Sezon na botwinkę czas zacząć. Co można z niej przyrządzić? Sprawdź propozycje Piotra Kucharskiego

Sezon na botwinkę czas zacząć. Co można z niej przyrządzić? Sprawdź propozycje Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni króluje botwina
W kuchni króluje botwina
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Jednym z warzyw, które bez wątpienia kojarzą nam się z wiosną jest botwinka. Sprawdź, co przyrządził z niej w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Jego propozycje urozmaicą twoje kwietniowe menu.

Oprócz zupy z botwinką, tarty z botwinką i szalotką oraz pikantnej botwinki z omletem, kucharz przygotował też ciasto rabarbarowe na palonym maśle.

Zupa "Botwinka"

Składniki:

  • 2 litry lekkiego wywaru drobiowo-warzywnego,
    • 2 pęczki botwinki,
      • pęczek białych szparagów,
        • 4 zielone szparagi,
          • sól i pieprz,
            • 100 ml śmietany 30%,
              • pęczek koperku,
                • sok z cytryny.

                  Do podania:

                  • 4 jajka ugotowane na twardo,
                    • puree ziemniaczane,
                      • 50 g wędzonej słoniny.
                        Zupa "Botwinka"
                        Zupa "Botwinka"
                        Zupa "Botwinka"
                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                        Przygotowanie:

                        Do ciepłego wywaru dodaj pokrojone w plasterki buraczki oraz obrane i pokrojone na kawałki o długości 1 cm szparagi. Gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. W trakcie gotowania dopraw solą i pieprzem. Natomiast pod koniec gotowania dodaj do zupy pokrojone liście buraczków. Następnie dodaj śmietanę oraz posiekany koperek. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj z puree ziemniaczanym, wysmażoną słoniną oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.

                        Tarta z botwinką i szalotkami

                        Składniki na ciasto:

                        • 200 g mąki pszennej razowej,
                          • 140 g schłodzonego masła,
                            • szczypta soli,
                              • małe jajko.

                                Wypełnienie:

                                • 3 łyżki masła,
                                  • 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami,
                                    • 200 g szalotki,
                                      • sól i pieprz,
                                        • tymianek.

                                          Botwinkowy gzik:

                                          • liście z 2 pęczków buraczków,
                                            • olej do smażenia,
                                              • 200 g kremowego serka,
                                                • sól i pieprz.
                                                  Tarta z botwinką
                                                  Tarta z botwinką
                                                  Tarta z botwinką
                                                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                  Przygotowanie:

                                                  Masło pokrój w kostkę i wymieszaj z mąką i solą. Końcówkami palców rozetrzyj masło, aby połączyło się z mąką. Ma powstać kruszonka. Wbij jajko i wymieszaj (jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj wody). Następnie przez chwilę wyrabiaj. Z ciasta uformuj płaski dysk, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 40 minut. W tym czasie na patelni podduś na maśle w całości buraczki oraz szalotkę. Duś całość na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

                                                  Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkuj na okrąg o podobnej średnicy co patelnia. Nałóż na buraczki z szalotkami. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 12-15 minut. W tym czasie podduś liście botwinki na oleju, aż zrobią się miękkie. Wystudź, a następnie drobno posiekaj i wymieszać z serkiem. Przypraw solą i pieprzem. Tartę podawaj z serkiem.

                                                  Tarta z botwinką i szalotkami
                                                  Tarta z botwinką i szalotkami
                                                  Tarta z botwinką i szalotkami
                                                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                  Pikantna botwinka i puszysty omlet

                                                  Składniki:

                                                  • 500 g botwinki (tylko listki i łodyżki),
                                                    • 1/2 łyżeczki soli,
                                                      • 3 ząbki czosnku,
                                                        • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                          • 3 łyżki oleju sezamowego,
                                                            • 2 łyżki nasion sezamu,
                                                              • 2 cebule dymki,
                                                                • łyżeczka cukru,
                                                                  • 1/2 łyżeczki płatków chili.

                                                                    Składniki na omlet:

                                                                    • 5 jajek,
                                                                      • 50 ml wody,
                                                                        • 1/2 łyżeczki soli,
                                                                          • łyżka masła.
                                                                            Pikantna botwinka i puszysty omlet
                                                                            Pikantna botwinka i puszysty omlet
                                                                            Pikantna botwinka i puszysty omlet
                                                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            W garnku zagotuj wodę z solą. Botwinkę umyj i zblanszuj w gotującej się wodzie przez 2-3 minuty. Następnie odcedź i dobrze odciśnij w dłoniach, a potem ułóż w misce. Posiekany czosnek wymieszaj z sosem sojowym, olejem sezamowym, podprażonym i lekko rozgniecionym sezamem, posiekaną dymką, cukrem oraz płatkami chilli. Zalej tym botwinkę, dobrze wymieszaj i zostaw na 20 minut do zamarynowania. W tym czasie jajka rozbełtaj z wodą i solą. Małą patelnię z wysokim rantem lekko rozgrzej z masłem i wylej na to masę jajeczną. Nie mieszaj tylko szpatułką przesuwaj ścięte warstwy jajka, aby się nawarstwiały. Botwinkę podawaj z puszystym omletem.

                                                                            Botwinka i puszysty omlet
                                                                            Botwinka i puszysty omlet
                                                                            Botwinka i puszysty omlet
                                                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                            Ciasto rabarbarowe na palonym maśle

                                                                            Składniki:

                                                                            • 200 g masła,
                                                                              • 3 jajka,
                                                                                • 160 g cukru brązowego,
                                                                                  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
                                                                                    • 100 g startych migdałów,
                                                                                      • szczypta soli,
                                                                                        • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                                          • 600 g rabarbaru.
                                                                                            Ciasto rabarbarowe na palonym maśle
                                                                                            Ciasto rabarbarowe na palonym maśle
                                                                                            Ciasto rabarbarowe na palonym maśle
                                                                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę o wymiarach 26 cm wysmaruj masłem, a na spód wyłóż krążek papieru do pieczenia. Masło podgrzewaj w rondelku, aż zacznie się lekko przypalać i nabierze orzechowych nut, a następnie wystudź. Jajka utrzyj z cukrem na kremową i puszystą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Utrzyj na gładkie ciasto. Gdy masło przestygnie, mieszaj ciasto i cienkim strumieniem dodawaj masło, aż całość się wymiesza na gładką masę. Potem przelej do tortownicy. Na wierzch ułóż rabarbar pokrojony na kawałki o długości 1 cm. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Apokalipsa w galerii sztuki
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Apokalipsa w galerii sztuki