Chłodnik / BULION WARZYWNY
Składniki:
- 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
- 600 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 duży pęczek botwinki z młodymi i małymi buraczkami
- 1 litr wody
- 4-6 szt małych ogórków gruntowych
- pęczek rzodkiewek
- świeży koperek
- 1 cytryna
- cukier do smaku
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka gotowane na twardo (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umyte łodygi z buraka drobno posiekaj. Obierz buraczki ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż wszystko do garnka, zalej wodą tak aby pokryła składniki i zagotuj. Dodaj 2 łyżki bulionu warzywnego, wymieszaj i gotuj aż płyn wyparuję. Zde-jmij z garnka i odstaw do miski do ostygnięcia. Ostygnięte buraczki wymieszaj z jogurtem. Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyciśnij z nadmiaru wody i wymieszaj z buraczkami i jogurtem. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Na koniec dodaj posiekanego koperku oraz liście botwinki. Odstaw do lodówki na godzinę. Możesz serwować z jajkami na twardo.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
>>> Zobacz także:
- Botwinka. Klasyczny chłodnik i kluseczki ziemniaczane
- Czas na botwinkę!
- Botwinka z bryndzą na ostro. Lubicie?
Tarta z botwinką / BULION WARZYWNY
Składniki na jedną tartę o średnicy 26 cm:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
- szczypta soli
- 3-4 łyżki zimnej wody
Dodatki:
- 2 łyżki pasteryzowanego bulionu warzywnego Winiary
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- 3 jajka
- 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami
- 80 g sera gorgonzola
- 2 łyżki prażonych orzeszków pinii (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj masło i wyrób kruszonkę. Dolej tyle wody ile mąka weźmie i szybko uformuj ciasto (uwaga, nie wyrabiaj go za długo, im krócej tym le-piej). Zawiń ciasto w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę. Umyte łodygi z buraka drobno posiekaj. Buraczki obierz ze skóry i pokrój je w kawałki. Włóż buraczki do garnka, zalej wodą tak aby pokryła buraczki i zagotuj. Dodaj 2 łyżki bulionu warzywnego i gotuj aż płyn wyparuje. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Ubij jajka i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij ciasto z lodówki, ro-zwałkuj na 0,5 cm placek. Przełóż do foremki wcześniej smarowanej masłem i oprószonej mąką. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C pie-karnika. Piecz na złoty kolor ok. 15 min. Wyjmij ciasto, wyłóż ugotowanymi buraczkami oraz posiekanymi łodygami i liśćmi botwinki. Ser gorgonzola podziel na kawałki. Posyp tartę serem i prażonymi orzeszkami pinii. Całość zalej masą śmietankową. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz ok. 35-40 min. lub do suchego paty-czka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia kilka minut.
Sałatka z glazurowanej botwinki i kaszy gryczanej / BULION WARZYWNY
Składniki:
- 2,5 łyżki pasteryzowanego bulionu warzywnego Winiary
- 100 g kaszy gryczanej
- pęczek botwinki z małymi buraczkami
- 20 g masła
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki orzechów laskowych prażonych i posiekanych
- 50 g sera gorgonzola
- świeży tymianek
- świeży szczypiorek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę zalej wodą tak, aby pokryła ją na 2 cm. Zagotuj i dodaj 1,5 łyżki bulionu warzywnego. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Od-staw do ostygnięcia. Oderwij listki botwinki od łodyg. Obierz buraczki ze skóry i pokrój w ćwiartki. Włóż buraczki do rondelka, zalej wodą tak aby pokryła buraczki i zagotuj. Dodaj 2 łyżki bulionu warzywnego i gotuj aż płyn wyparuję. Dodaj masło, miód i podsmaż chwilę cały czas obtaczając buraczki w maśle i miodzie. Pod koniec dodaj świeży tymianek i wymieszaj.
Do miski wsyp ostygniętą kaszę gryczaną. Liście botwinki zwiń w rulonik i posiekaj w cienkie paseczki. Zostaw kilka listków do dekoracji. Posiekaj szczypiorek. Wymieszaj kaszę z posiekanymi liśćmi botwinki, szczypiorkiem, prażonymi orzechami laskowymi, oliwą i octem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj sałaty na talerzach. Dodaj ciepłe glazurowane buraczki, kawałki sera gorgonzola, udekoruj liśćmi botwinki. Serwuj od razu.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN