Bułeczki, drożdżówki i rolada z owocami. Proste i pyszne pomysły na drugie śniadanie

Bułeczki, drożdżówki i rolada z owocami. Proste i pyszne pomysły na drugie śniadanie
Owocowy czwartek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czerwiec to miesiąc pachnący pysznymi, słodkimi owocami, takimi jak truskawki czy czereśnie. Możesz je dodać nie tylko do deserów, ale też wypieków, które urozmaicą każde letnie drugie śniadanie. Wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego, który w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak zrobić drożdżówki z jagodami, roladę z truskawkami, bułeczki śniadaniowe z borówkami oraz pieczone owoce w miodzie i ziołach.

Drożdżówki z jagodami

Składniki:

  • 15 g drożdży,
    • 40 g cukru,
      • 250 ml mleka,
        • 3 żółtka,
          • 450-500 g mąki pszennej,
            • szczypta soli,
              • około 130 g miękkiego masła,
                • białko,
                  • około 500 g jagód.

                    Składniki na kruszonkę:

                    • 15 g drożdży,
                      • 40 g cukru,
                        • 250 ml mleka,
                          • 3 żółtka,
                            • 450-500 g mąki pszennej,
                              • szczypta soli,
                                • około 130 g miękkiego masła,
                                  • białko,
                                    • około 500 g jagód.
                                      • kruszonka:
                                        • 100 g zimnego masła,
                                          • 60 g cukru,
                                            • 10 g cukru z prawdziwą wanilią,
                                              • 180 g mąki krupczatki.

                                                Do podania: kwaśna śmietana i 200 g jagód.

                                                Drożdżówka z jagodami
                                                Drożdżówka z jagodami
                                                Drożdżówka z jagodami
                                                Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                Przygotowanie:

                                                Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać żółtka i wymieszać. Potem dodać mąkę i sól, a potem wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za luźne, dodać mąki). Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

                                                Z wyrośniętego ciasta uformować 9 bułek. Zostawić na 5 minut, aby ciasto się rozluźniło, a następnie rozwałkować na placki o grubości 0,5 cm i ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Nałożyć na środek każdego placka jagody, a później dociśnąć, aby wkleiły się w ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać obficie drobną kruszonką. Rozgrzać piec do 180 stopni i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-14 minut. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany oraz świeżymi jagodami.

                                                Rolada z truskawkami

                                                Składniki:

                                                • 6 dużych jajek,
                                                  • 120 g cukru,
                                                    • 120 g mąki pszennej,
                                                      • 100 g obranych pistacji.

                                                        Składniki na krem i dodatki:

                                                        • opakowanie serka mascarpone,
                                                          • kilka łyżek mleka,
                                                            • 300 g truskawek.

                                                              Składniki na bezę:

                                                              • 2 białka,
                                                                • 120 g cukru.

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a potem lekko natłuścić olejem. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i jeszcze przez chwilę wszystko ubijać. Do masy jajecznej dodawać porcjami mąkę i delikatnie wszystko wymieszać. Mieszankę wylać na przygotowaną blachę i wyrównać powierzchnię łyżką. Potem równomiernie posypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Wyjąć, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w formie na 5-7 minut. Na blacie wyłożyć ściereczkę kuchenną.

                                                                  Jednym sprawnym ruchem obrócić blachę z ciastem na ściereczkę. Podnieść formę i delikatnie zdjąć papier przyklejony do ciasta. Przy pomocy ściereczki zrolować biszkopt i zostawić do ostygnięcia. Mascarpone wymieszać z kilkoma łyżkami mleka, aby uzyskać konsystencję kremu. Dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwinąć, posmarować kremem i delikatnie przy pomocy ściereczki zrolować. Pozostałe dwa białka ubić z cukrem na sztywna pianę, posmarować roladę i przypalić palnikiem cukierniczym.

                                                                  Rolada z truskawkami
                                                                  Rolada z truskawkami
                                                                  Rolada z truskawkami
                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                  Bułeczki śniadaniowe scones z borówkami

                                                                  Składniki:

                                                                  • 400 g mąki pszennej typ 650,
                                                                    • 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
                                                                      • 100 g cukru,
                                                                        • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                          • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
                                                                            • 1/2 łyżeczki soli,
                                                                              • 120 g zimnego masła,
                                                                                • 2 jajka,
                                                                                  • 150 ml maślanki,
                                                                                    • 100 ml gazowanej lemoniady,
                                                                                      • 300 g borówek.

                                                                                        Do podania:

                                                                                        • masło,
                                                                                          • kremowy serek śmietanowy,
                                                                                            • czereśnie.

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W dużej misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, lemoniadę, jajka i masło pokrojone w cienkie plasterki. Wymieszać, a następnie wyrobić przez około 2-3 minuty. Ciasto nie musi być idealnie wyrobione, a masło najlepiej żeby nie połączyło się z ciastem. Pod koniec dodać borówki i delikatne je wmieszać w ciasto. Potem ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat i rozpłaszczyć na grubość około 3 cm. Okrągłym wykrawaczem wyciąć bułeczki i ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i, jeśli mamy czas, wstawić do lodówki na 30 minut. Jeszcze raz posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 17-20 minut. Podawać z masłem, serkiem i czereśniami.

                                                                                              Owoce pieczone w miodzie i ziołach

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • kilogram owoców: morele, brzoskwinie, nektarynki,
                                                                                                • 4 łyżki miodu,
                                                                                                  • 2 łyżki masła,
                                                                                                    • kilka gałązek szałwii,
                                                                                                      • kilka gałązek tymianku,
                                                                                                        • 3-4 szczyty kwiatowe lawendy,
                                                                                                          • lody waniliowe lub jogurt naturalny do podania.

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            Owoce pokroić na kawałki podobnej wielkości. Miód wymieszać z masłem i ziołami. Następnie owoce wysmarować miodowym masłem i ułożyć na blaszce. Upiec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku, przez około 15 minut.

                                                                                                            Owoce pieczone w miodzie i ziołach
                                                                                                            Owoce pieczone w miodzie i ziołach
                                                                                                            Owoce pieczone w miodzie i ziołach
                                                                                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości