Tiramisu truskawkowe
Składniki:
- 1,2 kg truskawek,
- 500 g mascarpone,
- 5 zółtek,
- 5 białek,
- 6 łyżek cukru,
- szczypta soli,
- biszkopty do tiramisu,
- 1,5 kieliszka wina musującego,
- świeża mięta,
- liofilizowane truskawki lub maliny.
Przygotowanie:
Truskawki umyj, osusz i wytnij z nich szypułki. 300 g truskawek pokrój w plastry, a 500 g zmiksuj z winem musującym i łyżką cukru. Resztę truskawek pokrój w kostkę. Żółtka ubij z pozostałym cukrem na puszystą masę i wymieszaj z mascarpone. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli i dodaj do masy z mascarpone i żółtka. Ułóż plastry truskawek na stojąco na ściankach szklanek. Biszkopty pokrój na 3 części i namocz w musie z truskawek i wina musującego. Ułóż po 2 kawałki biszkoptu na dno szklanek, następnie dodaj łyżkę pokrojonych truskawek, masę z mascarpone, kolejną warstwa z biszkoptami i przykryj warstwą mascarpone. Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp pudrem z truskawek lub malin i udekoruj listkami mięty.
Tarta z malinami i chantilly waniliowe
Składniki:
- 140 g masła w temperaturze pokojowej,
- 75 g cukru pudru,
- 25 g migdałów mielonych,
- szczypta soli,
- 50-55 g ubitych jajek,
- 250 g mąki pszennej 550,
- 200 g mascarpone,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- laska wanilii,
- 500 g malin,
- świeża mięta.
Przygotowanie:
Wymieszaj miękkie masło z cukrem, a potem dodaj jajka, migdały mielone i mąkę przesianą przez sitko. Uformuj szybko ciasto i rozwałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Odłóż do lodówki na godzinę lub na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie przełóż ciasto do foremki, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Nakłuj spód widelcem, a potem przykryj ciasto arkuszem papieru do pieczenia i obciąż np ziarnami ryżu lub specjalnymi kuleczkami. Włóż do rozgrzanego na 150 stopni piekarnika i piecz przez około 25-30 min lub do momentu kiedy tarta będzie złocista. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Usuń papier z kuleczkami. Ubij mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem na puszysty krem. Dodaj miąższ z wanilii. Wyciskaj krem na ostudzony spód. Udekoruj malinami i świeżą miętą.
Financier z borówkami i białą czekoladą
Składniki:
- 110 g mielonych migdałów,
- 70 g mąki pszennej typ 550,
- 150 g cukru pudru,
- 6-8 jajek (same białka),
- 180 g masła,
- 100 g borówek,
- tabliczka białej czekolady.
Przygotowanie:
W rondelku na wolnym ogniu podgrzej masło. W trakcie podgrzewania tłuszcz oddzieli się od suchej, mlecznej warstwy, która naturalnie zbrązowieje. Masło nabierze przyjemnego orzechowego zapachu i brązowego koloru. Uważaj, żeby go nie przepalić. Przelej palone masło przez drobne sito do miski. Później w osobnej misce wymieszaj delikatnie trzepaczką: białka, mielone migdały, cukier puder i mąkę.
Uwaga! Nie ubijaj białek, tylko delikatnie połącz je z suchymi składnikami. Dodaj palone masło i wymieszaj. Przelej masę do wysokości 3/4 foremek wysmarowanych masłem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 min, lub do momentu kiedy będą złociste. Odstaw do wystygnięcia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią ostudzone financiers.
Clafoutis pistacjowo-czereśniowe
Składniki:
- 20 g miękkiego masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- 600 g czereśni (usuń pestki),
- 3 jajka,
- 135 g cukru,
- 100 g dobrej jakosci pasty pistacjowej + 35 g do dekoracji,
- 135 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka bez laktozy,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 50 g kruszonych pistacji (prażone - solone lub niesolone).
Przygotowanie:
Foremkę posmaruj masłem i oprósz dwoma łyżkami cukru. Ułóż w niej czereśnie. W misce wymieszaj starannie jajka z cukrem i pastą pistacjową. Potem dodaj mąkę przesianą przez sitko, mleko i śmietankę. Dobrze wymieszaj i przelej do foremki. Piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Odstaw do ostygnięcia, a przed podaniem dodaj trochę pasty pistacjowej i kruszone pistacje.
Zobacz także:
- Przepis na francuskie ciasteczka canelé
- Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe
- Profiterole, czyli francuskie ciasteczka z ciasta ptysiowego w wykonaniu Mikołaja Reya
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News