Rabarbar na słodko i słono. Przepisy Bartka Boratyna

Rabarbar na słodko i słono. Przepisy Bartka Boratyna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Truskawki i rabarbar zwiastunami smakowitego lata
Truskawki i rabarbar zwiastunami smakowitego lata
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Rozpoczął się sezon na rabarbar, rośliny więc nie mogło zabraknąć w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy z jej wykorzystaniem przedstawił Bartek Boratyn. Sprawdźcie jego pomysły na sałatkę, szaszłyki, ciasto i bezy.

Ciasto ucierane z owocami pod kruszonką

Składniki:

  • 5 jajek,
    • 300 g cukru,
      • 300 g mąki pszennej,
        • 70 g maki ziemniaczanej,
          • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
            • 200 g masła,
              • świeży rabarbar,
                • gotowa kruszonka.
                  Ciasto ucierane z owocami pod kruszonką
                  Ciasto ucierane z owocami pod kruszonką
                  Ciasto ucierane z owocami pod kruszonką
                  Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                  Przygotowanie:

                  Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do ubitych jajek dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do powstania gładkiej masy. Zalewamy gorącym masłem i mieszamy. Przelewamy do foremek, posypujemy pokrojonym rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w temp. 170 stopni z termoobiegiem ok. 50 min.

                  Tort bezowy z rabarbarem

                  Składniki:

                  • 320 g białek,
                    • 600 g cukru,
                      • 1 kg rabarbaru,
                        • cukier do smaku,
                          • cukier puder do smaku,
                            • 500 g mascarpone,
                              • 400 g śmietanki 36% Łaciata,
                                • świeże truskawki,
                                  • świeże maliny,
                                    • świeże borówki,
                                      • kwiaty jadalne do dekoracji.

                                        Przygotowanie:

                                        Białka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem do powstania pięknej lśniącej bezy, ok 15 min. Pieczemy w temp. 110 stopni ok. 120 min z termoobiegiem. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Gotujemy z cukrem do powstania gładkiej konfitury. Opcjonalnie do rabarbaru dodajemy kilka malin, aby nadać mu ładnego koloru. Studzimy. Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem na puszysty krem. Po upieczeniu i wystudzeniu nakładamy krem, a w środek owoce. Dekorujemy świeżymi owocami.

                                        Sałatka z pieczonym rabarbarem

                                        Składniki:

                                        • 4 łodygi rabarbaru,
                                          • 4 łyżki miodu,
                                            • 200 g truskawek,
                                              • 200 g sałaty,
                                                • orzechy włoskie.
                                                  • Sos:
                                                    • 300 g truskawek,
                                                      • 1 łyżeczka miodu,
                                                        • 3 łyżki oliwy,
                                                          • 1 łyżka soku z cytryny,
                                                            • sól,
                                                              • pieprz.
                                                                • Dodadkowo:
                                                                  • 400 g halloumi.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, obieramy łodygi i pozbawiamy je łykowatych części. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki. Polewamy miodem i dokładnie mieszamy.

                                                                    Tak przygotowany rabarbar przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 10 minut.

                                                                    Po tym czasie wyjmujemy rabarbar z piekarnika i studzimy.

                                                                    Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Sałatę myjemy i wkładamy do miski.

                                                                    Przygotowujemy sos. W blenderze umieszczamy truskawki, miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Miksujemy, aż uzyskamy jednolity, gładki dressing.

                                                                    Orzechy włoskie prażymy przez chwilę na suchej patelni. Halloumi kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra i grillujemy na patelni z odrobiną rozgrzanej oliwy. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.

                                                                    Na sałatę wykładamy wystudzony rabarbar, pokrojone truskawki, opcjonalnie orzechy i grillowany ser. Polewamy obficie dressingiem truskawkowym i dekorujemy.

                                                                    Sałatka z pieczonym rabarbarem
                                                                    Sałatka z pieczonym rabarbarem
                                                                    Sałatka z pieczonym rabarbarem
                                                                    Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                    Szaszłyki z kurczaka z sosem rabarbarowym

                                                                    Składniki:

                                                                    • 1 kg piersi z kurczaka,
                                                                      • olej rzepakowy do marynaty,
                                                                        • 4 łodygi rabarbaru,
                                                                          • masło,
                                                                            • cebula,
                                                                              • cynamon,
                                                                                • papryka ostra,
                                                                                  • 400 g truskawek,
                                                                                    • miód.
                                                                                      Szaszłyki z kurczaka z sosem rabarbarowym
                                                                                      Szaszłyki z kurczaka z sosem rabarbarowym
                                                                                      Szaszłyki z kurczaka z sosem rabarbarowym
                                                                                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Sos rabarbarowy: w małym garnuszki rozgrzej masło, dodaj cebulę i podsmaż. Dodaj przyprawy oraz rabarbar pokrojony w kostkę i truskawki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, a gdy składniki będą miękkie – rozgnieć je widelcem. Dopraw do smaku miodem.

                                                                                      Szaszłyki: piersi z kurczaka umyj i pokrój wzdłuż na długie kawałki (paski), ok. 2 cm szerokości.

                                                                                      Patyczki do szaszłyków wymocz w wodzie przez ok. 30 minut, zapobiegnie to ich zbyt szybkiemu spaleniu.

                                                                                      Paski kurczaka nabij na bambusowy patyczek, przebijając mięso w trzech miejscach. Grilluj na rozgrzanym grillu albo patelni grillowej przez ok. 10 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki.

                                                                                      Podawaj jeszcze ciepłe z sosem rabarbarowym.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Źródło: Bartek Boratyn

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości