Oprócz zupy z botwinką, tarty z botwinką i szalotką oraz pikantnej botwinki z omletem, kucharz przygotował też ciasto rabarbarowe na palonym maśle.
Zupa "Botwinka"
Składniki:
- 2 litry lekkiego wywaru drobiowo-warzywnego,
- 2 pęczki botwinki,
- pęczek białych szparagów,
- 4 zielone szparagi,
- sól i pieprz,
- 100 ml śmietany 30%,
- pęczek koperku,
- sok z cytryny.
Do podania:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- puree ziemniaczane,
- 50 g wędzonej słoniny.
Przygotowanie:
Do ciepłego wywaru dodaj pokrojone w plasterki buraczki oraz obrane i pokrojone na kawałki o długości 1 cm szparagi. Gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. W trakcie gotowania dopraw solą i pieprzem. Natomiast pod koniec gotowania dodaj do zupy pokrojone liście buraczków. Następnie dodaj śmietanę oraz posiekany koperek. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj z puree ziemniaczanym, wysmażoną słoniną oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.
Tarta z botwinką i szalotkami
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej razowej,
- 140 g schłodzonego masła,
- szczypta soli,
- małe jajko.
Wypełnienie:
- 3 łyżki masła,
- 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami,
- 200 g szalotki,
- sól i pieprz,
- tymianek.
Botwinkowy gzik:
- liście z 2 pęczków buraczków,
- olej do smażenia,
- 200 g kremowego serka,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Masło pokrój w kostkę i wymieszaj z mąką i solą. Końcówkami palców rozetrzyj masło, aby połączyło się z mąką. Ma powstać kruszonka. Wbij jajko i wymieszaj (jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj wody). Następnie przez chwilę wyrabiaj. Z ciasta uformuj płaski dysk, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 40 minut. W tym czasie na patelni podduś na maśle w całości buraczki oraz szalotkę. Duś całość na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkuj na okrąg o podobnej średnicy co patelnia. Nałóż na buraczki z szalotkami. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 12-15 minut. W tym czasie podduś liście botwinki na oleju, aż zrobią się miękkie. Wystudź, a następnie drobno posiekaj i wymieszać z serkiem. Przypraw solą i pieprzem. Tartę podawaj z serkiem.
Pikantna botwinka i puszysty omlet
Składniki:
- 500 g botwinki (tylko listki i łodyżki),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- 2 łyżki nasion sezamu,
- 2 cebule dymki,
- łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki płatków chili.
Składniki na omlet:
- 5 jajek,
- 50 ml wody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżka masła.
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę z solą. Botwinkę umyj i zblanszuj w gotującej się wodzie przez 2-3 minuty. Następnie odcedź i dobrze odciśnij w dłoniach, a potem ułóż w misce. Posiekany czosnek wymieszaj z sosem sojowym, olejem sezamowym, podprażonym i lekko rozgniecionym sezamem, posiekaną dymką, cukrem oraz płatkami chilli. Zalej tym botwinkę, dobrze wymieszaj i zostaw na 20 minut do zamarynowania. W tym czasie jajka rozbełtaj z wodą i solą. Małą patelnię z wysokim rantem lekko rozgrzej z masłem i wylej na to masę jajeczną. Nie mieszaj tylko szpatułką przesuwaj ścięte warstwy jajka, aby się nawarstwiały. Botwinkę podawaj z puszystym omletem.
Ciasto rabarbarowe na palonym maśle
Składniki:
- 200 g masła,
- 3 jajka,
- 160 g cukru brązowego,
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 100 g startych migdałów,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 600 g rabarbaru.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę o wymiarach 26 cm wysmaruj masłem, a na spód wyłóż krążek papieru do pieczenia. Masło podgrzewaj w rondelku, aż zacznie się lekko przypalać i nabierze orzechowych nut, a następnie wystudź. Jajka utrzyj z cukrem na kremową i puszystą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Utrzyj na gładkie ciasto. Gdy masło przestygnie, mieszaj ciasto i cienkim strumieniem dodawaj masło, aż całość się wymiesza na gładką masę. Potem przelej do tortownicy. Na wierzch ułóż rabarbar pokrojony na kawałki o długości 1 cm. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Zupa z botwinki z przepisu Katarzyny Bukowskiej
- Szukasz szybkiego jednogarnkowego obiadu? Wypróbuj kaszotto z bulgurem, botwinką, serem i orzechami
- Pyszne dania z botwinką: tarta, placki i ciasto czekoladowe. Proste przepisy Davida Gaboriaud
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News