Pyszne dania z botwinką: tarta, placki i ciasto czekoladowe. Proste przepisy Davida Gaboriaud

Dzień Dobry TVN
Dania z botwinką są pyszne, aromatyczne i zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował kilka pyszności z tego sezonowego warzywa: tartę z botwinką, ciasto czekoladowe z botwinką i placki z botwinką.

Tarta Tatin z botwinką

Składniki na tartę z botwinką:

  • ciasto francuskie
    • 8 średnich buraczków (z ok. 2 pęczków botwinki)
      • 2-3 łyżki octu jabłkowego
        • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
          • 50 g fety
            • oliwa z oliwek
              • 20 g masła
                • świeża natka pietruszki
                  • świeży koperek
                    • sól, pieprz

                      Jak przygotować tartę z botwinką:

                      Buraczki umyj, obierz i przekrój na pół. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy i masła delikatnie podsmaż pokrojone buraki (przez 2-3 minuty). Dodaj cukier i ocet, wymieszaj i przykryj folią aluminiową. Włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 20 minut. Wyciągnij patelnię z piekarnika i odstaw. Ciasto francuskie ułóż na burakach. Schowaj brzegi ciasta do środka i zrób dziurkę po środku ciasta. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 20-25 minut na złoty kolor. Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw na 2-3 minuty. Przykryj tartę dużym talerzem i odwróć patelnię, uważając, aby się nie poparzyć. Posyp tartę kruszoną fetą, skrop oliwą i posyp natką pietruszki oraz koperkiem.

                      Tomasz Urbanek/East News

                      Ciasto czekoladowe z botwinką

                      Składniki na ciasto czekoladowe z botwinką:

                      • 250 g gorzkiej czekolady (70 proc.)
                        • 3 jajka
                          • 70 g cukru
                            • 50 g masła
                              • 80 g mąki pszennej
                                • 250 g startych surowych dużych buraczków (z ok. 2 pęczków botwinki)
                                  • płaska łyżka proszku do pieczenia
                                    • szczypta soli

                                      Polewa:

                                      • 100 g gorzkiej czekolady

                                        Jak przygotować ciasto czekoladowe z botwinką:

                                        Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Obrane buraczki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masy. Dodaj starte buraczki, rozpuszczoną czekoladę, mąkę, proszek, sól i wymieszaj. Ubij białka na pianę i wymieszaj z resztę składników. Piecz w 180 st. C przez 30-40 minut lub do suchego patyczka. Rozpuść 100 g czekolady w kąpieli wodnej. Polej ostudzone ciasto. Serwuj z ulubionymi lodami.

                                        Tomasz Urbanek/East News

                                        Placki z botwinką, łososiem wędzonym i jajkiem na miękko

                                        Składniki na placki z botwinką:

                                        • 2 pęczki botwinki o średniej wielkości
                                          • 4 średniej wielkości ziemniaków
                                            • 2 łodygi cebuli dymki
                                              • sól, pieprz
                                                • 1-2 łyżki mąki pszennej
                                                  • 2 jajka
                                                    • kilka plastrów wędzonego łososia
                                                      • grecki jogurt
                                                        • ogórek
                                                          • koperek
                                                            • szczypiorek
                                                              • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                • cytryna
                                                                  • olej do smażenia

                                                                    Jak przygotować placki z botwinką:

                                                                    Obrane buraczki i ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach. Odsącz je z nadmiaru soku. Wymieszaj z solą, pieprzem, posiekanymi łodygami dymki oraz łyżką mąki. Jeśli masa będzie za mokra, dodaj łyżkę mąki (możesz dodać jajko, jeśli masa będzie się rozpadała). Uformuj placki i smaż je na rozgrzanej patelni na oleju kilka minut z obu stron. Odsącz placki i odstaw. Ogórek pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj drobno łodygi i liście botwinki. Wymieszaj te składniki z jogurtem, 2 łyżkami oliwy i dopraw do smaku solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny do smaku.

                                                                    Jajka ugotuj na miękko. Obierz i połóż je na plackach. Obok ułóż plastry wędzonego łososia i posyp je koperkiem. Serwuj z sosem jogurtowym i kawałkami cytryny.

                                                                    Tomasz Urbanek/East News

                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                    >>> Zobacz także:

                                                                    Przepisy Sebastiana Olmy na dania z serem w roli głównej. W pozostałych: grillowana cukinia, szparagi i pieczony łosoś

                                                                    Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

                                                                    Przepisy Jaśka Kuronia zgodne z dietą SIRT. To dzięki niej Adele przeszła spektakularną metamorfozę

                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                    Autor: Iza Dorf

                                                                    Źródło: David Gaboriaud

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana