Odrobina słodyczy na początek lata. Przepisy na owocowe desery od Davida Gabouriada

Odrobina słodyczy na początek lata. Przepisy na owocowe desery od Davida Gabouriada
Źródło: Dzień Dobry TVN
Słodka kuchnia Davida Gaboriaud
Słodka kuchnia Davida Gaboriaud
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Lato w Polsce to czas pysznych, pachnących słońcem, sezonowych owoców. Można z nich wyczarować niesamowite desery, które umilą każde ciepłe popołudnie w gronie rodziny i przyjaciół. Polskie owoce można dodać na przykład do typowo francuskich słodkości, które w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował David Gabouriad. Zaprezentował też tiramisu z truskawkami.

Tiramisu truskawkowe 

Tiramisu truskawkowe 
Tiramisu truskawkowe 
Tiramisu truskawkowe 
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 1,2 kg truskawek,
    • 500 g mascarpone,
      • 5 zółtek,
        • 5 białek,
          • 6 łyżek cukru,
            • szczypta soli,
              • biszkopty do tiramisu,
                • 1,5 kieliszka wina musującego,
                  • świeża mięta,
                    • liofilizowane truskawki lub maliny.

                      Przygotowanie:

                      Truskawki umyj, osusz i wytnij z nich szypułki. 300 g truskawek pokrój w plastry, a 500 g zmiksuj z winem musującym i łyżką cukru. Resztę truskawek pokrój w kostkę. Żółtka ubij z pozostałym cukrem na puszystą masę i wymieszaj z mascarpone. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli i dodaj do masy z mascarpone i żółtka. Ułóż plastry truskawek na stojąco na ściankach szklanek. Biszkopty pokrój na 3 części i namocz w musie z truskawek i wina musującego. Ułóż po 2 kawałki biszkoptu na dno szklanek, następnie dodaj łyżkę pokrojonych truskawek, masę z mascarpone, kolejną warstwa z biszkoptami i przykryj warstwą mascarpone. Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp pudrem z truskawek lub malin i udekoruj listkami mięty.

                      Tarta z malinami i chantilly waniliowe 

                      Składniki:

                      • 140 g masła w temperaturze pokojowej,
                        • 75 g cukru pudru,
                          • 25 g migdałów mielonych,
                            • szczypta soli,
                              • 50-55 g ubitych jajek,
                                • 250 g mąki pszennej 550,
                                  • 200 g mascarpone,
                                    • 200 ml śmietanki 30%,
                                      • 2 łyżki cukru pudru,
                                        • laska wanilii,
                                          • 500 g malin,
                                            • świeża mięta.

                                              Przygotowanie:

                                              Wymieszaj miękkie masło z cukrem, a potem dodaj jajka, migdały mielone i mąkę przesianą przez sitko. Uformuj szybko ciasto i rozwałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Odłóż do lodówki na godzinę lub na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie przełóż ciasto do foremki, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Nakłuj spód widelcem, a potem przykryj ciasto arkuszem papieru do pieczenia i obciąż np ziarnami ryżu lub specjalnymi kuleczkami. Włóż do rozgrzanego na 150 stopni piekarnika i piecz przez około 25-30 min lub do momentu kiedy tarta będzie złocista. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Usuń papier z kuleczkami. Ubij mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem na puszysty krem. Dodaj miąższ z wanilii. Wyciskaj krem na ostudzony spód. Udekoruj malinami i świeżą miętą.  

                                              Financier z borówkami i białą czekoladą 

                                              Składniki:

                                              • 110 g mielonych migdałów,
                                                • 70 g mąki pszennej typ 550,
                                                  • 150 g cukru pudru,
                                                    • 6-8 jajek (same białka),
                                                      • 180 g masła,
                                                        • 100 g borówek,
                                                          • tabliczka białej czekolady.

                                                            Przygotowanie:

                                                            W rondelku na wolnym ogniu podgrzej masło. W trakcie podgrzewania tłuszcz oddzieli się od suchej, mlecznej warstwy, która naturalnie zbrązowieje. Masło nabierze przyjemnego orzechowego zapachu i brązowego koloru. Uważaj, żeby go nie przepalić. Przelej palone masło przez drobne sito do miski. Później w osobnej misce wymieszaj delikatnie trzepaczką: białka, mielone migdały, cukier puder i mąkę.

                                                            Uwaga! Nie ubijaj białek, tylko delikatnie połącz je z suchymi składnikami. Dodaj palone masło i wymieszaj. Przelej masę do wysokości 3/4 foremek wysmarowanych masłem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 min, lub do momentu kiedy będą złociste. Odstaw do wystygnięcia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią ostudzone financiers. 

                                                            Clafoutis pistacjowo-czereśniowe

                                                            Clafoutis pistacjowo-czereśniowe
                                                            Clafoutis pistacjowo-czereśniowe
                                                            Clafoutis pistacjowo-czereśniowe
                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                            Składniki:

                                                            • 20 g miękkiego masła,
                                                              • 2 łyżeczki cukru,
                                                                • 600 g czereśni (usuń pestki),
                                                                  • 3 jajka,
                                                                    • 135 g cukru,
                                                                      • 100 g dobrej jakosci pasty pistacjowej + 35 g do dekoracji,
                                                                        • 135 g mąki pszennej,
                                                                          • 250 ml mleka bez laktozy,
                                                                            • 250 ml śmietanki 30%,
                                                                              • 50 g kruszonych pistacji (prażone - solone lub niesolone).

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Foremkę posmaruj masłem i oprósz dwoma łyżkami cukru. Ułóż w niej czereśnie. W misce wymieszaj starannie jajka z cukrem i pastą pistacjową. Potem dodaj mąkę przesianą przez sitko, mleko i śmietankę. Dobrze wymieszaj i przelej do foremki. Piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Odstaw do ostygnięcia, a przed podaniem dodaj trochę pasty pistacjowej i kruszone pistacje. 

                                                                                Zobacz także:

                                                                                Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                Źródło: David Gaboriaud

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Wszystko o implantach stomatologicznych
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Wszystko o implantach stomatologicznych

                                                                                Młode piłkarki przełamują stereotypy na murawie
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Młode piłkarki przełamują stereotypy na murawie

                                                                                Jak dbać o skórę ciała, by była gładka i nawilżona?
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Jak dbać o skórę ciała, by była gładka i nawilżona?