro ziołami.

Tarta do góry nogami

Składniki:

1 kg śliwki węgierki

4 łyżki cukru trzcinowego

80 g masła

100 g twarogu niemielonego

100 g mąki

100 g masło

1 jajko

Przygotowanie:

Śliwki pozbawić pestek; z sera, mąki, masła i jajka oraz odrobiny soli przygotować szybkie ciasto, zagnieść i rozwałkować na cienki placek. W blaszce do tarty, na dno wyłożyć plastry masła, wysypać po całej powierzchni cukier, ułożyć połówki śliwek częścią przekrojoną do blaszki. Na wierzch wyłożyć ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości