Ciasto ucierane z owocami pod kruszonką
Składniki:
- 5 jajek,
- 300 g cukru,
- 300 g mąki pszennej,
- 70 g maki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g masła,
- świeży rabarbar,
- gotowa kruszonka.
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do ubitych jajek dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do powstania gładkiej masy. Zalewamy gorącym masłem i mieszamy. Przelewamy do foremek, posypujemy pokrojonym rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w temp. 170 stopni z termoobiegiem ok. 50 min.
Tort bezowy z rabarbarem
Składniki:
- 320 g białek,
- 600 g cukru,
- 1 kg rabarbaru,
- cukier do smaku,
- cukier puder do smaku,
- 500 g mascarpone,
- 400 g śmietanki 36% Łaciata,
- świeże truskawki,
- świeże maliny,
- świeże borówki,
- kwiaty jadalne do dekoracji.
Przygotowanie:
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem do powstania pięknej lśniącej bezy, ok 15 min. Pieczemy w temp. 110 stopni ok. 120 min z termoobiegiem. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Gotujemy z cukrem do powstania gładkiej konfitury. Opcjonalnie do rabarbaru dodajemy kilka malin, aby nadać mu ładnego koloru. Studzimy. Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem na puszysty krem. Po upieczeniu i wystudzeniu nakładamy krem, a w środek owoce. Dekorujemy świeżymi owocami.
Sałatka z pieczonym rabarbarem
Składniki:
- 4 łodygi rabarbaru,
- 4 łyżki miodu,
- 200 g truskawek,
- 200 g sałaty,
- orzechy włoskie.
- Sos:
- 300 g truskawek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
- Dodadkowo:
- 400 g halloumi.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, obieramy łodygi i pozbawiamy je łykowatych części. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki. Polewamy miodem i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany rabarbar przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy rabarbar z piekarnika i studzimy.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Sałatę myjemy i wkładamy do miski.
Przygotowujemy sos. W blenderze umieszczamy truskawki, miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Miksujemy, aż uzyskamy jednolity, gładki dressing.
Orzechy włoskie prażymy przez chwilę na suchej patelni. Halloumi kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra i grillujemy na patelni z odrobiną rozgrzanej oliwy. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.
Na sałatę wykładamy wystudzony rabarbar, pokrojone truskawki, opcjonalnie orzechy i grillowany ser. Polewamy obficie dressingiem truskawkowym i dekorujemy.
Szaszłyki z kurczaka z sosem rabarbarowym
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- olej rzepakowy do marynaty,
- 4 łodygi rabarbaru,
- masło,
- cebula,
- cynamon,
- papryka ostra,
- 400 g truskawek,
- miód.
Przygotowanie:
Sos rabarbarowy: w małym garnuszki rozgrzej masło, dodaj cebulę i podsmaż. Dodaj przyprawy oraz rabarbar pokrojony w kostkę i truskawki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, a gdy składniki będą miękkie – rozgnieć je widelcem. Dopraw do smaku miodem.
Szaszłyki: piersi z kurczaka umyj i pokrój wzdłuż na długie kawałki (paski), ok. 2 cm szerokości.
Patyczki do szaszłyków wymocz w wodzie przez ok. 30 minut, zapobiegnie to ich zbyt szybkiemu spaleniu.
Paski kurczaka nabij na bambusowy patyczek, przebijając mięso w trzech miejscach. Grilluj na rozgrzanym grillu albo patelni grillowej przez ok. 10 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki.
Podawaj jeszcze ciepłe z sosem rabarbarowym.
Zobacz także:
- Wiosenne warzywa na talerzu. Pyszne i zdrowe nowalijki w daniach Piotra Kucharskiego
- Szybki makaron z nowalijkami – przepis Mariety Mareckiej
- Co gotować wiosną? Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego na pierwsze smaki z nowalijkami
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News