Drożdżówki z jagodami
Składniki:
- 15 g drożdży,
- 40 g cukru,
- 250 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 450-500 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- około 130 g miękkiego masła,
- białko,
- około 500 g jagód.
Składniki na kruszonkę:
- 15 g drożdży,
- 40 g cukru,
- 250 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 450-500 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- około 130 g miękkiego masła,
- białko,
- około 500 g jagód.
- kruszonka:
- 100 g zimnego masła,
- 60 g cukru,
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 180 g mąki krupczatki.
Do podania: kwaśna śmietana i 200 g jagód.
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać żółtka i wymieszać. Potem dodać mąkę i sól, a potem wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za luźne, dodać mąki). Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Z wyrośniętego ciasta uformować 9 bułek. Zostawić na 5 minut, aby ciasto się rozluźniło, a następnie rozwałkować na placki o grubości 0,5 cm i ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Nałożyć na środek każdego placka jagody, a później dociśnąć, aby wkleiły się w ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać obficie drobną kruszonką. Rozgrzać piec do 180 stopni i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-14 minut. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany oraz świeżymi jagodami.
Rolada z truskawkami
Składniki:
- 6 dużych jajek,
- 120 g cukru,
- 120 g mąki pszennej,
- 100 g obranych pistacji.
Składniki na krem i dodatki:
- opakowanie serka mascarpone,
- kilka łyżek mleka,
- 300 g truskawek.
Składniki na bezę:
- 2 białka,
- 120 g cukru.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a potem lekko natłuścić olejem. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i jeszcze przez chwilę wszystko ubijać. Do masy jajecznej dodawać porcjami mąkę i delikatnie wszystko wymieszać. Mieszankę wylać na przygotowaną blachę i wyrównać powierzchnię łyżką. Potem równomiernie posypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Wyjąć, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w formie na 5-7 minut. Na blacie wyłożyć ściereczkę kuchenną.
Jednym sprawnym ruchem obrócić blachę z ciastem na ściereczkę. Podnieść formę i delikatnie zdjąć papier przyklejony do ciasta. Przy pomocy ściereczki zrolować biszkopt i zostawić do ostygnięcia. Mascarpone wymieszać z kilkoma łyżkami mleka, aby uzyskać konsystencję kremu. Dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwinąć, posmarować kremem i delikatnie przy pomocy ściereczki zrolować. Pozostałe dwa białka ubić z cukrem na sztywna pianę, posmarować roladę i przypalić palnikiem cukierniczym.
Bułeczki śniadaniowe scones z borówkami
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 650,
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 120 g zimnego masła,
- 2 jajka,
- 150 ml maślanki,
- 100 ml gazowanej lemoniady,
- 300 g borówek.
Do podania:
- masło,
- kremowy serek śmietanowy,
- czereśnie.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W dużej misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, lemoniadę, jajka i masło pokrojone w cienkie plasterki. Wymieszać, a następnie wyrobić przez około 2-3 minuty. Ciasto nie musi być idealnie wyrobione, a masło najlepiej żeby nie połączyło się z ciastem. Pod koniec dodać borówki i delikatne je wmieszać w ciasto. Potem ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat i rozpłaszczyć na grubość około 3 cm. Okrągłym wykrawaczem wyciąć bułeczki i ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i, jeśli mamy czas, wstawić do lodówki na 30 minut. Jeszcze raz posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 17-20 minut. Podawać z masłem, serkiem i czereśniami.
Owoce pieczone w miodzie i ziołach
Składniki:
- kilogram owoców: morele, brzoskwinie, nektarynki,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki masła,
- kilka gałązek szałwii,
- kilka gałązek tymianku,
- 3-4 szczyty kwiatowe lawendy,
- lody waniliowe lub jogurt naturalny do podania.
Przygotowanie:
Owoce pokroić na kawałki podobnej wielkości. Miód wymieszać z masłem i ziołami. Następnie owoce wysmarować miodowym masłem i ułożyć na blaszce. Upiec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku, przez około 15 minut.
Zobacz także:
- Muffinki z truskawkami – uniwersalny przepis
- Tartaletki – przepis na kruchy spód i pyszne nadzienie
- Słodka kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na desery z owocami lata
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News